Smartphonefotografie: neem prachtige vakantiefoto’s met je smartphone

Smartphonefotografie

Foto’s maken met onze smartphone, het maakt deel uit van ons dagelijkse leven. Maar gebruik jij de camera van je gsm wel ten volle?

Geen zin om een fototoestel mee te sleuren tijdens de vakantie? Geen probleem! Als je de functies en mogelijkheden van je smartphone onder de knie hebt, zullen je vakantiefoto’s velen jaloers maken!

Dit moet je weten:

De basis:

Foto’s nemen met een fototoestel of smartphone blijft gewoon fotografie: de basisregels zijn ook van toepassing op foto’s die genomen worden met een mobiele telefoon. Wil je deze basisregels terug opfrissen? Lees dan zeker onze blogpost vol tips hoe je de allermooiste vakantiefoto’s kan maken. De belangrijkste regel om een goede foto te maken is de regel van derden. Helaas denk je niet altijd aan de juiste positionering van de horizon wanneer de zon ondergaat. Geen probleem, jouw smartphone is slimmer dan je denkt! Ga even naar Instellingen > Camera, daar kan je bij de meeste camera-apps een grid of rooster aan je scherm toevoegen. Dit zal je helpen om je foto’s nog aantrekkelijker te maken. Het belangrijkste onderwerp van de foto kan je best nooit centreren. Plaats dit belangrijkste element op een van de denkbeeldige kruizen of lijnen.

mooie fotos maken

Bron foto :  Apprendre la photo

De HDR-modus:

Als je nog nooit een cursus fotografie hebt gevolgd, zal je hoogstwaarschijnlijk nog nooit gehoord hebben van de HDR-modus (High Dynamic Range). Onthoud gewoon dit: de HDR-functie corrigeert de over- en onderbelichting van je foto. Het is aangeraden om dit in te schakelen voor foto’s van landschappen. Deze functie zal het contrast van je foto verhogen, de kleuren en het contrast zullen zo veel realistischer zijn. Hoe het werkt, uitgelegd in slechts enkele woorden? Je toestel neemt 3 foto’s tegelijkertijd, alledrie met een ander contrast en belichting. Deze 3 foto’s worden dan samen verwerkt tot één uiteindelijke foto.

Sportmodus:

Als je naar de kust trekt, vergeet dan niet om de modus «bewegende beelden» of «sport functie» aan te zetten. Foto’s die je in de wind neemt gaan er meteen veel scherper uitzien! Je wil ongetwijfeld je kleine spruiten die een zandkasteel bouwen op beeld vastleggen. Denk ook aan de sportmodus tijdens een wandeling langs de kliffen, daar waar de wind het hardst waait 😉

Digitale vs optische zoom:

De camera van een smartphone kan verbazingwekkend veel, maar toch is het enorm klein. Juist daarom moeten de fabrikanten sommige dingen achterwege laten, zoals de zoom bijvoorbeeld. Fototoestellen maken gebruik van de optische zoom terwijl smartphones het moeten doen met digitale zoom. Bij digitale zoom wordt er een stuk van de foto weggeknipt, hierdoor zal de resolutie van de foto verminderen. Bij optische zoom zorgen verschillende lenzen ervoor dat de afbeelding groter wordt.

Mijn tip: vermijd het zoomen met je telefoon. Probeer gewoon zo dicht mogelijk bij je onderwerp te gaan staan. Je kan dan de foto zelf bijsnijden op je computer. Hierdoor zal de kwaliteit beter zijn.

Tips voor het nemen van foto’s

Smartphone Fotografie tip 1: de selfie stick

De selfie stick is een handig hebbedingetje voor het maken van familie- of groepsfoto’s. Zo kan je een foto maken van een verdere afstand, want je arm is nooit lang genoeg om de volledige groep op de foto te krijgen! Met de selfie stick vermijd je dat je alleen vooraan op de foto staat en je grote neus nog groter wordt, bijvoorbeeld 😉 Zorg er ook voor dat de selfie stick zelf niet in beeld komt. Als dit niet lukt kan je de foto nog achteraf bijsnijden!

Smartphonefotografie tip 2: Zelfontspanner

Je kan je camera gebruiken in selfie modus, gebruik maken van een selfie stick of gewoon old school je arm zover mogelijk te strekken,… maar we vergeten vaak dat fototoestellen gewoon een zelfontspanner hebben!

Het is een ideaal hulpmiddeltje om de perfecte compositie voor je familiefoto te verkrijgen.

Smartphonefotografie tip 3: Universele smartphone afstandsbediening

Relatief onbekend maar uiterst handig als je een foto wil maken zonder dat je op de voorgrond staat: een afstandsbediening. Je moet enkel een Bluetooth afstandsbediening kopen voor je telefoon, vaak zijn deze compatibel met zowel Android als iPhone. Sommigen zijn gelinkt aan een specifieke foto applicatie, anderen passen zich meteen aan je apparaat aan. Zet je telefoon op een stabiele plek, zorg ervoor dat je alles in beeld krijgt en ga dan zelf in positie staan. Met een druk op de knop van je afstandsbediening wordt je plaatje genomen.

Smartphonefotografie tip 4: De flash

Wanneer het donker wordt kan het zijn dat de flitser van je telefoon niet genoeg is. En dat is logisch, aangezien je flitser uit slecht één LED lampje bestaat. Maar er bestaat een simpele oplossing om meer licht te verkrijgen, steek gewoon een extern flash lampje in de aansluiting van je hoofdtelefoon!

Smartphonefotografie tip 5: Fisheye 

Dit hulpmiddeltje plaats je op de lens van je telefoon, het verbetert de zoom van je toestel en laat je toe om groothoek foto’s te maken of foto’s met een “gebogen” effect. Let wel op, want het kan de kwaliteit van je foto’s verminderen.

Nu ben je klaar om zonder zorgen op vakantie te gaan. Vergeet zeker niet de lens van je camera schoon te maken voor je de wereld gaat veroveren met de foto’s van je smartphone!

En, als je terug thuis bent, vergeet dan niet je foto’s af te drukken en er een fotoboek van te maken ;).

Als je nog meer tips hebt ivm smartphone fotografie, twijfel dan niet om deze op de sociale media met ons te delen via de hashtag #mysmartphoto.

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *