Overlevingstips voor de feestdagen? Check!

De feestdagen: de mooiste tijd van het jaar! Maar kerstpakjes, gezellige etentjes en familiebijeenkomsten gaan ook gepaard met wat chaos en kleine moeilijkheidjes. Dus: nood aan enkele overlevingstips…

Overlevingstips voor de feestdagen? Check!

… want voor dat vijftien minuten lange gesprek met die ene tante van je zou je een medaille voor moed en zelfopoffering moeten krijgen. Om dan nog niet te spreken over de levensgevaarlijke kruistocht doorheen de winkelstraten op 24 december. Waarom was je nu ook alweer dat cadeau voor je broer vergeten te kopen? Dit zal dan wel je straf zijn.

We sommen ze even voor je op: de hindernissen tijdens de feestdagen. Dit natuurlijk met de nodige tips en geruststellingen. Zo kun je zelf je persoonlijke overlevingsplan voor de feestdagen opstellen!

 

Overlevingstip #1. Kies je plaats aan tafel strategisch

Iedereen heeft die ene nonkel/tante in de (schoon-)familie waar niemand wil naast zitten. Het is dan ook heel belangrijk om je plaats aan tafel strategisch te kiezen en bij de pinken te zijn wanneer aan tafel gegaan wordt. De persoon naast je bepaalt namelijk in grote mate hoe (on-)plezierig de rest van jouw kerstavond wordt. Je weet dus wat je te doen staat!

Maar net als jij braafjes de hond aan het uitlaten bent wordt iedereen uitgenodigd om aan tafel te gaan. Jij komt terug binnen en ziet nog één fonkelend -niet erg verrassend- leeg zitplaatsje naast nonkel Fernand. “Of hij je al verteld heeft over die keer dat hij de politie te snel af was? Oh, nog maar drie…-ëndertig keer hoor, nonkel Fernand.” Nu ben je het zeker: de feestdagen worden helemaal top.

 

overlevingstips-feestdagen-strategische-plaats

Foto via Psychology Today

Overlevingstip #2. Secret Santa

Bij de feestdagen horen kerstcadeautjes, dus shoppen maar! Voor je halsoverkop voor iedereen van je familie cadeautjes begint te kopen, denk je eerst beter eens na of Secret Santa geen beter idee is. Iedereen krijgt dan één persoon toegewezen om een cadeautje voor te vinden en daarmee is de kous af.

Je inspiratie reikt nu eenmaal niet zo ver dat je zowel voor je eigen familieleden als voor je volledige schoonfamilie, inclusief alle neven en nichten van je man, een topcadeau kan vinden. Dan willen we het nog niet hebben over de financiële krater die dit bij je zal nalaten en de rugproblemen die je zal oplopen door alle cadeautjes op je rug mee te sleuren. Bij Secret Santa kan je je helemaal toeleggen op één persoon om voor hem/haar één perfect cadeautje te vinden!

overlevingstips-feestdagen_secret-santa

Foto via Perfectly Imperfect Mom

Overlevingstip #3. Laat je maar eens gaan.

Dat de feestdagen niet bepaald bevorderlijk zijn voor je lijn zullen we niet ontkennen, maar gun jezelf dat extra stukje taart. Die extra kilo’s sport en dieet je er ergens aan het begin van het nieuwe jaar wel opnieuw af. Zo heb je meteen ook wat inspiratie bij het samenstellen van je voornemens voor het nieuwe jaar!

overlevingstips-feestdagen-laat-je-maar-eens-gaan

Foto via Four Lilies Photography

Overlevingstip #4. Maar durf ook nee zeggen.

Als mémé dat zevende stuk cake onder je neus schuift mag je heus al eens nee zeggen. In dit stadium kan het al niet meer als onbeleefd opgevat worden om eens wat voedsel te weigeren. Je wil de rest van de feestdagen niet met een opgeblazen gevoel doorbrengen op de sofa. Bovendien kun je met je voedselrestjes ook nog iemand anders blij maken. Wat dacht je ervan om je overschotten van de feestdagen eens af te geven bij een lokale voedselbank of een opvangcentrum voor daklozen? Het is maar een ideetje:)

overlevingstips-feestdagen-maar-durf-ook-nee-zeggen

Foto via Four Lilies Photography

Overlevingstip #5. Nog altijd niet van straat nee?

Om één of andere reden zal je deze vraag sowieso krijgen als je de feestdagen als single ingaat. Vervelend, we begrijpen het. Je leeft ook niet op straat eigenlijk, maar enfin. Aangezien je er toch niet zal kunnen aan ontkomen kun je maar beter wat voorbereid zijn. Sarcasme, mopjes en onverschilligheid doet het altijd goed. Boze reacties gooien alleen maar meer olie op het vuur. Denk al eens eventjes na hoe je het onderwerp op een slimme manier zo van tafel kunt vegen.

overlevingstips-feestdagen_van-straat

Foto via Vulcan Post

Overlevingstip #6. Familieliefde

Je vrienden kies je zelf, je familieleden niet. Je kan het dan ook niet met al je familieleden altijd even goed vinden en dat kan soms al eens tot een aanvaring leiden. Tijdens de feestdagen kan de gezellige feesttafel in 1-2-3 verdwijnen en ben je voor het weet plots terechtgekomen in het jaarlijkse debat tussen extreemrechts en socialistisch Vlaanderen.

Een nieuw lid in de familie zal nog even als moderator proberen op te treden, maar jij weet wel beter. Jij gaat even de afwas doen en komt terug wanneer alles overgewaaid is of in het slechtste geval: wanneer iedereen boos naar huis is vertrokken.

overlevingstips-feestdagen-familieliefde

Foto via Quick Meme

Overlevingstip #7. Nieuw lief: meenemen of niet?

Begint je familie stilaan te denken dat je geliefde een hersenspinsel van je is? Dan heb je het wel al wat ver laten komen en is het antwoord: ja,  je neemt je nieuwe vriend(-in) best eens mee tijdens de feestdagen. Ben je er nog niet klaar voor? Wacht dan misschien tot na de feestdagen, maar wacht ook niet té lang! Geloof ons: je wil je familieleden ook niet té verbaasd zien kijken wanneer je uiteindelijk met een vriend(-in) naar huis komt.

overlevingstips-feestdagen-lief-meenemen-of-niet

Foto via Robservations

Overlevingstip #8. Blijf kalm en zorg voor ontspanning

Ben jij dit jaar aan de beurt om het kerstfeest te organiseren? Een goede raad: blijf kalm. We weten het: niet altijd even simpel. Maar hoe cliché het ook zal klinken: tijdens de feestdagen staat het gezellig samenzijn met je familie centraal. Zaten je varkenswangetjes net iets te lang in de oven, is de kerstboom al de helft van zijn/haar naalden verloren en is je kleine koter er vijf minuten voor de gasten arriveerden in geslaagd je rok te besmeuren met chocomousse? Perfect! Jij bent een pro in het organiseren van authentieke kerstfeestjes;)

Zorg tijdens het bakken, versieren en stressen door ook voor wat ontspanning. Bij smartphoto hopen we nog steeds op een witte kerst. Daarom geven we ook nog een leuke sneeuwactiviteit mee om samen met de kindjes te ontspannen. Wat dacht je ervan om een sneeuwman te maken? You never know. 😉

overlevingstips-feestdagen-blijf-kalm

Foto via Tiger Snow

Overlevingstip #9. Maak plezier

Blijf ook hier kalm. Maak er geen wedstrijd van en doe al zeker geen poging om zo’n belachelijk goed gephotoshopte sneeuwman, vervaardigd uit dikke Canadese sneeuw, na te maken. Kinderen zijn geen professionele sneeuwkunstenaars, de zwaartekracht kan soms hard zijn en de sneeuw soms onbestaande of van miserabele kwaliteit.

En onder ons drie centimeter dikke sneeuwtapijt(je) ligt nu eenmaal ook nog een bodempje aan bladeren en modder. Lijken jouw sneeuwmannen niet op die uit de boekskes? Zolang het maar plezant was. Je kan ook nog altijd een grappige noot aan je sneeuwcreaties toevoegen zoals hieronder. 😉

overlevingstips-feestdagen_maak-plezier-1

overlevingstips-feestdagen-maak-plezier-2

Foto via Jibe & JWS Nieuws

Overlevingstip #10. Let op je kat

Een gouden tip: hou je kat wat in het oog tijdens jouw voorbereidingen voor de feestdagen. Dat er een bepaalde aantrekkingskracht is tussen katten en kerstbomen valt niet te ontkennen. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard. 😉

overlevingstips-feestdagen_kat

Foto via Catster

Overlevingstip #11. Idem voor je hond

Overlevingstip #12. En baby

overlevingstips-feestdagen_baby

Foto via Brittneys Rabbit Hole

Overlevingstip #13. Nieuwjaarsrecepties

Kerstmis overleefd? Check. Oudejaarsavond én nieuwjaarsdag overleefd? Check. De feestdagen zitten er echter nog niet op. Naar aloude traditie staan er nu ook nog een resem nieuwjaarsrecepties, drinks en etentjes in je agenda. Superleuk natuurlijk, maar zorg ervoor dat je jezelf niet voorbij holt. Spreek desnoods met enkele vrienden samen af in plaats van met iedereen afzonderlijk nieuwjaar te vieren. Zo hou je toch nog enkele rustige avonden over!

overlevingstips-feestdagen-nieuwjaarsrecepties

Foto via Dose

Maar vooral:

overlevingstips-feestdagen_hohoho

Foto via Polka Dots on Parade

Nuttige of herkenbare overlevingstips voor de feestdagen ontdekt? Of heb je zelf nog enkele tips om de feestdagen te overleven? Laat het ons dan zeker weten via de commentaren,  Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #smartphoto. We zijn benieuwd!

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *