De ultieme checklist voor je communie- of lentefeest vind je hier!

Pinterest Hidden Image

Checklist communie

Organiseer je dit jaar een communie- of lentefeest? Dat doe je natuurlijk niet zonder de nodige voorbereidingen. Om je hierbij te helpen hebben we een checklist voor communie- of lentefeest opgesteld waarmee je communievoorbereiding stressvrij verloopt. Zo weet je zeker dat je niets vergeet om een prachtig communiefeest te organiseren!

De ultieme checklist voor je communie- of lentefeest

Zowel voor, tijdens en na zijn er een aantal zaken waar je zeker moet aan denken. Maar no stress! We lijsten ze allemaal voor jou op zodat je – gewoon het lijstje afvinkend – zorgeloos een onvergetelijk communie- of lentefeest tegemoet gaat! 😍

3-4 maanden voor het feest

1. Maak een communie checklist

Hoe getraind je ook mag zijn als feestorganisator, niemand beschikt over de gave om alle hindernissen op het communiefeestpad te ontwijken zonder een klein ruggensteuntje. Stel daarom voor jezelf een persoonlijke checklist voor communie of lentefeest op zodat je echt niets kunt vergeten voor de grote dag van je zoontje of dochtertje.

2. Prik een datum

De perfecte datum voor  je communiefeest? Dat is de datum die jou als organisator het beste past! Vind je het iets te druk om het communiefeest op de dag van de communie zelf te organiseren? Er is helemaal niets mis met een feest dat een week, twee weken of zelfs een maand na de communie plaatsvindt. Zijn er op jouw geliefde dag al wat communiefeesten gepland binnen de vriendenkring? Kies dan voor een andere datum. Je vrienden kunnen maar op één plaats tegelijk zijn en wie eerst komt, eerst maalt natuurlijk.

Prik een datum voor je communie- of lentefeest

3. Kies een locatie

Hier is de grote vraag: organiseer je het communiefeest bij je thuis of huur je een feestzaalBeide hebben voordelen en − laten we ze niet meteen nadelen noemen − puntjes om rekening mee te houden. Een feestzaal huren is bijvoorbeeld meestal iets duurder, maar neemt wel wat druk weg bij de organisator. Je communiefeest thuis organiseren is dan weer extra gezellig, maar vergt wel wat extra voorbereidingen. Ook moet je thuis over voldoende plaats beschikken om alle gasten te kunnen ontvangen. Heb je een grote tuin ter beschikking? Dan krijgt je feest een extra dimensie als je er een communie tuinfeest van maakt!

Kies een locatie voor je communie- of lentefeest
Locaties voor communiefeest

4. Stel een budget voorop

Misschien wel het belangrijkste van de hele communie checklist! De kostprijs voor een communiefeest kan, vooraleer je het goed en wel doorhebt, snel hoog oplopen. Plots moeten zowel de zaal, de fotograaf, de drukkosten voor je communiekaartjes, de traiteur en de springkastelenman betaald worden. Leg daarom op voorhand een realistisch budget vast en hou je daaraan. Hou rekening met onvoorziene kosten en denk goed na over wat je zeker nodig hebt en waarop je kunt besparen.

5. Stel de gastenlijst samen

Dé hamvraag: wie mag naar het feest komen en wie niet? Dat hangt vaak wat af van welk soort communiefeest je wil organiseren! Een erg uitgebreid communiefeest, of eerder eentje in beperkte kring?

Overloop alle vrienden, familieleden en vriendjes van het feestvarken en stel de gastenlijst voor het communiefeest samen. Het is een groot werkje op de checklist voor je communiefeest, maar pas dan kun je beginnen met het nemen van de echt grote beslissingen voor het feest.

6. Ga voor een thema

Thema’s voor je communiefeest zijn meer dan ooit hip en trending in feestland. Brainstorm even samen met je communicantje welk thema hij/zij graag wil en trek dit thema door in heel je communiefeest. Haal inspiratie uit het favoriete dier of de favoriete hobby van je kind; maar ook enkele leuke kleurtinten kunnen het thema voor jouw communiefeest vormen! Is hij of zij helemaal gek op skateboarden of bloemetjes? Of toch liever dino’s of prinsessen? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Communiethema dino's
Communiethema dino’s

7. Contacteer meter & peter

Vergeet ook niet tijdig de meter en de peter op de hoogte te brengen van het communiefeest. Anders loop je nog het risico dat je zoon of dochter alleen naar het altaar mag trekken. Het is ook altijd leuk om de meter en de peter wat extra in de bloemetjes te zetten op het feest. Met een gepersonaliseerde fotohouder met droogbloemetjes bijvoorbeeld! Zo kunnen ze wat pronken met het communicantje en weet iedereen op het communiefeest onmiddellijk wie zijn/haar meter of peter is!

Cadeaus voor meter en peter
Cadeaus voor meter en peter

8. Fotograaf

Vergeet niet om alvast een fotograaf te contacteren als je professionele foto’s wilt laten maken. Spreek tijdig een datum af om spetterende foto’s te maken die je voor je bedankkaartjes en/of uitnodigingen kan gebruiken. Voorzie eventueel ook al een fotograaf om foto’s te nemen tijdens het feest zelf.
Je kan natuurlijk ook zelf foto’s proberen te maken, maar met een fotograaf heb je een zorg minder en kan je na het feest genieten van fantastische herinneringen.

9. Een feestoutfit voor iedereen

Op zijn/haar eigen communiefeest mag het communicantje stralen. Op zoek naar stralende communiekledij dus! En niet alleen voor de communicant, maar ook voor de volledige familie. De broertjes, zusjes, mama, papa en hond of kat: ze komen allemaal aan bod. Begin goed op voorhand aan je zoektocht, want communiekledij uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Laat je communicantje kiezen wat hij/zij zelf graag ziet. Zo kan hij/zij ook na het feest ten volle van de outfit genieten! Stuur wel bij waar nodig, want kinderen laten zich nogal snel gaan als ze zelf mogen kiezen 😉

Extra tip: leg ook wat reservekledij klaar voor wanneer de communicant eens buiten wil spelen.

10. Feestmenu

Lekker eten en drinken markeer je best met een fel kleurtje op de checklist voor je communiefeest. Als je kiest voor een traiteur hoef je je geen al te grote zorgen meer te maken over het eten en kun je je focussen op de rest van het feest. Wil je toch liever zelf aan het fornuis staan? Kies dan voor een menu dat je makkelijk op voorhand klaarmaakt zodat je tijdens het feest ook zelf kunt genieten. Maak een uitgebreid boodschappenlijstje met zaken die je makkelijk een week voor het feest kunt kopen en stel ook een lijstje samen met verse producten die je pas de dag zelf kunt gaan halen. Houd zeker ook rekening met mogelijke allergieën en vegetariërs. Zorg dus voor elk wat wils!

2-3 maanden voor het feest

11. Communiefoto’s

Communiekaartjes, als er één communietraditie is die wellicht nooit zal verdwijnen is dit het wel. De communiekaartjes zijn een blijvende herinnering aan een leuke dag en kun je na afloop van het feest makkelijk aan al je gasten meegeven.

Voor op de communiekaartjes heb je natuurlijk wel nog enkele leuke foto’s van het communicantje in zijn/haar communiekledij nodig. Wil je graag dat een professionele fotograaf de foto’s neemt? Leg dan op tijd een fotograaf vast en brainstorm samen over een leuke locatie. Ontdek hier de leukste locaties per provincie.

Heb je zelf wat fotoskills? Dan kun je de foto’s natuurlijk ook zelf nemen!

Communiefoto's

12. Een nieuwe coupe

Fotograaf gestrikt? Leg dan misschien ook ineens een proefbeurt bij de kapper vast om een hip communiekapsel uit te proberen. Zo heb je niet alleen je communiekapsel uitgeprobeerd, maar ben je ook al op je best om te stralen tijdens de fotoshoot. Een win-win situatie dus! Is je communicantje bovendien tevreden van zijn/haar frisse kapsel? Leg dan ineens ook een afspraak vast op de ochtend van het communiefeest zelf! Wil je liever zelf kappertje spelen? Je vindt een heleboel kapselinspiratie op Pinterest en Youtube, je kan alvast beginnen oefenen!

13. Team communie

Heb je beslist om het communiefeest thuis te organiseren? Stel dan een hulpteam samen. Misschien wil de vaste babybsit van je kids wel wat helpen om de kinderen te animeren. En als je eens lief in de ogen van je beste vriendin kijkt wil ze je best wel helpen om de hapjes rond te dragen en de drankjes te serveren. Go, go, go, Team Communie!

14. Verras met je uitnodigingen

De volgende stap op de checklist voor je communiefeest of op de checklist voor je lentefeest? Giet alle informatie samen in enkele originele uitnodigingen! Een leuke en ruime keuze aan designs vind je bij onze communie- en lentefeestuitnodigingen. Bestel eventueel op voorhand al een proefkaartje zodat het uiteindelijke resultaat helemaal is wat je wil. Vermeld op de uitnodigingen: De naam, datum, tijd, plaats, R.S.V.P., contactgegevens, het thema en een eventuele routebeschrijving. Bestel meteen ook je communiekaartjes om uit te delen na afloop van het feest.

De mooiste uitnodigingen voor communie en lentefeest
De mooiste uitnodigingen voor communie en lentefeest

Tip: maak een uitnodiging die past binnen de volledige stijl van je feestje. Zo zet je meteen de juiste toon!

15. Animatie voor jong en oud

Kinderen willen nu eenmaal spelen en ravotten, en daarom is het een goed idee om alvast extra activiteiten te bedenken, zoals een springkasteel, photobooth, piñata … Wist je dat we nu ook papieren placemats met een kleurplaat op de achterkant hebben? De feesttafel blijft proper én de kindjes worden geëntertaind, win-win situatie, toch?

Nog op zoek naar ideeën? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang verschillende leuke tips voor de voorbereiding en uitwerking van jouw communie- of lentefeest in je mailbox!

Papieren placemat met kleurplaat
Placemat met kleurplaat voor communiefeest

1-2 maand van tevoren

16. Check the list

Check te allen tijde “The List” zodat je zeker weet dat je nog op schema zit. In de maanden voor het communiefeest wordt dit de leidraad doorheen je leven. Eventjes tijd in de middagpauze op het werk? Check “The list”. Weet je eventjes helemaal niet meer wat eerst te doen? Check “The List”. En als je dan toch op je trein staat te wachten: waarom zou je “The List” dan niet checken?

17. Uitnodigingen versturen

Verstuur je uitnodigingen zeker een maand voor het feest plaatsvindt, zo voorkom je dat je gasten al wat anders gepland hebben. Houd een lijstje bij waarop je kan aanduiden wie al dan niet bevestigd heeft, zodat je zeker weet wie aanwezig zal zijn.

18. Menukaarten

Nu je weet welke kaartjes je wil, kan je gerust ook menukaartjes bestellen voor het feest. Een leuke extra aan de versiering van het feest. Probeer deze kaartjes in dezelfde stijl van je uitnodigingen te houden om het bij het geheel te laten passen. Op onze site vind je alle mogelijke menukaarten voor communie- en lentefeest.

Menukaarten voor jouw communie- of lentefeest
Menukaarten voor jouw communie- of lentefeest

19. Communiebedankjes voor je gasten

Naast het communiekaartje kan je zeker nog een extra communiebedankje met de gasten mee naar huis geven. Ze brengen altijd veel cadeautjes mee, dus je zal hen heel blij maken als ze ook een kleine attentie terugkrijgen. Enkele toffe geschenkdoosjes of zakjes, opgevuld met lekkere snoepjes of een andere leuke verrassing, doen het altijd goed! Zo maak je van dat te gekke feest ook nog eens een onvergetelijk communiefeest! Want of je nu oud, jong, groot of klein bent: geschenkjes vinden we stiekem allemaal heel erg leuk.

Nog enkele leuke ideetjes voor de kindjes:

20. Aandenken voor meter en peter

Bij de organisatie van een communie of lentefeest mag een aandenken voor peter en meter natuurlijk niet ontbreken. Via smartphoto kun je bijvoorbeeld prachtige foto’s op acryl laten printen, mokken laten bedrukken of een ingekaderde foto op canvas bestellen. Of wat dacht je van een foto van het feestvarkentje geprint op een wijnkist of een chocolade hart?

Leuke geschenken en bedankjes voor meter en peter
Leuke geschenken en bedankjes voor meter en peter
Leuke geschenken en bedankjes voor meter en peter

21. Voorzie voldoende materiaal

Heb je besloten om het communiefeest thuis te organiseren? Voorzie dan voldoende stoelen, tafels, servies en eventueel een tent zodat je de dag zelf niet voor verrassingen komt te staan. Weinig mensen hebben namelijk vijftig stoelen, borden of glazen in huis. Laat je het eten verzorgen door een traiteur? Die zorgt meestal al voor borden en bestek. Voor stoelen en tafels kun je eens te rade gaan bij vrienden en familie. Huren kan natuurlijk ook!

22. Feestversiering

Na het versieren van de feesttafel hoef je nog niet te stoppen. Op een spetterend communiefeest mag heel de feestruimte onder handen genomen worden! Heb je een specifiek thema voor je communiefeest uitgekozen? Trek dat thema dan door in alle versieringen die je op je feest inzet! Je hoeft je versieringen bovendien niet te beperken tot de feestruimte binnen. Charmeer je gasten al van zodra ze op het communiefeest aankomen met een welkomposter aan de deur of feestvlaggetjes voor het raam!

Communieversiering
Vlaggenlijn met jouw foto voor communie- of lentefeest

23.Tafeldecoratie

Menu voor het communiefeest: check! Nu nog de tafeldecoratie. Want je wil je kookkunsten natuurlijk op een spetterende feesttafel presenteren. De mogelijkheden om je feesttafel te versieren en helemaal wauw te maken zijn zeer uitgebreid. Je kunt gaan voor enkele basic stukken zoals matchende servetten en tafellopers, maar je kunt ook wat extra’s aan je tafel toevoegen zoals personaliseerbare placemats, bestekhouders of servetringen.

Tafeldecoratie voor jouw lentefeest of communie
Tafeldecoratie voor jouw lentefeest of communie

24. Kapper

Houd bij je checklist voor de communie rekening met de kapper. Leg deze minstens een maand op voorhand vast, zodat je zeker weet dat hij of zij dan tijd heeft.

25. Check de gasten

Heeft nog niet iedereen laten weten of hij/zij naar het communiefeest zal komen of niet? Tijd om in actie te schieten! Bel je gasten even op om te checken of ze aanwezig zullen zijn of niet. Hoor je nog een zachte aarzeling in hun stem? Gooi dan alles – aka je dessertbuffet –  in de strijd om ze te overhalen. Het is per slot van rekening het feest van jouw zoontje of dochtertje. Eens je weet wie naar het communiefeest komt, kun je ook de precieze aantallen aan de traiteur doorgeven.

26. Dagje klein verlet = ademruimte

Nog 101 zaken te regelen, maar tijd te kort? Voor een plechtig communiefeest heb je als ouder recht op een dag betaald verlof. Dit heet: “Klein verlet”. Jammer genoeg bestaat dit niet voor een eerste communie, een privé-communiefeest of een lentefeest.

1 week van tevoren

27. Boodschappenlijstje

Zorg een week van tevoren dat je een boodschappenlijstje maakt en de houdbare dingen in huis haalt.
Een communiefeest voorbereiding gaat het vlotst als je de week ervoor de dingen koopt die je nog niet had klaargelegd, zoals ingrediënten om mee te koken, decoraties, serviezen en andere benodigdheden.

1-2 dagen van tevoren

28. Laatste voorbereidingen

Een communie organiseren betekent dat je er de dag voor het feest voor zorgt dat alles helemaal klaar ligt en schoon is. Zorg dus voor een proper huis en tuin waarbij alles netjes aan de kant ligt en dat helemaal klaar is om de gasten te ontvangen.

Daarnaast is het bij de voorbereiding van een communie slim om één of enkele dagen op voorhand zoveel mogelijk te versieren en eventuele hapjes al klaar te maken. Op deze manier hoef je op de dag zelf zo weinig mogelijk te doen, wat een hoop stress uitspaart. Bereid alvast de inrichting voor en zorg eventueel voor een leuk cadeautafeltje waar alle communiebedankjes op gepresenteerd kunnen worden.

Leg tot slot je fototoestel klaar als je zelf foto’s wilt maken en laad zeker alvast de batterijen op!

Tafeldecoratie voor jouw lentefeest of communie
Tafeldecoratie voor jouw lentefeest of communie

Tijdens het communiefeest

29. Een laatste check

De dag is aangebroken! Alvorens de gasten er zijn, check een laatste keer of alles in orde is wat betreft eten, drinken en zitplaatsen. Breng de laatste versieringen aan volgens het feestthema en wacht in spanning tot de gasten arriveren!

30. Zorg voor herinneringen

Het is altijd leuk om een heleboel foto’s als herinnering aan je feest over te houden. Als organisator van het feest heb je echter niet altijd de tijd om zelf voor fotograaf te gaan spelen. Vraag daarom aan één van je familieleden of beste vrienden of hij/zij op het communiefeest verantwoordelijk wil zijn voor de foto’s.

Wil je niet één persoon met die verantwoordelijkheid opzadelen? Dan kun je ook iedereen op het feest uitnodigen om foto’s te nemen met hun gsm en die te delen op Instagram met de hashtag die je aan het communiefeest geeft. Bijvoorbeeld: #Maximscommuniefeest. Dan kan je later eenvoudig alle foto’s bekijken, zonder er bij iedereen achter te moeten vragen.

Wil je naast je foto’s ook nog een andere herinnering aan deze mooie dag? Maak een gastenboek op waar alle aanwezigen een mooie boodschap kunnen achterlaten voor het feestvarken. Op deze manier kan je zoon of dochter jaren later nog steeds terugkijken naar de prachtige gelukswensen van al zijn/haar vriendjes en familie.

Gastenboek communie of lentefeest
Gastenboek voor jouw communie- of lentefeest

31. Bedankjes

Leg tenslotte de bedankjes en aandenkens klaar om mee te geven na afloop van het feest. Leg deze op een mooie plaats zodat ze bijdragen aan de decoratie van de feestlocatie.

Bedankjes display voor communie- of lentefeest
Bedankjes display voor communie- of lentefeest

32. Geniet!

Probeer tijdens het communie feest vooral ook zelf te genieten. Na al het bloed, zweet en tranen van de voorbije maanden mag je jezelf nu ook eens volledig laten gaan. Als er dan toch nog iets misloopt op de dag zelf, blijf hier dan rustig onder en leg je er gewoon bij neer. Voor jou lijkt het misschien een drama, maar je gasten hebben het waarschijnlijk niet eens gemerkt! Nobody’s perfect, remember 🙂

Na het feest

33. Opruimteam

Eens het communiefeest afgelopen is moet er natuurlijk nog een heleboel worden opgeruimd. Bekom eerst eventjes van het feest, slaap er desnoods een nachtje over en begin dan met volle moed aan de opkuis van het communiefeest. PS: kijk met je liefste puppyogen naar je familieleden en je beste vrienden en wie weet helpen ze wel wat mee. 😉

34. Een pluim op je feesthoed!

Aangekomen bij puntje 33 op de checklist voor jouw communiefeest? Proficiat! Volgende stap? Steek maar een dikke pluim op die feesthoed van je! Na het doorlopen van deze stappen heb je je zoon of dochter ongetwijfeld het communiefeest van zijn/haar leven bezorgd!

Gun jezelf na de organisatie van de communie wat tijd om na te genieten en uit te blazen en verstuur nadien je mooie kaartjes om alle gasten te bedanken.

Bedankkaartjes communie of lentefeest

35. Bundel de mooiste herinneringen

Geniet na van de prachtige herinneringen aan de hand van een prachtig fotoboek met de mooiste momenten van het feest.

Fotoboek communie of lentefeest
Fotoboek vol feestelijke herinneringen

Vooral genieten!

Een communie voorbereiden is geen gemakkelijke klus, maar als alles vlot verloopt, kan je er enorm van genieten. Hopelijk helpt deze communie checklist je om het communiefeest helemaal onvergetelijk te maken voor jou, je gasten en uiteraard je communicant!

Organiseer jij dit jaar ook een communie- of lentefeest? Of heb je zelf nog enkele onmisbare tips voor ons in petto? Laat het ons weten via de commentaren of via Facebook, TikTok of Instagram met de hashtag #mysmartphoto. We zijn benieuwd!

Alles voor jouw communie- of lentefeest

Lees ook:

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *