De ultieme Checklist voor je Communiefeest vind je hier!

Checklist communie

Organiseer je in 2018 een communie- of lentefeest? Dat doe je natuurlijk niet zonder de nodige voorbereidingen. Om je hierbij te helpen hebben we een checklist voor communie- of lentefeest opgesteld waarmee je communie voorbereiding stressvrij verloopt. Zo weet je zeker dat je niets vergeet om een prachtig communiefeest te organiseren! 🙂

communie en lentefeest checklist

Zowel voor, tijdens en na zijn er een aantal zaken waar je zeker moet aan denken. We lijsten ze allemaal voor jou op zodat je, gewoon het lijstje afvinkend, stressvrij een onvergetelijk communie- of lentefeest tegemoet gaat! 🙂

3-4 maanden voor het feest

1. Maak een communie checklist

Hoe getraind je ook mag zijn als feestorganisator, niemand is perfect en beschikt over de gave om alle hindernissen op het communiefeestpad te ontwijken zonder een klein ruggensteuntje. Stel daarom een persoonlijke checklist voor communie of lentefeest op voor jezelf zodat je echt niets kunt vergeten voor de grote dag van je zoon of dochtertje.

2. Prik een datum

De perfecte datum om je communiefeest te laten plaatsvinden? Dat is de datum die jou als organisator het beste past! Vind je het iets te druk om het communiefeest op de dag van de communie zelf te organiseren? Er is helemaal niets mis met een communiefeest dat een week, twee weken of zelfs een maand na de communie plaatsvindt. Zijn er op jouw geliefde dag al wat communiefeesten gepland binnen de vriendenkring? Kies dan voor een andere datum. Je vrienden kunnen maar op één plaats tegelijk zijn en wie eerst komt, eerst maalt natuurlijk.

checklist-communiefeest_prik-een-datum

3. Kies een locatie

Hier is de grote vraag: organiseer je het communiefeest bij je thuis of huur je een feestzaal? Beiden hebben voordelen en − laten we ze niet meteen nadelen noemen − puntjes om rekening mee te houden. Een feestzaal huren is bijvoorbeeld meestal iets duurder, maar neemt wel wat druk weg bij de organisator. Je communiefeest thuis organiseren kan dan weer heel gezellig zijn, maar vergt dan wel weer wat extra voorbereidingen van de organisator. Ook moet je thuis over voldoende plaats beschikken om alle gasten te kunnen ontvangen.

4. Stel een budget voorop

Misschien wel het belangrijkste van de hele communie checklist! De kostprijs voor een communiefeest kan, vooraleer je het goed en wel doorhebt, snel hoog oplopen. Plots moeten zowel de zaal, de fotograaf, de drukkosten voor je communiekaartjes, de traiteur en de springkastelenman betaald worden. Leg daarom op voorhand een realistisch budget vast en hou je daaraan. Hou rekening met onvoorziene kosten en denk goed na over wat je zeker nodig hebt en waarop je kunt besparen.

5. Stel de gastenlijst samen

Dé hamvraag: wie mag naar het feest komen en wie niet? Dat hangt vaak wat af van welk soort communiefeest je wil organiseren! Een erg uitgebreid communiefeest, of eerder eentje in beperkte kring?

Overloop allle vrienden, familieleden en vriendjes van het feestvarken en stel de gastenlijst voor het communiefeest samen. Het is een groot werkje op de checklist voor je communiefeest, maar pas dan kun je beginnen met het nemen van de echt grote beslissingen voor het feest.

6. Ga voor een thema

Thema’s voor je communiefeest zijn meer dan ooit hip en trending in feestland. Brainstorm even samen met je communicantje welk thema hij/zij graag wil en trek dit thema door in heel je communiefeest. Haal inspiratie uit het favoriete dier of de favoriete hobby van je kind, maar ook enkele leuke kleurtinten kunnen het thema voor jouw communiefeest vormen! Of is hij of zij helemaal gek op dino’s of prinsessen? De mogelijkheden zijn eindeloos!

thema communiefeest

faire-part communion avec photo

7. Contacteer meter & peter

Vergeet ook niet tijdig de meter en de peter op de hoogte te brengen van het communiefeest. Anders riskeer je nog het risico dat je zoon of dochter alleen naar het altaar mag trekken. Het is ook altijd leuk om de meter en de peter wat extra in de bloemetjes te zetten op het feest. Met een gepersonaliseerde button bijvoorbeeld! Zo kunnen ze wat pronken met het communicantje en weet iedereen op het communiefeest wie de meter of peter van het communicantje is!

checklist-communiefeest_meterpeter_badges

8. Fotograaf

Vergeet niet om alvast een fotograaf te benaderen als je professionele foto’s wilt laten maken.
Spreek tijdig een datum af om spetterende foto’s te maken om te gebruiken voor je bedankkaartjes en/of uitnodigingen.

Voorzie eventueel ook al een fotograaf om foto’s te nemen tijdens het feest zelf.
Je kan natuurlijk ook zelf foto’s proberen te maken, maar met een fotograaf heb je een zorg minder en kan je achteraf genieten van fantastische herinneringen.

9. Een feestoutfit voor iedereen

Op zijn/haar eigen communiefeest mag het communicantje stralen. Op zoek naar stralende communiekledij dus! En niet alleen voor de communicant, maar voor de volledige familie. De broertjes, zusjes, mama, papa en kat Maurice: ze komen allemaal aan bod. Begin goed op voorhand aan je zoektocht, want communiekledij uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Laat je communicantje kiezen wat hij/zij zelf graag ziet. Zo kan hij/zij ook na het feest ten volle van zijn/haar kleertjes genieten! Stuur wel bij waar nodig.

Extra tip: leg ook wat reservekleding klaar voor wanneer de communicant ook buiten wil spelen.

Benieuwd naar de kledijtrends voor 2018? Download zeker ons online communiemagazine met inspiratie en tips voor het communie- of lentefeest.

checklist communie kledij

10. Feestmenu

Lekker eten en drinken markeer je best met een fel kleurtje op de checklist voor je communiefeest. Als je kiest voor een traiteur hoef je je geen al te grote zorgen meer te maken over het eten en kun je je focussen op de rest van het feest. Wil je toch liever zelf aan het fornuis staan? Kies dan voor een menu dat je makkelijk op voorhand klaarmaakt zodat je tijdens het feest ook zelf kunt genieten. Maak een uitgebreid boodschappenlijstje met zaken die je makkelijk een week voor het feest kunt kopen en stel ook een lijstje samen met verse producten die je pas de dag zelf kunt gaan halen. Houd zeker ook rekening met mogelijke allergieën en vegetariërs.

2-3 maanden voor het feest

11. Communiefoto’s

Communiekaartjes, als er één communietraditie is die wellicht nooit zal verdwijnen is dit het wel. De communiekaartjes zijn een blijvende herinnering aan een leuke dag en kun je makkelijk aan al je gasten meegeven na afloop van het feest. Voor op de communiekaartjes heb je natuurlijk wel nog enkele leuke foto’s van het communicantje in zijn/haar communiekledij nodig. Wil je graag dat een professionele fotograaf de foto’s neemt? Leg dan op tijd en stond een fotograaf vast en brainstorm samen over een leuke locatie. Heb je zelf wat fotoskills? Dan kun je de foto’s natuurlijk ook zelf nemen!  Voor je de foto’s gaat nemen, bekijk zeker eerst ook even onze volgende 7 tips voor originele communiefoto’s.

checklist communiefeest

12. Een nieuwe coupe

Fotograaf gestrikt? Leg dan misschien ook ineens een proefbeurt bij de kapper vast om een hip communiekapsel uit te proberen. Zo heb je niet alleen je communiekapsel uitgeprobeerd, maar heb je ook al een knap koppie om te stralen tijdens de fotoshoot. Een win-win dus! Is je communicantje bovendien tevreden van zijn/haar frisse haarcoupe? Leg dan ineens ook een afspraak vast op de dag van het communiefeest zelf!

13. Team communie

Heb je beslist om het communiefeest thuis te organiseren? Stel dan een hulpteam samen. Misschien wil de vaste babybsit van je kids wel wat helpen om de kinderen te animeren. En als je eens lief in de ogen van je beste vriendin kijkt wil ze best wel met je helpen om de hapjes rond te dragen en de drankjes te serveren. Go, go, go, Team Communie!

14. Verras met je uitnodigingen

De volgende stap op de checklist voor je communiefeest? Giet alle voorgaande informatie samen in enkele originele uitnodigingen! Een leuke en ruime keuze aan designs vind je bij de communie- en lentefeestuitnodigingen van smartphoto. Bestel eventueel op voorhand al een proefkaartje zodat het uiteindelijke resultaat helemaal is wat je wil. Vermeld op de uitnodigingen: De naam, datum, tijd, plaats, R.S.V.P., contactgegevens, het thema en een eventuele routebeschrijving. Bestel meteen ook je communiekaartjes om uit te delen na afloop van het feest.

Extra tip: maak een uitnodiging die past binnen de volledige stijl van je feestje. Zo zet je meteen de juiste toon!

Uitnodiging communie smartphoto

uitnodigingen communie tips

15. Animatie voor jong en oud

Kinderen willen nu eenmaal lekker spelen en daarom is het een goed idee om alvast extra activiteiten te bedenken. Bedankt wat extra activiteiten zoals een springkasteel, photobooth of laat je inspireren via ons online communiemagazine.

animatie voor communiefeest

1-2 maand van tevoren

16. Check the list

Check te allen tijde “The List” zodat je zeker weet dat je nog op schema zit. In de maanden voor het communiefeest wordt dit de leidraad doorheen je leven. Eventjes tijd in de middagpauze op het werk? Check “The list”. Weet je eventjes helemaal niet meer wat eerst te doen? Check “The List”. En als je dan toch op je trein staat te wachten: waarom zou je “The List” dan niet checken?

17. Uitnodigingen versturen

Verstuur je uitnodigingen zeker een maand voor het feest plaatsvindt, zo voorkom je dat je gasten al wat anders gepland hebben.

Houd een lijstje bij waarop je kan aanduiden wie al dan niet bevestigd heeft, zodat je zeker weet wie aanwezig zal zijn.

18. Menukaarten

Nu je weet welke kaartjes je wil, kan je gerust ook menukaartjes bestellen voor het feest. Een leuk extra aan de versiering van het feest. Probeer deze kaartjes in dezelfde stijl te houden van je uitnodigingen om het bij het geheel te laten passen. Bekijk op de site van smartphoto alle mogelijke menukaarten voor communie en lentefeest.

menukaarten

19. Communiebedankjes voor je gasten

Naast het communiekaartje kan je zeker nog een extra communiebedankje met de gasten mee naar huis geven. Enkele leuke geschenkdoosjes of zakjes, opgevuld met lekkere snoepjes of een andere leuke verrassing, doen het altijd goed! Zo maak je van dat te gekke feest ook nog eens een onvergetelijk communiefeest! Want of je nu oud, jong, groot of klein bent: geschenkjes vinden we stiekem allemaal heel erg leuk.

bedankjes communiefeest

checklist communie bedankjes

20. Aandenken voor meter en peter

Bij een communie organiseren mag een aandenken voor peter en meter natuurlijk niet ontbreken.
Via smartphoto kun je bijvoorbeeld prachtige foto’s op acryl laten drukken, mokken laten bedrukken of een ingekaderd foto op canvas bestellen.

aandenken-meter-peter-communieFoto: honderdachtentwintig.blogspot.be

21. Voorzie voldoende materiaal

Heb je besloten om het communiefeest thuis te organiseren? Voorzie voldoende stoelen, tafels, servies en eventueel een tent zodat je de dag zelf niet voor verrassingen komt te staan. Weinig mensen hebben namelijk vijftig stoelen, borden of glazen in huis. Laat je het eten verzorgen door een traiteur? Die zorgt meestal al voor borden en bestek. Voor stoelen en tafels kun je eens te rade gaan bij vrienden en familie. Huren kan natuurlijk ook!

22. Feestversiering

Na het versieren van de feesttafel hoef je nog niet te stoppen. Op een spetterend communiefeest mag heel de feestruimte onder handen genomen worden! Heb je een specifiek thema voor je communiefeest uitgekozen? Trek dat thema dan door in alle versieringen die je op je feest inzet! Je hoeft je versieringen bovendien niet te beperken tot de feestruimte binnen. Charmeer je gasten al van zodra ze op het communiefeest aankomen met een leuke banner aan de gevel of een welkomposter aan de deur!

23.Tafeldecoratie

Je hebt het menu voor het communiefeestvolledig uitgedacht. Nu nog de tafeldecoratie! Want je wil je culinaire kookkunsten natuurlijk niet op een belabberde feesttafel presenteren. De mogelijkheden om je feesttafel te versieren en helemaal wauw te maken zijn uitgebreid. Je kunt gaan voor enkele basic stukken zoals matchende servetten en tafellopers, maar je kunt ook wat extra’s aan je tafel toevoegen zoals decoratiewrappers of personaliseerbare placemats.

communie-lentefeest-checklist-tafeldecoratie (Medium)

24.Kapper

Houd bij je checklist voor de communie rekening met de kapper.
Leg deze zeker een maand van tevoren vast, zodat je zeker weet dat hij of zij tijd heeft en je de afspraak vast kunt leggen.

25. Check de gasten

Heeft nog niet iedereen laten weten of ze naar het communiefeest zullen komen of niet? Tijd om in actie te komen! Bel je gasten even op om te checken of ze aanwezig zullen zijn of niet. Hoor je nog een zachte aarzeling in hun stem? Gooi dan alles, aka koekjes,  in de strijd om ze te overhalen. Het is per slot van rekening het feest van jouw zoon of dochtertje. Eens je weet wie naar het communiefeest komt, kun je ook de precieze aantallen aan de traiteur doorgeven.

26. Dagje klein verlet = ademruimte

Nog 101 zaken te regelen, maar tijd te kort? Voor een plechtig communiefeest heb je als ouder recht op een dag betaald verlof. Dit heet: “Klein verlet”. Jammer genoeg bestaat dit niet voor een eerste communie, een privé-communiefeest of een lentefeest.

1 week van tevoren

27. Boodschappenlijstje

Zorg een week van tevoren dat je een boodschappenlijstje maakt en de houdbare dingen in huis haalt.
Een communiefeest voorbereiding gaat het vlotst als je de week ervoor de dingen koopt die je nog niet had klaargelegd, zoals ingrediënten om mee te koken, decoraties, serviezen en andere benodigdheden.

1-2 dagen van tevoren

28. Laatste voorbereidingen

Een communie organiseren betekent dat je de dag voor het feest ervoor zorgt dat alles helemaal klaarligt en schoon is. Zorg dus voor een proper huis en tuin waarbij alles netjes aan de kant ligt en klaar is om de gasten te ontvangen.

Hiernaast is het met een communie voorbereiden slim om één of enkele dagen op voorhand zoveel mogelijk te versieren en eventuele hapjes klaar te maken. Op deze manier hoef je op de dag zelf zo weinig mogelijk te doen, wat een hoop stress uitspaart. Bereid alvast de inrichting voor en zorg eventueel voor een leuk cadeautafeltje met alle communiebedankjes op gepresenteerd.

Leg tot slot je fototoestel klaar als je zelf foto’s wilt maken en laad zeker alvast ook de batterijen op!

voorbereidingen communiefeest

Tijdens het communiefeest

29. Een laatste check

De dag is aangebroken! Alvorens de gasten er zijn, check een laatste keer of alles in orde is wat betreft eten, drinken en zitplaatsen. Breng de laatste versieringen aan volgens het feestthema en wacht in spanning tot de gasten arriveren!

30. Zorg voor herinneringen

Het is altijd leuk om een heleboel foto’s als herinnering aan je feest over te houden. Als organisator van het feest heb je echter niet altijd de tijd om zelf voor fotograaf te gaan spelen. Vraag daarom aan één van je familieleden of beste vrienden of hij/zij op het communiefeest verantwoordelijk wil zijn voor de foto’s.

Wil je niet één persoon met die verantwoordelijkheid opzadelen? Dan kun je ook iedereen op het feest uitnodigen om foto’s te nemen met hun gsm en die te delen op Instagram met de hashtag die je aan het communiefeest geeft. Bijvoorbeeld: #Bertscommuniefeest.

31. Bedankjes

Leg tenslotte de bedankjes en aandenkens klaar om mee te geven na afloop van het feest. Leg deze op een mooie plaats zodat ze bijdragen aan de decoratie van de feestlocatie.

 

koekjestrommel communie of lentefeest

bedankjes communie en lentefeest

Na het feest

32. Opruimteam

Eens het communiefeest afgelopen is moet er natuurlijk nog een heleboel worden opgeruimd. Bekom eerst eventjes van het feest, slaap er desnoods een nachtje over en begin dan met volle moed aan de opkuis van het communiefeest. PS: kijk met je liefste puppyogen naar je familieleden en je beste vrienden en wie weet helpen ze wel wat mee. 😉

33. Een pluim op je feesthoed!

Aangekomen bij puntje 33 op de checklist voor jouw communiefeest? Proficiat! Volgende stap? Steek maar een dikke pluim op die feesthoed van je! Na het doorlopen van deze stappen heb je je zoon of dochter ongetwijfeld het communiefeest van zijn/haar leven bezorgd!

Kom na het communie organiseren en genieten eerst goed bij en verstuur dan mooie kaartjes om alle gasten te bedanken.

33. Bundel de mooiste herinneringen

Geniet na van de mooie herinneringen aan de hand van een prachtig fotoboek met de mooiste momenten van het feest.

checklist aandenken communie

Vooral genieten!

Een communie voorbereiden is geen gemakkelijke klus, maar als alles vlot verloopt kan je er enorm van genieten. Hopelijk helpt deze communie checklist je om het communiefeest helemaal onvergetelijk te maken voor jou, je gasten en uiteraard je communicant!

Organiseer jij dit jaar ook een communie- of lentefeest? Of heb je zelf nog enkele onmisbare tips voor ons in petto? Laat het ons weten via de commentaren of via  Facebook of Instagram  met de hashtag #smartphoto. We zijn benieuwd!

alle accessoires voor communie en lentefeest

Kristof, 29 jaar, gepassioneerd loper, fietser en blogger voor smartphoto. Met mijn schrijfsels inspireer ik hoe je jouw foto's kan gebruiken voor de meest originele en creatieve doeleinden.

7 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *