Thuiswerken met kinderen: tips & tricks om hen bezig te houden

Het is weer krokusvakantie. Joepie! Maar hoe houden we de kinderen een hele week bezig? Werk jij ook van thuis uit met de kinderen erbij? En weet je na al die tijd niet goed meer hoe ze te blijven entertainen? Lees dan zeker verder!

We verzamelden speciaal voor alle (wanhopige) ouders enkele leuke activiteiten voor alle leeftijden, om die kleine bengels bezig te houden. Want in deze uitzonderlijke situatie moeten we wat creativiteit aan de dag leggen… En iets in ons zegt dat deze tips waarschijnlijk héél welkom zijn momenteel… 😉

1. Het grote zeep experiment

vanaf 3-4 jaar

Van een educatieve activiteit gesproken: het is heel belangrijk om ook de allerkleinsten te leren dat handen wassen heel belangrijk is. Want we weten allemaal dat kleuters niet zo heel veel van hygiëne begrepen hebben…

Voor dit experiment heb je enkel een bord met water nodig waar je peper door mengt, en een schaaltje met zeep. Laat je kind eerst met zijn vinger door het bord met water & peper gaan, en laat hem/haar ontdekken hoe de peper aan de vingertjes blijft kleven. Maak er een echt verhaaltje van en doe alsof de pepertjes allemaal kleine virusjes zijn. Nadien mag hij/zij de vinger in het schaaltje met zeep doppen, en dan opnieuw in het water steken. Laat je kleintje zelf ontdekken wat er dan gebeurt, en waarom zeep dus zo belangrijk is… Op deze speelse manier kan je uitleggen dat microben superklein en onzichtbaar zijn, en we hen enkel met zeep kunnen verslaan!

Bron: YouTube – Craftmama

2. De grote foto challenge 📸

vanaf 5 jaar

Stel een lijstje op met zaken die je kind kan proberen fotograferen. Als je geen fototoestel meer hebt liggen, zal je hen wel moeten vertrouwen met je smartphone natuurlijk. 😉

  • Als je een grote tuin of park in de buurt hebt, kan je hen allerlei zaken uit de natuur laten fotograferen (een plant, een steen, een boom, een dier…)
  • Als je ze toch liever binnenhoudt, kan je hen uitdagen om een voorwerp te fotograferen met elke letter van het alfabet (Armband, Badkuip, Chocolade… )
  • Heb je twee of drie kinderen, laat ze dan een scène naspelen uit hun lievelingsboek of favoriete film en laat ze een serie foto’s of zelf video opnemen, zodat jij kan raden welke scène ze spelen!
  • Laat hen 10 verschillende emoji’s uitbeelden en vastleggen op camera. Jij kan dan raden welke ze precies hebben uitgekozen. 🙈

’s Avonds kunnen jullie de foto’s samen bekijken op de laptop of tablet en er een gezellig familiemomentje van maken! Laat hen hun eigen foto’s voorstellen en er uitleg bij geven, dat zullen ze super vinden. En je hebt ineens heel wat fotomateriaal om naar oma en opa door te sturen 😉.

–> TIP: Hebben oma en opa geen smartphone? Laat dan leuke fotoprintjes afdrukken en stuur ze rechtstreeks naar hen op, om te tonen dat je hen mist!

3. Bezoek eens een (virtueel) museum

Vanaf 8 jaar

Als je echt wilt scoren bij je kind, stel hem of haar dan een bezoekje voor aan het Museum Versailles in Parijs (virtueel dan toch!). De fantasie van je kind zal volledig op hol slaan, en dit valt sowieso ook onder “educatieve activiteit”. 🙈

Er zijn trouwense ook heel wat Belgische museau die hun collectie virtueel openstellen, om de cultuur toch levendig te houden in deze tijden: htwww.museumpassmusees.be/nl/artikels/8-virtuele-tours-in-de-belgische-musea

4. Podcasts voor kids

Alle leeftijden

Je zou het misschien niet denken, maar er zijn heel wat leuke podcasts die specifiek op kinderen gericht zijn. Voor de kleinsten zijn dit eerder luisterverhaaltjes, voor de iets ouderen kan het al over relevante thema’s gaan. Educatief én leuk om hen eventjes te kunnen afleiden:

  • Een radio die amusement in huis verzekerd : radio Winokio
  • Op de website van het geluidshuis kan je gratis 3 luisterverhalen streamen
  • Op de website podcastluisteren.nl vind je heel wat luisterverhalen voor kinderen vanaf 7 jaar
  • Voor pubers heb je de Podcast “FRANKIE“. Hierin vertellen andere pubers over hun leven, waarmee ze worstelen en wat ze allemaal meemaken. Heel herkenbaar voor velen, en goed om je puber eens iets anders te laten doen dan Netflixen of gamen…

5. Knutselhoekje in huis

Vanaf 3-4 jaar

Kinderen houden van knutselen, dus hiermee kan je hen echt uren zoet houden. Verzamel al het knutselmateriaal dat je in huis hebt, van kleurgerief, papier, lijm tot karton en kroonkurken. Wees inventief, ook lege wc-rolletjes kunnen hiervoor dienen! En daar hebben we er momenteel allemaal veel van in huis, niet? 😉

Installeer een knutselhoekje in huis waar hij/zij zich helemaal kan laten gaan. Afhankelijk van hun leeftijd kan je de kids ook laten verven of boetseren met klei, ze zullen zich keihard amuseren!

Als je zelf niet zo creatief bent, kan je je kind helemaal zelf laten kiezen wat hij/zij wil knutselen. Als je dat toch niet helemaal vertrouwt, vind je ook hier heel wat inspiratie!

Je kan je kind ook tekeningen laten maken, of kleurprenten laten kleuren. Geen idee wat te doen met al die tekeningen? Schenk ze aan een rusthuis of woonzorgcentrum in je buurt, de bewoners zullen er héél blij mee zijn! Hier kan je heel wat leuke kleurprenten downloaden.

Hier alvast wat ideetjes voor knutselmateriaal:

  • Verf (uitwasbare voor de kleinsten)
  • Stiften, kleurpotloden, wasco’s…
  • Wol, nylondraad, linten…
  • Stickers – eventueel zelfs fotostickers!
  • Schaar of kartelschaar
  • Nietjesmachine (enkel voor de groteren), plakband, tape, knutsellijm
  • Klei, plasticine of brooddeeg (kan je in de koelkast bewaren)
  • Glitters, krantenpapier, servetten…
  • Kartonnen doosjes in alle vormen, papieren bordjes, rietjes…
  • Bloem, pasta, rijst…

Communie of huwelijk gepland volgend jaar? Dan zijn deze origami vogels misschien wel een leuk deco ideetje, nu je tijd hebt:

Bron: YouTube – Meester Richard

6. Schrijf een brief

Vanaf 7-8 jaar:

Je kent sowieso mensen die nu ziek zijn en in quarantaine zitten, of grootouders die geen bezoek mogen ontvangen in deze moeilijke periode. Het is dus het moment om elkaar oldschool brieven te gaan schrijven, want dit is zoveel leuker om te krijgen dan een kort SMS’je. Maak van de gelegenheid gebruik om je kind te leren hoe je een brief schrijft, wat er allemaal op moet en vraag wat hij/zij allemaal wil vertellen aan oma of opa.

Is je kleintje nog te jong om te schrijven? Laat hem of haar dan een mooie tekening maken. Zo kan je dagelijks of wekelijks een tekening of brief opsturen naar een zieke dierbare, om zijn of haar dag op te fleuren met een klein gelukje. Je kan de tekeningen van je kindjes ook verzamelen en naar je lokale rusthuis brengen, daar maak je er ook heel wat ouderen blij mee! ♥

7. Af en toe een scherm is oké

Je kan er ook niet helemaal aan onderuit, soms moet je je kinderen ook eens toestaan om achter een scherm te kruipen. Zeker als je echt een belangrijke meeting hebt of die ene taak dringend moet afwerken, is dit soms de enige manier om ze even rustig te houden… Maar maak er duidelijke afspraken over en maak hen op voorhand duidelijk hoe lang ze mogen kijken.

Wil je ze niet altijd tv laten kijken? Er zijn ook nog heel wat andere online video’s die leerrijk en leuk zijn voor je kind:

  • YouTube : hier vind je heel wat leuke vlogs van oa. “Stuk TV”, “Dylan Haegens” of “Officieel Ben”.
  • Netflix, onze beste vriend: ook hier vind je heel wat kinderseries en -films, zoals Peppa Pig, Paw Patrol, Pokémon, Kuifje enz.
  • En ook op kids-tube.nl vind je een heleboel educatieve filmpjes waar je kleintjes heel wat van kunnen opsteken

8. Lees erop los

Verzamel al de boeken van je kind(jes) die je in huis hebt en maak er een grote stapel van. Telkens wanneer ze aan je mouw komen trekken en zeggen “ik verveel me”, heb je een boek bij de hand om hen te geven!

  • Van 3-6 jaar: Op deze leeftijd kunnen ze uiteraard nog niet lezen, en als je zelf moet thuiswerken heb je ook geen tijd om hen telkens voor te lezen. Voor deze kleintjes zijn luisterboekjes dus de beste oplossing. (zie puntje 4 hierboven). Ook de app “snelwegsprookjes” kan hier goed van pas komen. Deze verhalen zijn eigenlijk gemaakt om te beluisteren tijdens een lange autorit, maar geloof me, ook als je kind gewoon thuis of in de tuin zit, zal het gefascineerd zijn door deze mooie vertelsels!
  • Vanaf 5-6 jaar: Op deze leeftijd beginnen kinderen vaak al hun eerste woordjes te lezen, of toch letters te herkennen. Als je je kind wil motiveren om te leren lezen, maak hem of haar dan een gepersonaliseerd voorleesboekje dat opgebouwd is rond de letters van zijn of haar naam (MyName Book), of waar hij/zij de grote held van het verhaal is! Plezier (en lees interesse) verzekerd 😊.
  • Met de Fundels app kan je je kind leren lezen op een leuke manier. En zo houd je er het schoolse ritme toch nog een klein beetje in.
My Name Book, gepersonaliseerd voorleesboek met de naam van je kind

8. “Ikke ook werken”

Vanaf 1 jaar

Deze tip wordt door heel wat smartphoto collega’s ook al gebruikt: je hebt intussen ook al gemerkt dat jouw laptop of werkcomputer de aandacht van je peuter of kleuter trekt, en hij/zij niets liever doet dan meekijken en meewerken met mama of papa! Het is dus superleuk om voor je kleintje ook een “computer” te voorzien (lees: de knutselversie), zodat hij/zij jou kan nadoen. Je zal dus wat creativiteit aan de dag moeten leggen:

  • Knutsel je eigen computer in karton
  • Heb je nog een oud toetsenbord en/of muis liggen waar jouw kleintje zich mee mag uitleven? Ideaal om ze bezig te houden terwijl jij die belangrijke videocall moet doen, want zo kunnen ze gewoon meedoen met jou (hopelijk in stilte 😉), zonder aan je eigen toetsenbord te prutsen!
Foto: Jef Pauwels

9. Blijf niet stilzitten

Het hoeft natuurlijk niet altijd educatief te zijn, want kinderen moeten zich ook gewoon kunnen uitleven en buiten ravotten! Zeker in deze onzekere tijden waar toch wel wat angst komt bij kijken, is het heel belangrijk voor je kind om zijn energie kwijt te kunnen en zich veilig te voelen in zijn omgeving. Tussen al het werken en lezen door, las je dus best genoeg ontspannende activiteiten in, zoals:

  • een leuke en grappige tekenfim
  • verstoppertje spelen met mama & papa
  • muziek opzetten en samen uit de bol gaan
  • mopjes vertellen
  • gekke bekken trekken
  • om ter valst zingen
  • grime schminken
  • toneeltjes spelen…
Kortom: zorg voor elkaar 💖

Lees ook:

2 comments

  • Dank je wel voor de tips.
    Hoe kan je de verhalen van het geluidshuis downloaden aub?
    Nu staat er ‘aankopen’ of ‘wissel een code in’

    Dank

    Reply
    • Hey Leen, via deze URL: http://www.geluidshuisuitgeverij.com/binnenpret kom je op de juiste pagina terecht. Je kan hier 3 luisterverhalen streamen, en ook allerlei kleurplaten en spelletjes downloaden! De luisterverhalen worden regelmatig geüpdatet, dus je kan elke week eens een kijkje gaan nemen op de pagina. 🙂
      Groetjes, Fien van smartphoto

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *