De drie koningen achterna op 6 januari

Nog wat inspiratie nodig voor jou en je kleine spruit om Driekoningen te vieren? Ga even mee op de tocht van de drie koningen Balthasar, Melchior en Caspar.

driekoningen_blog

 

Driekoningen. Deurbellen zullen her en der weer non-stop ingedrukt worden door groepjes van drie schattige koninkjes of koninginnetjes. Nog wat inspiratie nodig voor jou en je kleine spruit om Driekoningen te vieren? Ga even mee op de tocht van de drie koningen Balthasar, Melchior en Caspar. Die deden het je al voor. Wie weet doe je uit hun verhaal wel wat inspiratie op voor je eigen driekoningenfeest!

 

Driekoningen Hoofdstuk 1.De ster achterna

Op een dag waren de drie koningen, of wijzen zoals ze ook wel genoemd worden, rustig aan het bekomen van de drukke eindejaarsperiode. Balthasar had wat overdreven met de wijn, Melchior had zich wat te veel op de kerstbûche gestort en ook Caspar lag met buikkrampen op zijn troon weggezakt. Ze begonnen zich ook danig te vervelen. Sinds hun laatste visioen, dat hen opdroeg om op zoek te gaan naar de nieuwe koning van het joodse volk, hadden ze namelijk nog niet veel succes gehad in hun zoektocht.

Maar net voor ze dreigden weg te kwijnen van verveling begon daar plots een ster hoog aan de hemel, net boven Bethlehem, te fonkelen. Dat was het! Een heldere ster zou hen de weg naar de nieuwe koning tonen. Geen tijd te verliezen!

Balthasar dronk vlug zijn kater weg met enkele stevige geuten water, Caspar verslikte zich bijna in zijn buikpilletje en ook Caspar was na een toiletbezoek bijna vertrekkensklaar.

 

driekoningen-ster-achterna

Foto via Etsy

Driekoningen Hoofdstuk 2.Gouden kroon

Maar de nieuwe koning van de joden onder ogen komen zonder een chique, nieuwe kroon op hun hoofd? Dat zagen de drie koningen niet zitten.  Melchior, fiere koning als hij was, wou graag een gouden kroon. Liefst nog met wat franjes en glitters als het kon.

driekoningen-gouden-kroon-3

Foto’s via Before it News & Mardigras Outlet

Driekoningen Hoofdstuk 3.IJzeren kroon

Koning Caspar had het meer voor strakke designs. Zijn voorkeur ging dan ook al snel uit naar dit moderne exemplaar, vervaardigd uit goudkleurige ijzerdraad.

driekoningen-ijzeren-kroon

Foto via Architecture Art Designs

Driekoningen Hoofdstuk 4.Barokke kroon

Van strakke designs moest Balthasar niets weten. Hij had altijd al meer een voorliefde voor het klassieke en het barokke gehad. Na wat knip- en plakwerk met zwarte vilt werkte hij zijn kroon af met het dekseltje van zijn elegante snoeppot.

driekoningen-barokke-kroon

Foto via Marie Claire Idees

Driekoningen Hoofdstuk 5.Dromedaris

Daar de drie koningen vanuit het verre oosten helemaal tot naar Bethlehem moesten afreizen besloten ze om toch maar het vliegtuig te nemen. Toen die plotsklaps gecanceld werd, besloten ze dan toch maar om -heel old school- hun dromedarissen van stal te halen.

driekoningen-dromedaris

Foto via Pinterest

Driekoningen Hoofdstuk 6.Sterrenkoekjes

Vertrekken zat er nog niet onmiddellijk in. Want net toen Balthasar op zijn dromedaris was gesprongen begon Melchior alweer te zeuren. Het beloofde namelijk een lange en vermoeiende tocht te worden. Voor hem was een klein knapzakje vol lekkers dan ook onontbeerlijk.  Balthasar en Caspar, die wisten dat hoe vervelend de hongerige Melchior kon zijn, begonnen dan ook maar meteen enkele sterrenkoekjes te bakken.

driekoningen-sterrenkoekjes

Foto via Kara’s Party Ideas

Ze bakten voor de zekerheid ook nog enkele appelflappen om de komende appelflauwtes tegen te gaan. Caspar, erg gesteld op zijn koninklijke roots, maakte dan ineens ook maar enkele gouden kroontjes uit papier als finishing touch.

 

driekoningen-appelflappen

Foot via Marie Claire Idees

Driekoningen Hoofdstuk 7.Wierook, goud en mirre

Na weken rondtrekken zagen ze de fonkelende ster eindelijk van heel dichtbij. Dit net boven een klein stalletje in het pittoreske Bethlehem. Volledig volgens de etiquette van een babyborrel hadden alle koningen een cadeautje mee voor het kind. Balthasar toverde 450 gram mirre tevoorschijn, Melchior had wat fonkelend goud mee en Caspar haalde aromatische wierook uit zijn knapzak.

driekoningen-wierook

Foto via The Idea Room

Driekoningen Hoofdstuk 8.De os en de ezel

Sinds die dag kropen kinderen overal ter wereld voor één dag in de huid van de drie koningen. Meer nog, soms spelen ze het hele tafereel uit de kerststal na. Want zoals je wellicht wel weet troffen de drie wijzen naast kindeke Jezus ook nog Maria, Jozef, de os en de ezel aan in de stal.

driekoningen-os-en-ezel

Foto via Etsy

Driekoningen Hoofdstuk 9. Zelfgemaakte ster

Gehuld in lange gewaden en vergezeld van een zelfgemaakte ster (enkele keelstokjes en wat raffia lint en hun ster was zo geklaard ) besloten de kinderen daarop om jaarlijks een tocht langs alle huizen in het dorp te ondernemen.

driekoningen-zelfgemaakte-ster

Foto via Little Blots

Driekoningen Hoofdstuk 10.Verzamelmandje

Aangezien ze dan toch op pad waren besloten ze dan ook maar ineens bij iedereen aan te bellen om te vragen of ze geen snoepgoed of kleingeld konden missen. Je weet wel: het nuttige aan het (on)aangename koppelen enzo. Ze hadden er verstand van. Ze waren ook goed voorzien en verzamelden alles in hun mandjes. Die hadden ze volledig zelf gemaakt uit drinkbekers. De opbrengst van hun optocht? Sommigen gaven het aan het goede doel, anderen belegden in de plaatselijke snoepwinkel.

driekoningen-verzamelmandje

Foto via La Classe Della Maestra Valentina

Driekoningen Hoofdstuk 11.Driekoningen, Driekoningen,

Maar zo simpel was het nu ook weer niet. Hoewel de meeste dorpsbewoners al een bijdrage zouden doen voor de schattige verschijning van de drie koninkjes alleen , zorgden de kinderen dat de dorpsbewoners ook waar voor hun geld kregen. Ze zongen een liedje, jawel. Eeuwenlang hetzelfde liedje.

En in dat liedje leven de drie koningen tot op heden nog altijd lang en gelukkig verder.

Want datzelfde liedje is -afgezonderd van enkele dorpsbewoners die maar al te graag een centje zouden geven zonder het liedje nog eens te moeten aanhoren- nog altijd ongenaakbaar. Voor het gemak en opdat je de drie koningen ook nooit zou kunnen vergeten, uiteraard.

We frissen het graag even voor je op:

driekoningen-driekoningen

Foto via Peuterplace

Inspiratie gehaald uit het verhaal van de drie koningen? Laat het ons zeker weten via de commentaren, onze Facebook of Twitter met de hashtag #mysmartphoto. We zijn benieuwd!

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *