Zo start je het nieuwe schooljaar zonder stress: lifehacks voor drukke ouders

De eerste weken van het nieuwe schooljaar kunnen zeer stresserend zijn voor zowel je kinderen als voor jezelf. De kinderen gaan naar een nieuwe klas en moeten weer wennen aan het ritme. Jij moet ze dan weer in dat ritme krijgen en ervoor zorgen dat alle spullen klaar zijn. Deze lifehacks zorgen ervoor dat jij de start van het nieuwe schooljaar zonder stress doorkomt! 😅

Lifehacks voor de start van het nieuwe schooljaar

Lifehacks voor de start van het nieuwe schooljaar
Via Freepik.

Gebruik een planner

Nee hoor, planners zijn niet enkel voor ‘Pinterest-perfect parents’. Ook gewone ouders kunnen perfect een planner bijhouden! Je hoeft helemaal geen kleurcodes en kalligrafie te gebruiken om nuttig gebruik te maken van een planner. Schrijf al je afspraken en het uur ervan neer. Op die manier krijgen je dagen meer structuur en is er minder chaos in je hoofd. Zo simpel is het!

NIEUW: Vanaf nu kan je bij smartphoto tot wel 4 evenementen toevoegen bij het aanmaken van je agenda!

To do lists

Nog een tip om de chaos in je hoofd tot een minimum te beperken: schrijf al hetgene wat je moet doen op een to-do lijstje. Ben je klaar met een taak? Afvinken maar!

Via Giphy.com

De familieplanner

Beter bekend als de klusjeslijst. Ga elke week met het hele gezin aan tafel zitten om een lijst op te stellen van alle taakjes die de aankomende week moeten gebeuren. Zo kan je de taken eerlijk verdelen.

Extra tip: Het kan erg nuttig zijn om alle afspraken in een familie agenda te noteren.

Bepaal het weekmenu

Dit is een leuke om samen met het hele gezin te doen. Ga samenzitten en bepaal wat er op het menu komt voor de komende week. Zo kan je op voorhand je boodschappen doen voor de hele week én weten je kinderen wat ze kunnen verwachten. Misschien zullen ze zelfs minder morren wanneer ze zien wat er op tafel staat. 😉

Animated gif
via Giphy

Het huiswerkcenter

Zorg voor een rustig, vast plekje in huis waar je kinderen hun huiswerk kunnen maken. Veel kinderen vinden het niet leuk om alleen op hun kamer te werken, dus zo’n huiswerkcenter kan best handig zijn.

Extra tip: Je kan ieder gezinslid een “postbus” geven. De kinderen kunnen zaken die een handtekening nodig hebben in de postbus van mama of papa leggen, die ze op hun beurt terug in de postbus van de kinderen legt.

Via cdn.tipjunkie.com

Alles op z’n plaats

Voorzie een vast plekje in huis voor de rugzak of boekentas van je kind. Zo voorkom je dat alles blijft rondslingeren. Eventueel kan je ook een plaats voorzien voor alle kunstwerkjes van je kind. Alles blijft daar mooi bewaard zodat ze er later nog eens naar kunnen kijken.

Source: One creative Mommy

Communicatie is key

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: blijf altijd praten met je partner en kinderen. Het is de manier om te weten te komen wat de frustraties zijn. Zo kun je eventuele problemen meteen oplossen. Neem elke dag minstens een halfuurtje de tijd om te praten over de voorbije dag. Dit kan eventueel tijdens het avondeten.

Animated Gif
Via Giphy

Heb jij nog tips om georganiseerd het schooljaar te starten? Laat ze ons dan weten in de reacties hieronder of op Facebook, Instagram, Pinterest en TikTok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *