Hoe maak je een schitterend fotoboek – 30 tips van onze klanten!

Een verre reis, een daguitstapje naar zee of enkele van die prachtige, warme familiemomenten… Wat zijn voor jou persoonlijk je mooiste herinneringen van de afgelopen maanden?

Een fotoboek is natuurlijk altijd een goed idee om deze belangrijke herinneringen voor altijd te bewaren (én opnieuw te beleven!). Om je hierbij een handje te helpen vroegen we aan onze liefste klanten om hun tips om tot een geslaagd fotoverhaal komen. Met deze tips wordt jouw album ongetwijfeld een prachtexemplaar als aandenken aan al die mooie momenten!

Hieronder een overzicht van de 30 leukste en meest originele tips. (Foto: Ergenstussenin)

fotoboek maken tips

30. Gebruik symbolen (Simonne Troosters)

“Kies uit het ruim aanbod symbolen om de bladzijden op te fleuren. Zo heb je bijvoorbeeld symbolen die passen bij het thema vakantie, zoals een vliegtuig of bagage. Ook kaders rond je foto in gepaste kleur of een ludiek kader zoals een hondenpootje moet kunnen. Super gemakkelijk!”

29. Neem je tijd (Cathy Demeulenaere)

“Een eenvoudige tip, maar een belangrijke: neem de nodige tijd om een fotoboek samen te stellen en maak eventueel een proefontwerpje. Maak je fotoboek niet op één avond maar voorzie meerdere avonden… Kijk het zeker zelf nog eens na (of laat nakijken door iemand anders) alvorens te bestellen zodat je zeker bent dat het er helemaal zal uitzien zoals je wenst!”

28. Unieke mensen, dieren en objecten (Tine Gacoms)

“Maak vooral foto’s van mensen of dieren die je dierbaar zijn. Een foto van een standbeeld of brug is heel mooi als achtergrond, maar er zijn vele fotografen die dit waarschijnlijk beter kunnen fotograferen dan jij. Hetgeen waar je later het meest van zal genieten, zijn de foto’s waar je dierbaren opstaan.

27. Doe je voordeel! (Sylvie Corveleyn)

“Alvorens je bestelt, ga zeker op zoek naar een goede korting, zo kan je al gauw enkele mooie euro’s besparen!”

26. Uitstraling van je kaft (Ellemieke De Vleeschauwer)

“Denk goed na welk soort fotoboek je wil maken. Kies je voor een zachte of harde kaft? Deze laatste is steviger om mee te nemen en aan iedereen te tonen . Wens je graag met de kaft al een voorsmaakje van het boek te geven, dan kan je deze personaliseren met je eigen foto’s. Of wens je een meer klassieke look en kies je voor een warme linnen of stijlvolle lederen kaft?”

25. Voeg een landkaart toe (Ine Bosmans)

“Als je een rondrit maakt, is het leuk om een foto van de landkaart (waarop de rit is aangeduid natuurlijk) te maken en deze toe te voegen in je fotoboek! Je kan deze bijvoorbeeld gebruiken als een originele achtergrond voor jouw vakantiefoto’s.”

24. Verhalende reeks van foto’s (Ellen Vandewalle)

“Zet op een dubbele pagina een reeks van 3 of 4 foto’s die elkaar opvolgen. Dit geeft een leuk verhaaltje.”

23. Beschrijvende tekst (Sofie Vercarre)

“Voeg zeker ook wat tekst bij je foto’s, bijvoorbeeld de plaats waar de foto werd genomen. Zo weet je ook al die jaren later nog precies welke plaatsen je hebt bezocht. Of voeg een passend bijschrift toe waarmee de foto nog leuker of sterker wordt!”

22. Voor elk onderwerp een unieke stijl (Sandra Sabbe)

“Gebruik per onderwerp dezelfde achtergrond en stijl met gelijke randen en effecten, … Voeg wat variatie toe door bijvoorbeeld een ‘scheve foto’ te trekken en deze dan gedraaid te plaatsen in uw fotoboek (staat dan recht) wat een leuk effect geeft!”

21. Juiste volgorde (Ellemieke De Vleeschauwer)

“Kies eerst alle foto’s die je in je fotoboek wil. Zet ze vooraf in de juiste volgorde of per thema in een mapje en dan gaat het ontwerpen van je fotoboek alvast een stuk vlotter!”

20. Selecteer en verzamel (Stien Heylen)

“Selecteer en verzamel eerst je mooiste of grappigste foto’s die groot kunnen worden afgebeeld en foto’s die kleiner mogen. Zo zie je welke foto’s sterk genoeg zijn om alleen of per 2 op een blad te staan en welke er met meerdere op kunnen staan. Als extra tip hierbij kan het leuk zijn om de kleuren van de achtergrond te laten matchen met de kleuren van je foto’s.”

19. Maak het extra persoonlijk (Sylvie Decoo)

“Maak je fotoboek vooral met veel liefde en voeg er hier en daar ook persoonlijke teksten aan toe.”

18. Stuur de blik van de lezer (Julie Benoit)

“Plaats je foto’s van personen of onderwerpen die naar links wijzen op de rechterkant van je boek (en omgekeerd). Zo wordt de kijker als het ware naar de binnenkant van je boek geleid.”

17. Maak een jaarboek (Van Lysebetten Ilse)

“Verzamel doorheen het jaar je beste foto’s op een externe harde schijf en bewaar ze per maand of per seizoen. Laad éénmaal per jaar je foto’s op in de smartphoto editor en geniet nog jarenlang na van jullie mooiste herinneringen!”

16. Verjaardag tot verjaardag (Ine Maes)

“Maak elk jaar een boekje van verjaardag tot verjaardag met ongeveer 4 foto’s per maand. Zeker bij kinderen is het fantastisch om deze evolutie te zien!”

15. Hou gelijkende foto’s samen (Ellen Vandewalle)

“Gebruik op elke dubbele pagina hetzelfde onderwerp zodat de kleurencombinaties mooi bij elkaar blijven passen. (vb foto’s in het zwembad) Zo kan je een pagina voorzien voor ieder familielid of elke vriend met een verzameling van de leukste kiekjes of gekke bekken.”

14. Rug van je boek (Ilse Van Lysebetten)

“Vergeet de rugkant van je boek niet! Noteer hierop bijvoorbeeld de jaartallen 2017, 2018, 2019 of het thema van je boek. Heb je een collectie verschillende boeken gemaakt, dan kan je deze door middel van het opschrift op de rug van het boek makkelijk herkennen!”

13. Spreid je foto’s  (Simonne Troosters)

“Met de platliggende binding kan je panoramische foto’s over twee bladzijden zetten. Zeer mooi! Zo kan je ook je eigen foto’s als achtergrond gebruiken.”

12. Uniform formaat (Marleen Moons)

“Maak je fotoalbums steeds in hetzelfde formaat, zo passen ze mooi naast elkaar in de kast. Een echte blikvanger in huis!”

 

11. Geen zorgen! (Evelien Simoens)

“Zelfs wanneer je boek – nadat je het grondig had nagekeken – toch nog een foutje zou vertonen hoef je nog niet meteen te panikeren. De smartphoto klantendienst kan voor jou nog steeds de smartgarantie inschakelen om in geval van nood een reproductie van jouw boek te maken. :-)”

10. Portfolioboekjes (Ellen Pynaert)

“Gebruik de Collection 52 of Collection 100 als portfolioboekjes! Zo heb je heel snel een mooie verzameling van bijvoorbeeld jouw zelfgemaakte taartjes of leuke tekeningen.”

9. Vertel een verhaal (Hanne Van Vaerenbergh)

“Ontwerp je boek op een logische, verhalende manier. Dit kan chronologisch, vanaf het inladen bij vertrek tot de grote was als je thuiskomt, maar ook leuk kan het zijn je fotoboek in te delen aan de hand van verschillende kleuren of vakantie activiteiten.”

8. Gebruik spontane foto’s (Ellen Beckers)

“Voeg niet alleen de perfecte foto’s met jouw perfecte glimlach toe, maar voorzie zeker ook een flink deel spontane foto’s. Dit versterkt de emotionele waarde van jouw fotoverhaal.”

7. Presenteer het boek op de mooiste manier (Tom Wulpers)

“Maak het boek af met een unieke en stijlvolle presentatiedoos. Hiermee oogt het boek nog een heel stuk mooier! Deze wordt als optie aangeboden wanneer je je boek klaar hebt.”
 
presentatiedoos voor je fotoboek

 

6. Voeg ook filmpjes toe! (Simonne Troosters)

“Je kan niet alleen je foto’s maar zelfs ook je filmpjes in je boek zetten. Je maakt een qr-code en plaatst die in je album. De kijker scant die code en krijgt zo op zijn/haar toestel het filmpje te zien!”

5. Neem voldoende close-ups (Carla van Hyfte)

“Neem hier en daar wat close-ups van oppervlakken, bloemen, stenen, wolken… Verzamel deze in een aparte map om later één van deze te gebruiken als achtergrond i.p.v. de gewone gekleurde standaardachtergronden.”

4.Vriendschapsboek (Suzan Lezy)

“Maak voor je vrienden fotoboeken van de vriendschap door de jaren heen. Alle leuke activiteiten samen van 10 jaar terug met alle ticketjes, souvenirs, anekdotes… erbij. Zalig om dit dan allemaal eens terug te bekijken en ook zalig om dit als cadeau te geven.”

3. Fotoboek met kindertekeningen (Tante Bavette)

“Fotografeer of scan de leukste tekeningen van je kinderen om deze in een fotoboek te verwerken. Zo nemen ze minder plaats in, zijn ze mooi gebundeld en kan je ze meerdere keren bestellen voor bv. alle oma’s en opa’s

2. Kleef leuke souvenirs mee in je boek (Carla van Hyfte)

“Laat achteraan het boek 2 bladzijden vrij om je ingangtickets, vliegtuigtickets, postkaartjes…leuke herinneringen van de reis in te kleven. Je kan er zelfs leuke Facebook- of Twitter reacties aan toevoegen. Dit maakt je fotoboek helemaal af!”

1. Genieten van het leven (Yigit Baelus)

“Het allerbelangrijkste voor het maken van een fotoboek? Mooie uitstapjes maken, leuke dingen doen, qualitytime beleven, genieten van het leven. Dáár begint een knap fotoboek mee!
 
Update:

Ook afgelopen zomer kregen we een aantal leuke tips binnen van onze klanten die we jullie niet willen onthouden. Hier gaan we!

Denk na over de structuur (Lieselot Baele)

“Voor je begint aan je fotoboek is het belangrijk om goed na te denken over de structuur die je aan het boek wil geven. Je kan bijvoorbeeld een snelle kladversie maken en daarna pagina per pagina finetunen. Als je boek klaar is, laat je andere mensen ook eens controleren op foutjes.”

Gebruik hetzelfde kleurenpalet (Vicky De Smet)

“Gebruik niet te veel verschillende achtergrondkleuren. Persoonlijk gebruik ik 2 verschillende kleuren voor de achtergrond. Om de andere pagina komt hetzelfde kleur terug. Zo zorg je voor een mooie continuïteit in je fotoboek.”

Welke tip vond jij de leukste? Of heb je zelf nog een originele tip? Laat het ons weten weten via de commentaren of via Facebook,Instagram, TikTok of Pinterest  met de hashtag #mysmartphoto!

Découvrez cet article en français

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

17 comments

 • Dankjewel voor dit aritkel over het samenstellen van een fotoboek. In het bijzonder wil ik zeggen dat de tip om symbolen in het boek te plaatsen mij erg heeft geholpen. Mijn fotoboek heeft nu een thema. En als ik het vrienden laat zien zijn zij erg onder de indruk.

  Reply
 • Wat ik vind is dat meestal een foto echt tot zijn recht komt als hij alleen staat. Ik ben geen fan van 4 foto’s op 1 pagina. Tenzij dat je een reeks van 4 foto’s hebt, dan kunnen ze wel op 1 pagina of op 2 bladzijden (waar je ze op 1 oogopslag kan zien)

  Reply
 • Eén van de tips is om een filmpje in je boek te plaatsen! Dit vind ik super, maar kan er mij iemand helpen hoe ik deze tip moet toepassen? Dit zou leuk zijn als extra van een super reis.

  Reply
  • Hallo Sabrina,
   Dit werkt aan de hand van een QR-code die kan worden gescand waarna je naar een bepaalde website wordt verwezen.
   Om te beginnen dient je filmpje ergens online te staan (bv. als youtube of facebook filmpje). Deze url heb je nodig bij het genereren van een QR-code en dat doe je als volgt:
   1.Ga naar https://www.qr-code-generator.com/ .
   2. Kopieer de URL van de pagina waar jouw filmpje op staat en plak deze in de balk. Controleer of er boven de balk staat dat het om een Website (URL) gaat.
   3. Kies voor de optie “Static” en klik op Create QR code.
   4. Een voorvertoning van de QR code verschijnt nu rechts in beeld. Kies voor Download als jpg. Sla de QR code op. Kies hiervoor een map die je makkelijk terug kunt vinden.

   Deze QR code kan je dan bij de foto’s in je fotoboek plaatsen.

   Succes!
   Groetjes, Kristof van smartphoto

   Reply
 • Ik kan de foto’s niet verwijderen uit de reeds geselecteerde foto’s (niet in het album). Waar kan ik dit doen? Groetjes Sabien

  Reply
 • Filmpjes die ik via WhatsApp krijg en opsla op mijn pc kan ik daarvan ook een qr code maken om in mijn fotoboek te zetten?
  Bedankt Mvg Herna

  Reply
  • Dag Herna,
   Ook hiervoor zal je een url nodig hebben om een qr code te kunnen genereren. Je moet dus je filmpje eerst ergens opladen zodat dit een url krijgt waarnaar de qr code kan linken. Dit kan bv. op Youtube, Facebook of op Vimeo: https://vimeo.com/upload
   Daarna kan je de url van de video koppelen aan de qr code.
   Groetjes, Kristof

   Reply
   • Hallo, vorig jaar deze vraag gesteld, maar nog altijd geen gebruik van gemaakt daar het mij vorig jaar niet gelukt is.
    Is het nog altijd op dezelfde manier ? en de filmpjes wie kan die dan allemaal bekijken als ik dat zo doe, ik zou het willen privé houden? daar het vooral filmpjes zijn van mijn kleinkind.

    Alvast bedankt .
    Herna

    Reply
 • ik wil extra bladzijden toevoegen aan mijn fotoboek – ik dacht dat het kon – vind er niks van terug – hoe kan ik dat doen ???
  dank je wel voor uw reactie
  Magda

  Reply
  • Dag Magda,
   Dat is zeker mogelijk. Wanneer je jouw fotoboek aan het maken bent zie je onderaan je scherm een miniatuurweergave van je pagina’s met daartussen een ‘+’ teken. Als je daarop klikt worden er nieuwe pagina’s aan je boek toegevoegd. 🙂
   Mvg, Kristof van smartphoto

   Reply
 • Beste,
  Een vraagje: ik wil een volledige bladzijde kopiëren omdat er nogal wat tekst tussenstaat en ik dezelfde lay-out en lettertype wil gebruiken. Anders nogal veel werk en ik wil enkel wat tekst aanpassen op kopie.
  Kan dat?
  Met vriendelijke groeten

  Reply
  • Dag Jacques,
   Een pagina kopiëren in je fotoboek lukt helaas niet. Je kan wel op de nieuwe pagina eenzelfde lay-out als de andere pagina toepassen via het linkermenu “lay-out” of “pagina-design”.
   Groetjes, Kristof

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *