Originele communiefoto’s maken? Begin met deze 10 tips!

Originele communiefoto’s

Het denkproces begint…
Wel of geen foto op de communie uitnodiging? Ga je voor veel kleurtjes of hou je het liever basic zwart en wit? Welke poses zullen we ons feestbeest laten aannemen en hoe zorgen we voor de finishing touch?

We begrijpen je, er komt heel wat keuzestress kijken bij het voorbereiden van je communie kaartjes en uitnodigingen. Maar geen zorgen, we helpen je graag met tips en ideetjes om leuke en vooral originele communie- en lentefeestfoto’s te maken.

Laat die foto’s (en de communicant) stralen! 📸😍

Wat is er leuker dan een kaart waar het plezier van af spat? Een kaart waarop je kind echt straalt en waar iedereen spontaan gelukkig van wordt? Met volgende 10 communiefoto’s tips worden jouw communiekaartjes de mooiste van allemaal!

Ben je meer op zoek naar ideetjes voor locaties? Dan ontdek je in deze blogpost de leukste locaties voor communie of lentefeest foto’s, opgelijst per provincie. 📸

Communiefoto’s ideeën en tips

Communiefoto’s tip 1: Wacht niet tot de allerlaatste minuut

De fotosessie uitstellen tot de laatste minuut is een absolute no-go. Er zijn allerlei zaken die roet in het eten kunnen gooien: slecht weer, een verkoudheid, platte batterij, een slecht humeur van je kind …

Zeker handig hierbij is onze volledige communie en lentefeest checklist. Zo heb je steeds een overzicht wanneer je precies aan wat moet beginnen denken. 😊

Communiefoto’s tip 2: Kies een originele setting

Om leuke communiefoto’s te schieten moet je kiezen voor een goede en originele locatie of setting. Zoek een mooie locatie in de buurt. Denk hierbij aan een bos, een weiland, een meer of rivier.

Kies een locatie waar jouw kind helemaal zot van is. Gek op kastelen en bloemen? Dan is het Kasteel van Groot-Bijgaarden, bijvoorbeeld, een leuke locatie waar je van 1 april t.e.m. 4 mei van de floralia kan genieten. De ideale periode om foto’s te nemen! Sportief en avontuurlijk? Waarom neem je geen foto’s in binnenspeeltuin zoals Jumpsky? Think out of the box!

Vergeet ook niet te spelen met de achtergrond waar je kind voor staat, zit of ligt. Kies bijvoorbeeld voor een stenen grond waar je met krijt een tekstballon of een leuke illustratie kunt tekenen. Denk na over een achtergrond waarbij deze mooi samengaat met de kledij en het design van het kaartje.

Pssst… Verlies tijdens de shoot ook jouw omgeving niet uit het oog. Kijk goed rond en zorg ervoor dat er geen andere mensen, honden, auto’s,… in je beeld passeren.

Bekijk zeker ook even onze blogpost waarin we de mooiste locaties voor communiefoto’s oplijsten per provincie, daar vind je zeker wat extra inspiratie! 📸

Communiefoto’s tip 3: Zorg voor een plan B en speel in op het weer

Bekijk de weersvoorspelling en kies een zonnige dag uit voor mooie scherpe foto’s. Kleuren komen in de zon beter uit en je kind zal zich ongetwijfeld als een vis in het water voelen in de zon voor de lens.

Maar we leven natuurlijk nog altijd in België, waar Moeder Natuur niet altijd even goed weer met zich meebrengt. Zorg daarom zeker voor een plan B!

Is het slecht weer op de dag van jouw fotoshoot? Ga op zoek naar een leuke binnenlocatie! Ook binnen kan je met wat creativiteit heel wat leuke foto’s nemen! Zorg voor een neutrale maar vooral rustige achtergrond zodat de focus niet wegvalt van je communicantje. Verwijder storende elementen en profiteer van de dingen die je ter beschikking hebt.

Houdt een beetje regen jullie niet tegen? Doffel je communicantje goed in met regenkledij en laat hem/haar dan gewoon lekker ravotten in de regen. Toffe kiekjes gegarandeerd! Zorg in dat geval wel voor andere kledij en neem een handdoek en/of paraplu mee!

Is het droog op de dag van jouw fotoshoot, maar heeft het de dag voordien geregend? Geen paniek, maak jouw foto’s uniek door gebruik te maken van de regenplassen. De reflecties in de plassen zorgen voor een leuk effect en maken jouw communiefoto’s net dat tikkeltje specialer.

Communiefoto’s tip 4: Weet goed wat je wil

We hoeven het je vast niet te vertellen: de aandachtsspanne van een kind is beperkt. Om de fotosessie leuk te houden, zorg je er best voor dat het allemaal niet te lang duurt: twee uur is het absolute maximum. Duurt het langer, dan zullen de vermoeidheid en de verveling snel de kop opsteken, tenzij je graag foto’s met een pruillip wil, natuurlijk… De tijd is beperkt, dus zorg er voor iedere fotosessie op voorhand voor dat je goed weet wat je wil.

Bereid de fotosessies met je kind voor door samen naar voorbeelden van communiekaartjes en uitnodigingen te kijken. Zo heb je meteen ook een beter beeld van het aantal foto’s dat je op je kaartje wil plaatsen.

Communiekaartjes smartphoto

Communiefoto’s tip 5: Shoot tijdens Golden hour

Maak je communiefoto’s magisch dankzij ‘het gouden uur’ of ‘het magische uur’. Het gouden uur is het laatste uur voor zonsondergang of voor de vroege vogels het eerste uur voor zonsopgang. Deze tijdspanne geeft jou het perfecte licht om prachtige foto’s te shooten met een gouden tint.

Tip: Ga op voorhand even de locatie scouten, zodat je meteen aan het werk kan want een uur is snel voorbij!

Communiefoto’s tip 6: Close ups & andere composities

Een communiekaart extra persoonlijk maken kan door middel van mooie close up-foto’s.

Neem de tijd om een aantal prachtige kiekjes van je kind van dichtbij te schieten. Zo geef je nog niet alles weg van de mogelijke kleding voor het communiefeest en niet geheel onbelangrijk: je legt de aandacht echt op het kind.

Naast close-ups kan je ook andere leuke composities maken. Met de compositie van jouw foto’s kan je letterlijk alle kanten uitgaan. Plaats je communicantje niet (altijd) in het midden van het beeld, maar maak gebruik van de ruimte. Laat je kind, bijvoorbeeld, in een boom klimmen en neem de foto van beneden. Of klim lekker zelf ook mee in de boom om van daaruit weer eens een ander zicht te hebben. Mogelijkheden zat!

Communiefoto’s tip 7: Kies een thema

Voor jongens wordt er vaak gekozen voor voetbal, skaten, jungle, dino’s … Voor meisjes zijn de traditionele thema’s muziek, paarden, dans, ballerina,… Vraag het aan je kind: hij of zij weet vast zelf het beste in welk thema hij of zij wil poseren! Kies een thema dat bij je kind past.

Is je zoontje gek op voetbal? Probeer dit dan zeker in de communiefoto te verwerken. Is je dochter gek op dansen? Denk dan zowel over een geschikte locatie als attributen. Op deze manier maak je de foto nóg persoonlijker.

Twijfel je over de keuze van je thema? Dan komt deze blogpost to the rescue: Originele ideetjes voor je communie of lentefeest thema

Communiefoto’s tip 8: Accessoires en attributen

Er zijn diverse manieren om goede communiefoto’s te maken.

Voor geslaagde foto’s is het belangrijk dat je kind er zo spontaan mogelijk op staat. Zorg er voor dat hij of zij zich tijdens de fotosessie goed amuseert! Dit kan met behulp van een aantal accessoires. Die geven je foto’s een feestelijke toets en helpen je kind zich te amuseren, zodat hij/zij met zijn/haar grootste glimlach op de foto’s staat. 🙂

Heb je voor het communiefeest een specifiek thema gekozen? Dan kan je met de accessoires het thema alvast introduceren op de uitnodigingen. Vraag het aan je kind: hij of zij weet vast zelf het beste waarmee hij of zij wil poseren!

Communiefoto’s tip 9: Breng diepte in je beeld

Splits je foto op in 3 delen: voorgrond, midden en achtergrond.  Door alle gebieden zorgvuldig in te vullen krijg je een beeld met diepte.

Voorbeeld: Bloemen in de voorgrond, je communicantje in het midden, en een landschap als achtergrond.

Je kan dit invullen zoals je zelf wil. De accessoires & attributen van hierboven kunnen hier zeker ook voor gebruikt worden!

Communiefoto’s tip 10: Neem voldoende foto’s

Wanneer je met je fototoestel klaar staat om de ster van de dag op zijn best te fotograferen, denk er dan aan om voldoende foto’s te nemen. Stop niet na enkele plaatjes, maar neem een ruim aantal foto’s in verschillende houdingen en met verschillende accessoires. Dan heb je de mogelijkheid om de uitnodigingen én de decoratie te personaliseren met verschillende foto’s!

Maak dus voldoende foto’s zodat je uiteindelijk een hele reeks hebt om de meest originele communiefoto’s uit te kiezen. De foto’s die je over hebt zijn altijd leuk om in een fotoalbum te verzamelen.

💡 Extra tip: geniet!

De laatste extra tip om geslaagde communiefoto’s te maken is meteen de belangrijkste: geniet van het moment.

Pas als jij relaxed achter de lens bent, is het feestvarken dat ook voor de lens. Daarnaast krijg je de mooiste foto’s wanneer je oprecht kunt genieten van het moment van fotograferen. Neem de tijd en forceer geen moment. Wedden dat je een lachend kind voor je camera hebt staan wanneer je zelf van elk moment geniet? Daar krijg je de mooiste foto’s van!

Originele communiefoto's maken? Begin met deze 10 tips!

Heb je zelf nog leuke communiefoto ideetjes of inspiratie voor het communie- of lentefeest?  Laat het ons weten weten via de commentaren of Facebook, Instagram, Pinterest, TikTok met de hashtag #mysmartphoto!

Gïnspireerd om zelf prachtige kaartjes te maken? Ontdek hoe eenvoudig het is!


Lees ook:

Hoi! Ik ben Jolien, 27 jaar, synchroonzwemster en chocoladeliefhebber met een grote passie voor talen en culturen, en dan in het specifiek voor het Spaans. Als CRM Manager bij smartphoto help ik jou graag met allerlei weetjes & ideetjes om jouw belangrijke momenten nog specialer te maken!

3 comments

  • Ik ga volledig akkoord dat als er een fotoshoot thematisch is dan is het leuker en wel grappiger 😉 MIjn kind ziet nu op de basisschool en de ouders hebben besloten om een fotoshoot voor hen te organiseren, maar niet is een studio – ergens buiten zodat de foto’s “live en inspirerend zullen zijn”! Nu zijn wij op zoek naar een goede fotograaf die ons de locatie zal helpen te kiezen en leuke foto’s zal maken!

    Reply
  • Wij hebben net de eerste communie van onze jongste achter de rug en we zijn zo blij dat we vooraf wat opzoekwerk hebben gedaan! Vele tips in dit artikel zijn nuttig geweest en hebben ze dan ook overlopen met onze fotograaf ( http://www.wimbruyninckxfotografie.be ) wat resulteerde in mooie foto’s!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *