Op vakantie? Deze foto’s mogen niet ontbreken

Je vakantiefoto’s gebruik je voornamelijk om je reisverhaal te vertellen aan familie en vrienden of om alles in een oogwenk opnieuw te beleven. Hier enkele tips en foto’s die je zeker moet nemen zonder iets over het hoofd te zien én zonder het risico om bedolven te zitten onder duizenden foto’s.

Laten we aannemen dat je sowieso al foto’s neemt van de landschappen, portretten van je reisgezelschap en de activiteiten die je hebt gedaan (wandelingen, bezoeken, safari’s, etc,…) Denk daarnaast ook eens na over een foto van…

1. … Het hele team

Breng je je vakantie door met familie of vrienden? Neem dan de tijd om een groepsfoto te maken. Het is niet zo vanzelfsprekend, maar doe het zeker, want het is het waard!

Tip

Kies een geschikt moment waarin het licht juist goed valt (zoals hierboven de schaduw van de bomen). Blijf rustig en probeer het niet té lang te laten duren. Aarzel niet om een voorbijganger om hulp te vragen. Hieronder zie je een meer origineel idee:

2. … De naambordjes

Als je op rondreis of roadtrip bent, kan dit zeker van pas komen wanneer je later je fotoboek maakt. Telkens wanneer je in een nieuwe stad, park, land of museum komt kan je het stadsnaambord fotograferen, of de locatie op de kaart.

Tip

Dankzij deze foto’s kun je de namen van de bezochte plaatsen beter onthouden. Dit bespaart je heel wat tijd als je je fotoboek maakt! Op deze manier is het misschien zelfs niet nodig om tekst in je fotoboek te gebruiken.

3. … Dode momenten

Aan het wachten op het vliegtuig? Een dutje doen in de auto? Deze kleine momentjes maken ook deel uit van je reis!

Tip

Op deze momenten kan je de tijd nemen om alle mogelijkheden van je fotoapparaat te ontdekken en je creativiteit naar boven laten komen.

4. … De minder leuke momenten

Ben je verloren gelopen? Heb je autopech? Geef nu toe: deze momenten van paniek zorgen vaak voor de beste vakantieherinneringen. Het zijn dingen die je je vrienden graag vertelt als je thuiskomt.

Tip

Haal adem, ontspan je en neem een toffe foto om de hele situatie wat luchtiger te maken.

5. … De hemel en de aarde

Neem een leuke foto van de grond onder je voeten of de hemel boven je hoofd. Zo krijgt je gezelschap thuis een échte indruk van je vakantiebestemming!

Tip

Kijk naar je voeten, ga liggen in het gras of in het zand. Voor je luchtfoto’s kan je een aantal toffe elementen toevoegen aan de foto om jezelf nadien helemaal opnieuw onder te dompelen in de sfeer van je vakantie.

Dit soort artistieke foto’s zijn ideaal als achtergronden in je fotoboek of als decoratie-elementen in je interieur. Je krijgt meteen weer dat relaxte gevoel van op vakantie!

6. … Het eten

Het is een van de dingen waar je het meest van geniet op vakantie: een lekker aperitief en lekker eten, met een toets van de lokale cultuur erin. Het is een ideale manier om de unieke cultuur van je bestemming te ontdekken, dus mag dit zeker niet ontbreken in je fotoboek.

Tip

Scoor je het recept van de lokale kok? Voeg het ook toe aan je fotoboek!

7. … De gezellige avonden

Met de meeste camera’s en smartphones kan je opnames maken in “nacht”-modus. En ze zijn vaak erg fotogeniek!

Tip

Met deze tips zul je snel leren om mooie nachtfoto’s te maken:

  • Kies een stilstaand onderwerp met één of meerdere lichtpunten. Dit contrast helpt je compositie samen te stellen.
  • Gebruik de nachtmodus of zet de flits af op je toestel. Kan je in manuele modus werken, dan is dat natuurlijk nog beter!
  • Stabiliseer je camera met een statief of andere ondersteuning. Als je een zeer langzame sluitertijd gebruikt kan je zelfs de zelfontspanner hiervoor gebruiken. Dit voorkomt dat de camera beweegt bij het indrukken van de knop.
  • Stel, indien nodig, de belichting van de opname in op -1 of -2. Anders zal je toestel proberen om een ‘normale”, algemene helderheid te verkrijgen en zijn de lichtpunten die je eerder koos overbelicht.
  • Bewegen sommige lichtbronnen? Stabiliseer je camera met een statief of zelfontspanner zodat de rest van het beeld scherp blijft. Gebruik een lage sluitertijd (1/25 seconde tot 1 seconde) en een klein diafragma (f8 tot f22). Hoe groter het getal, hoe kleiner het diafragma en hoe scherper de elementen in het beeld.

Andere tips?

Heb jij nog andere tips die je met ons wil delen? Of probeerde je een van deze tips uit? Aarzel dan zeker niet om een reactie achter te laten hieronder of op Instagram, Facebook, Twitter of Pinterest.

Veel plezier op vakantie!

Zin gekregen om een fotoboek te maken? Dat kan in een handomdraai. Klik op deze foto:

Meer lezen:

 

Tessa, 21 jaar, journaliste, social media manager en content marketeer. Gedreven danseres en blogger voor Bubbles and macaroons en smartphoto. Ik inspireer je graag met leuke, originele content.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.