De ultieme Checklist voor je Communiefeest vind je hier!

Checklist communie

Een eerste- of plechtige communiefeest organiseer je best niet zonder voorbereidingen.
Om je hierbij te helpen hebben we een checklist voor de communie of lentefeest opgesteld waarmee de communie voorbereiding stressvrij verloopt. Zo weet je zeker dat je niets vergeet om een prachtig communiefeest te organiseren!

Checklist voor communiefeest

Zowel voor, tijdens en na zijn er een aantal zaken waar je zeker moet aan denken. We lijsten ze allemaal voor jou op zodat je stressvrij een onvergetelijk communie- of lentefeest tegemoet gaat! 🙂

3-4 maanden voor het feest

Checklist communiefeest #1. Maak een checklist

Uitgebreidere feestjes zoals een eerste- of plechtige communiefeest organiseer je best niet zonder grondige voorbereidingen. Hoe getraind je ook mag zijn als feestorganisator, niemand is perfect en beschikt over de gave om alle hindernissen op het communiefeestpad te ontwijken zonder een klein ruggensteuntje.  Stel daarom een persoonlijke checklist op voor jezelf zodat je echt niets kunt vergeten voor de grote dag van je zoon of dochtertje.

Checklist communiefeest #2. Prik een datum

De perfecte datum om je communiefeest te laten plaatsvinden? Dat is de datum die jou als organisator het beste past! Vind je het iets te druk om het communiefeest op de dag van de communie zelf te organiseren? Er is helemaal niets mis met een communiefeest dat een week, twee weken of zelfs een maand na de communie plaatsvindt. Zijn er op jouw geliefde dag al wat communiefeesten gepland binnen de vriendenkring? Kies dan voor een andere datum. Je vrienden kunnen maar op één plaats tegelijk zijn en wie eerst komt, eerst maalt natuurlijk.

 

checklist-communiefeest_prik-een-datum

Checklist communiefeest #3. Stel een budget voorop

De kostprijs voor een communiefeest kan, vooraleer je het goed en wel doorhebt, snel hoog oplopen. Plots moeten zowel de fotograaf, de drukkosten voor je communiekaartjes, de traiteur en de springkastelenman betaald worden. Leg daarom op voorhand een realistisch budget vast en hou je daaraan. Hou rekening met onvoorziene kosten en denk goed na over wat je zeker nodig hebt en waarop je kunt besparen.

Checklist communiefeest #4. Stel de gastenlijst samen

Dé hamvraag: wie mag naar je communiefeest komen en wie niet? Dat hangt vaak wat af van welk soort communiefeest je wil organiseren! Een erg uitgebreid communiefeest, of eerder eentje in beperkte kringen? Overloop al je vrienden, familieleden en de klasgenoten van je communicantje en stel de gastenlijst voor het communiefeest samen. Het is een groot werkje op de checklist voor je communiefeest, maar pas dan kun je beginnen met het nemen van de echt grote beslissingen voor het feest.

Checklist communiefeest #5. Kies een locatie

Hier is de grote vraag: kies je ervoor om het communiefeest bij je thuis te organiseren of wil je toch liever een feestzaal huren? Beiden hebben voordelen en -laten we ze niet meteen nadelen noemen- maar puntjes om rekening mee te houden. Een feestzaal huren is bijvoorbeeld meestal iets duurder, maar neemt wel wat druk weg bij de organisator. Je communiefeest thuis organiseren kan dan weer heel gezellig zijn, maar vergt dan wel weer wat extra voorbereidingen van de organisator. Ook moet je thuis over voldoende plaats beschikken om alle gasten te kunnen ontvangen.

Checklist communiefeest #6. Contacteer meter & peter

Vergeet ook niet tijdig de meter en de peter van het communicantje op de hoogte te brengen van het communiefeest. Anders riskeer je nog het risico dat je zoon of dochter alleen naar het altaar mag trekken. Het is ook altijd leuk om de meter en de peter wat extra in de bloemetjes te zetten op het feest. Met een gepersonaliseerde button bijvoorbeeld! Zo kunnen ze wat pronken met het communicantje en weet iedereen op het communiefeest wie de meter of peter van het communicantje is!

checklist-communiefeest_meterpeter_badges

Checklist communiefeest #7. Ga voor een thema

Thema’s voor je communiefeest zijn meer dan ooit hip en trending in feestland. Brainstorm even samen met je communicantje welk thema hij/zij graag wil en trek dit thema door naar heel je communiefeest. Haal inspiratie uit het favoriete dier of de leukste hobby van je kleintje, maar ook enkele leuke kleurtinten kunnen het thema voor jouw communiefeest vormen! Of heb je altijd al een honingzoet communiefeestje willen organiseren? De mogelijkheden zijn uitgebreid! Onze favoriete thema’s voor je communiefeest vind je hier.

checklist-communiefeest_thema

Foto’s via Blog.hwtm

thema communiefeest

thema communiefeest

Checklist communiefeest #8. Fotograaf

Vergeet niet om alvast een fotograaf te benaderen als je professionele foto’s wilt laten maken.
Spreek tijdig een datum af om spetterende foto’s te maken om te gebruiken voor je uitnodigingen.
Voorzie eventueel ook al een fotograaf om foto’s te nemen tijdens het feest zelf.
Je kan natuurlijk ook zelf foto’s proberen te maken, maar met een fotograaf heb je een zorg minder en kan je achteraf genieten van fantastische herinneringen.

Checklist communiefeest #9. Voor iedereen een communietenue

Op zijn/haar eigen communiefeest mag het communicantje stralen. Op zoek naar stralende communiekledij dus! En niet alleen voor de communicant, maar voor de volledige familie. De broertjes, zusjes, mama, papa en kat Maurice: ze komen allemaal aan bod. Begin goed op voorhand aan je zoektocht, want communiekledij uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Laat je communicantje kiezen wat hij/zij zelf graag ziet. Zo kan hij/zij ook na het feest ten volle van zijn/haar kleertjes genieten! Stuur wel bij waar nodig. Een communicant hoeft er niet per se afgelikt bij te lopen, maar slippers hou je toch beter voor een tripje naar de zee. ;) Zorg ervoor dat je deze op tijd binnen hebt en leg ook wat reservekleding klaar voor wanneer de communicant ook buiten wil spelen.

communiekledij

Checklist communiefeest #10. Eten en drinken

Lekker eten en drinken markeer je best met een fel kleurtje op de checklist voor je communiefeest. Als je kiest voor een traiteur hoef je je geen al te grote zorgen meer te maken over het eten en kun je je focussen op de rest van het feest. Wil je toch liever zelf aan het fornuis staan? Kies dan voor een menu die je makkelijk op voorhand kunt klaarmaken zodat je tijdens het feest ook zelf kunt genieten. Maak een uitgebreid boodschappenlijstje met zaken die je makkelijk een week voor het feest kunt kopen en stel ook een lijstje samen met verse producten die je pas de dag zelf kunt gaan halen. Houd ook rekening met mogelijke allergieën en vegetariërs.

2-3 maanden voor het feest

Checklist communiefeest #11. Foto’s voor de communiekaartjes

Communiekaartjes, als er één communietraditie is die wellicht nooit zal verdwijnen is dit het wel. De communiekaartjes zijn een blijvende herinnering aan een leuke dag en kun je makkelijk aan al je gasten meegeven na afloop van het feest. Voor op de communiekaartjes heb je natuurlijk wel nog enkele leuke foto’s van het communicantje in zijn/haar communiekleertjes nodig. Wil je graag dat een professionele fotograaf de foto’s neemt? Leg dan op tijd en stond een fotograaf vast en brainstorm samen over een leuke locatie. Heb je zelf wat fotoskills? Dan kun je de foto’s natuurlijk ook zelf nemen!  Voor je de foto’s gaat nemen, bekijk zeker eerst ook even  onze volgende 5 tips voor sprankelende communiekaartjes.

checklist-communiefeest_fotos-communiekaartjes

 

Foto via My Fotolog

 

Checklist communiefeest #12. Een nieuwe coupe

Fotograaf gestrikt? Leg dan misschien ook ineens een proefbeurt bij de kapper vast om een hip communiekapsel uit te proberen. Zo heb je niet alleen je communiekapsel uitgeprobeerd, maar heb je ook al een knap koppie om te stralen tijdens de fotoshoot. Een win-win dus! Is je communicantje bovendien tevreden van zijn/haar frisse haarcoupe? Leg dan ineens ook een afspraak vast op de dag van het communiefeest zelf!

checklist-communiefeest_een-nieuwe-coupe

Foto via Facebook

Checklist communiefeest #13. Team communie

Heb je beslist om het communiefeest thuis te organiseren? Stel dan een “Team Communie” samen. Misschien wil de vaste babybsit van je kids wel wat helpen om de kinderen te animeren. En als je eens lief in de ogen van je beste vriendin kijkt wil ze best wel met je helpen om de hapjes rond te dragen en de drankjes te serveren. Go, go, go, Team Communie!

Checklist communiefeest #14. Verras met je uitnodigingen

De volgende stap op de checklist voor je communiefeest? Giet alle voorgaande informatie samen in enkele creatieve uitnodigingen om de gasten uiteindelijk ook naar je feest te krijgen! Want zoals ze zeggen: “You never get a second chance to get a first impression”. Verstuur je uitnodigingen zeker een maand voor het feest plaatsvindt naar je gasten. Zo voorkom je dat je gasten al wat anders gepland hebben. De mogelijkheden om een leuke uitnodiging uit te kiezen zijn uitgebreid. Wat heel handig is? Een uitnodiging die al past binnen de volledige stijl van je feestje. Zo zet je meteen de juiste toon!

Een leuke keuze aan designs vind je bij de communiekaartjes en lentefeestuitnodigingen van smartphoto. Bestel eventueel op voorhand al een proefkaartje zodat het uiteindelijke resultaat helemaal is wat je wil. Vermeld op de uitnodigingen: De naam, datum, tijd, plaats, R.S.V.P., contactgegevens, het thema en een eventuele routebeschrijving.

 

Uitnodiging communie smartphoto

Foto: smartphotoUitnodiging communie smartphotoFoto: smartphoto 

Checklist communiefeest #15. Animatie voor jong en oud

Kinderen willen nu eenmaal lekker spelen en daarom is het een goed idee om alvast extra activiteiten te bedenken.
Zo kun je bijvoorbeeld spelletjes bedenken of een springkasteel laten bezorgen. Iedereen blijft op deze manier echt in de feeststemming.

1-2 maand van tevoren

Checklist communiefeest #16. Check the list

Check te allen tijde “The List”. In de maanden voor het communiefeest wordt dit de leidraad doorheen je leven. Eventjes tijd in de middagpauze op het werk? Check “The list”. Weet je eventjes helemaal niet meer wat eerst te doen? Check “The List”. En als je dan toch op je trein staat te wachten: waarom zou je “The List” dan niet checken?

Checklist communiefeest #17. Uitnodigingen versturen

Tevreden over je uitnodigingskaartjes? Dan is het nu tijd om deze kaartjes te versturen naar al je gasten.
Houd een lijstje bij waarop je kan aanduiden wie al dan niet bevestigd heeft, zodat je zeker weet wie aanwezig zal zijn.

Checklist communiefeest #18. Menukaarten

Nu je weet welke kaartjes je wil, kan je eventueel ook menukaartjes bestellen voor het feest. Een leuk extra aan de versiering van het feest. Probeer deze kaartjes in dezelfde stijl te houden van je uitnodigingen om het bij het geheel te laten passen. Bekijk op de site van smartphoto alle mogelijke menukaarten.

menukaarten

 

Checklist communiefeest #19. Communiebedankjes voor je gasten

Naast het communiekaartje kun je nog altijd een extra communiebedankje met de gasten mee naar huis geven. Enkele leuke geschenkdoosjes of zakjes, opgevuld met lekkere snoepjes of een andere leuke verrassing, doen het altijd goed! Zo maak je van dat te gekke feest ook nog eens een onvergetelijk communiefeest! Want of je nu oud, jong, groot of klein bent: geschenkjes vinden we stiekem allemaal heel erg leuk.

Communiebedankjes

Checklist communiefeest #20. Aandenken voor meter en peter

Bij een communie organiseren mag een aandenken voor peter en meter natuurlijk niet ontbreken.
Via smarphoto kun je bijvoorbeeld prachtige foto’s op acryl laten drukken, mokken laten bedrukken of een ingekaderd foto op canvas bestellen.

Checklist communiefeest #21. Voorzie voldoende materiaal

Heb je besloten om het communiefeest thuis te organiseren? Dan begin je best goed op voorhand aan je zoektocht naar extra materiaal. Weinig mensen hebben namelijk vijftig stoelen, borden of glazen in huis. Laat je het eten verzorgen door een traiteur? Die zorgt meestal al voor borden en bestek. Voor stoelen en tafels kun je eens te rade gaan bij vrienden en familie. Huren kan natuurlijk ook!

Checklist communiefeest #22. Check het weer

Een communiefeest in de tuin is erg leuk, maar daarvoor moeten de weergoden je wel een klein beetje  goed gezind zijn. Voorzie een stevige tent zodat jullie ook bij een klein beetje regen toch nog gezellig in de tuin kunnen feestvieren. Met andere woorden: geef de regen geen kans om je feestje te verknallen!

checklist-communiefeest_check-het-weer

Foto via Mom.Me

Checklist communiefeest #23. Feestversiering

Na het versieren van de feesttafel hoef je nog niet te stoppen. Op een spetterend communiefeest mag heel de feestruimte onder handen genomen worden! Heb je een specifiek thema voor je communiefeest uitgekozen? Trek dat thema dan door in alle versieringen die je op je feest inzet! Van de vlaggenlijnen tot de tassels, de lampionnen en zelfs de honeycombs die je boven je tafel kunt neerhangen. Je hoeft je versieringen bovendien niet te beperken tot de feestruimte binnen. Charmeer je gasten al van zodra ze op het communiefeest aankomen met een leuke banner aan de gevel of een welkomstposter aan de deur!

Checklist communiefeest #24.Tafeldecoratie

Je hebt de menu voor het communiefeest van je zoontje volledig uitgedacht. Nu nog de tafeldecoratie! Want je wil je culinaire kookkunsten natuurlijk niet op een belabberde feesttafel presenteren. De mogelijkheden om je feesttafel te versieren en helemaal wauw te maken zijn uitgebreid. Je kunt gaan voor enkele basic stukken zoals matchende servetten en tafellopers, maar je kunt ook wat extra’s aan je tafel toevoegen zoals personaliseerbare placemats of decoratiewrappers. Je kunt ook je creativiteit de vrije loop laten gaan om zelf een centerpiece in elkaar te knutselen en zelfs enkele tassels kunnen net dat extraatje zijn waar je naar op zoek was om je tafel te pimpen!

checklist-communiefeest_tafeldecoratie

Checklist communiefeest #25.Kapper

Houd bij je checklist voor de communie rekening met de kapper.
Leg deze zeker een maand van tevoren vast, zodat je zeker weet dat hij of zij tijd heeft en je de afspraak vast kunt leggen.

Checklist communiefeest #26. Check de gasten

Heeft nog niet iedereen laten weten of ze naar het communiefeest zullen komen of niet? Tijd om in actie te komen! Bel je gasten even op om te checken of ze aanwezig zullen zijn of niet. Hoor je nog een zachte aarzeling in hun stem? Gooi dan alles, aka koekjes,  in de strijd om ze te overhalen. Het is per slot van rekening het feest van jouw zoon of dochtertje. Eens je weet wie naar het communiefeest komt, kun je ook de precieze aantallen aan de traiteur doorgeven.

Checklist communiefeest #27. Dagje klein verlet = ademruimte

Nog 101 zaken te regelen, maar tijd te kort? Voor een plechtig communiefeest heb je als ouder recht op een dag betaald verlof. Dit heet: “Klein verlet”. Jammer genoeg bestaat dit niet voor een eerste communie, een privé-communiefeest of een lentefeest.

1 week van tevoren

Checklist communiefeest #28, Boodschappenlijstje

Zorg een week van tevoren dat je een boodschappenlijstje maakt en de houdbare dingen in huis haalt.
Een communiefeest voorbereiding gaat het soepelst als je de week ervoor de dingen koopt die je nog niet had klaargelegd, zoals ingrediënten om mee te koken, decoraties, serviezen en andere benodigdheden.

1-2 dagen van tevoren

Checklist communiefeest #28,Laatste voorbereidingen

Een communie organiseren betekent dat je de dag voor het feest ervoor zorgt dat alles helemaal klaarligt en schoon is. Zorg dus voor een proper huis en tuin waarbij alles netjes aan de kant ligt en klaar is om de gasten te ontvangen.

Hiernaast is het met een communie voorbereiden slim om op deze dag zoveel mogelijk te versieren en eventuele hapjes klaar te maken. Op deze manier hoef je op de dag zelf zo weinig mogelijk te doen, wat een hoop stress scheelt. Bereid alvast de inrichting voor en zorg eventueel voor een leuk cadeautafeltje met alle communiebedankjes op gepresenteerd.

Leg tot slot je fototoestel klaar als je zelf foto’s wilt maken en zorg dat de batterijen zijn opgeladen.

Tijdens het feest

Checklist communiefeest #29. Een laatste check

De dag is aangebroken!Alvorens de gasten er zijn, check een laatste keer of alles in orde is wat betreft het eten en drinken en of er genoeg zitplaatsen voor iedereen zijn. Een communiefeest organiseren werkt het beste als je er zeker van bent dat alles in orde is. Breng op dit moment nog de laatste versieringen aan in het thema van het feest en wacht tot de gasten binnenkomen.

Checklist communiefeest #30. Zorg voor herinneringen

Het is altijd leuk om een heleboel foto’s als herinnering aan je feest over te houden. Als organisator van het feest heb je echter niet altijd de tijd om zelf voor fotograaf te gaan spelen. Vraag daarom aan één van je familieleden of beste vrienden of hij/zij op het communiefeest verantwoordelijk wil zijn voor de foto’s.

Wil je niet één persoon met die verantwoordelijkheid opzadelen? Dan kun je ook iedereen op het feest uitnodigen om foto’s te nemen met hun gsm en die te delen op Instagram met de hashtag die je aan het communiefeest geeft. Bijvoorbeeld: #Bertscommuniefeest.

checklist-communiefeest_herinneringen

Foto via Cool Mom Picks

 

Denk er tenslotte aan om de bedankjes en aandenkens mee te geven wanneer de gasten uiteindelijk vertrekken. Deze kunnen op een mooie plaats worden geplaatst om de feestlocatie een extra te geven.

Na het feest

Checklist communiefeest #31. Opruimteam

Maar eens het communiefeest afgelopen is moet er ook nog een heleboel opgeruimd worden. Bekom eerst eventjes van het feest, slaap er desnoods een nachtje over en begin dan met volle moed aan de opkuis van het communiefeest. PS: kijk met je liefste puppyogen naar je familieleden en je beste vrienden en wie weet helpen ze wel wat mee. ;)

Checklist communiefeest #32. Een pluim op je feesthoed

Aangekomen bij puntje 32 op de checklist voor jouw communiefeest? Proficiat! Volgende stap? Steek maar een dikke pluim op die feesthoed van je! Na het doorlopen van deze stappen heb je je zoon of dochter ongetwijfeld het communiefeest van zijn/haar leven bezorgd!

Kom na het communie organiseren en genieten eerst goed bij en verstuur dan mooie kaartjes om alle gasten te bedanken.

Checklist communiefeest #33. Bundel de mooiste herinneringen

Het is erg leuk om na het communiefeest voorbereiden en beleven na te genieten door een mooi fotoboek met de leukste herinneringen te maken of deze te ontvangen van de fotograaf.

checklist aandenken communie

Vooral genieten
Een communie voorbereiden is geen gemakkelijke klus, maar als alles vlot verloopt kan je er enorm van genieten. Hopelijk helpt deze communie checklist je om het communiefeest helemaal onvergetelijk te maken voor jou, je gasten en uiteraard je communicant.

Zie je het met deze checklist bij de hand volledig zitten om het communiefeest van je zoon of dochter te organiseren? Of heb je zelf nog enkele onmisbare tips voor ons in petto? Laat het ons zeker weten via de commentaren,  Facebook, Twitter of Google+ met de hashtag #smartphoto. We zijn benieuwd!

leukste communiekaarten

Kristof, 28 jaar, gepassioneerd loper, fietser en blogger voor smartphoto. Mijn blogs bestaan uit inspiratie en tips hoe je jouw foto's kan gebruiken voor de meest originele en creatieve doeleinden.

7 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *