Maak een kunstwerkje van je fotokalender 2018!

De herfst is in het land. Vallende bladeren luiden de komst in van een nieuw jaar en daar horen naar goede gewoonte een nieuwe fotokalender en fotoagenda bij.

Dat je bij smartphoto een gepersonaliseerde kalender of agenda kan maken, wist je wellicht al. Maar wil je met je kalender voor 2018 indruk maken op je vrienden en familie, neem dan de tips hieronder door en maak er deze keer een origineel, thematisch kunstwerkje van!

1. Dreamy kalender

Natuurkalender

Voel je bij elke magische zonsondergang, bloeiende struik of fladderende vlinder de onweerstaanbare drang om deze op beeld vast te leggen, maak dan van je fotokalender 2018 een prachtige natuurkalender. Zo blijf je georganiseerd en breng je tegelijkertijd de natuur binnen in je interieur.

Straatfotografie

Uiteraard hoef je niet per se natuurfoto’s op je fotokalender 2018 te plaatsen om er een fotografisch hoogstandje van te maken. Als je een straat- of abstracte fotograaf bent die alles wat zijn pad kruist vastlegt, dan kan je je foto’s per thema groeperen en elke maand op een ander thema focussen: katten, schoenen, huizen, vreemde objecten op straat, mensen die bizarre poses aannemen, …

Als fotografie daarentegen niet je sterkste punt is, maar het idee van een kunstige kalender je wel aanspreekt, neem dan een kijkje op volgende websites die prachtige foto’s aanbieden:

Houd er altijd rekening mee dat er auteursrechten kunnen verbonden zijn aan afbeeldingen die je op het web vindt. Op bovenstaande websites zijn de collecties rechtenvrij.

2. Social media kalender

sociale media kalender

Voor de social media addicts onder ons die dagelijks enthousiaste selfies, grappige babyfoto’s of spontane familiekiekjes posten op Facebook of Instagram is er dan weer de social media kalender!

Ga na welke foto’s van het afgelopen jaar het meest geliket werden, verzamel deze in een apart mapje op je computer en organiseer ze per maand. Plaats nu bij elke maand één of meerdere foto’s die in dezelfde maand vorig jaar succes geoogst hebben.

De echte die-hards kunnen er ook op vermelden hoeveel likes elke foto kreeg. Om tekst of illustraties toe te voegen aan een foto, zie de tip hieronder.

3. Laat je fotokalender 2018 spreken

Filosofeer erop los

muurkalender

De filosofische types die niet dagelijks geconfronteerd willen worden met hun selfies, kunnen er dan weer een kalender met inspirational quotes van maken. Neem een kijkje op een van deze sites om rechtenvrije afbeeldingen met quotes of gedichten te downloaden:

Foto’s met een boodschap

En wat misschien nóg leuker is, is om je eigen foto’s te verrijken met een titel, spreekwoord of motiverende quote. Een leuke website waarop je dit kan doen is:

Foto's maken voor fotokalender

Schrijf grappige uitspraken in een tekstballon of combineer verschillende lettertypes en -groottes voor een modern effect. Hierbij geef ik je een aantal voorbeelden:

quotes foto's kalenderquotes foto's kalender

Fotokalender als cadeau

Als je fotokalenders uitdeelt aan de hele familie, plaats dan persoonlijke boodschappen op de foto’s voor oma, opa, meter, peter, … In december mag bijvoorbeeld deze klassieker zeker niet ontbreken: ‘Liefste peter, hoe meer je geeft hoe beter’. Zo tover je elke maand, wanneer ze het blad omslaan, een grote glimlach op hun gezicht. 😉

4. Verjaardagskalender

Een verjaardagskalender gaat meerdere jaren mee. Het loont dus de moeite om er iets moois van te maken. Plaats bij elke maand een foto van de belangrijkste mensen die jarig zijn. Als extraatje (én als geheugensteuntje) kan je via bovengenoemde website www.befunky.com ook hun verjaardagsdatum op de foto zetten.

De verjaardagskalenders van smartphoto hebben dit jaar een smaller formaat gekregen, zodat ze nu ook probleemloos in het kleinste kamertje of aan de pilaar in de keuken kunnen opgehangen worden.

5. Op het werk

Muismatkalender

muistmat met kalender

Niet alleen in je keuken, maar ook op het werk kan een kalender dagelijks je humeur opkrikken. Daarom biedt smartphoto sinds kort een kalender muismat aan om niet alleen de datum, maar ook je mooiste herinneringen altijd bij de hand te hebben. Zet er de gekke bekken van je kinderen op om boze mails te kunnen relativeren of een landschap van een mooie reis om even bij weg te dromen als de stress het van je overneemt.

Bureaukalender

bureaukalender

Uiteraard is er voor stressreductie op het werk ook nog altijd de bureaukalender. Kies uit twee formaten: standaard voor de rommelige mensen met weinig plaats op hun bureau of panoramisch voor de georganiseerden onder ons. 🙂

6. Besties fotoagenda

fotoagenda's

Bovenstaande ideeën zijn ook toepasbaar in een fotoagenda. Maak er een voor jezelf en bestel er een identieke bij voor je beste vriend(in). Zo deel je het hele jaar door mooie herinneringen met elkaar. Smartphoto heeft nu ook agenda’s met een gekleurde kaft in het assortiment (groenblauw, roze of zwart ) om je besties-cadeau nóg fleuriger te maken.

7. Kinderletters

foto voor kalenderwandkalender woonkamer

Dit is een leuk idee voor in de klas: maak een schoolkalender met foto’s van leerlingen die telkens de eerste letter van de maand vormen. Ambitieuze leerkrachten kunnen ook de maand voluit laten uitbeelden. 🙂 Een goede oefening voor de kinderen om de letters en maanden te leren en ongetwijfeld een activiteit die de klas hechter maakt.

Deze kalender kan je uiteraard ook thuis in elkaar boksen met je kinderen en gaan combineren met vakantiefoto’s of ingescande tekeningen.

8. Tips & tricks

  • Bij de meeste fotokalenders van smartphoto kan je per maand kiezen tussen verschillende lay-outs in de linkerkolom. Sleep het gewenste design op je kalender en klaar!

tips fotokalender

  • Plaats bij elke maand foto’s die je in dezelfde periode getrokken hebt. Zo vermijd je in december op strandfoto’s te moeten staren en in augustus een kerstsfeertje in huis te halen.
  • Zorg dat de resolutie van je afbeelding hoog genoeg is. Dit laatste duidt smartphoto automatisch aan wanneer je je product opmaakt. Een witte driehoek met uitroepteken geeft aan dat je foto niet scherp zal zijn.

kalender maken tips

  • Fotoagenda: in het nieuwe ‘karton’ design (zie foto) staan onder de fotozones notitievelden verborgen. Als je hier geen foto op plaatst, krijg je dus extra plaats om notities te maken.

fotoagenda met design / ontwerp

Goede voornemens zijn belangrijk om er een geslaagd Nieuwjaar van te maken. Maar zoals iedereen weet, liggen deze voornemens vaak na twee maanden al in de prullenmand. En dan is er gelukkig nog altijd die originele fotokalender of fotoagenda die jou de rest van het jaar niet in de steek zal laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *