Verrassingsfeestjes: met deze 15 regels hou je het echt verrassend!

Niets zo spannend als verrassingsfeestjes ook echt geheim te kunnen houden. Ontdek de 15 regels die je moet volgen voor succes!

verrassingsfeestje-blog

 

Verrassingsfeestjes organiseren. Het is iets waar zelfs de geoefende feestorganisator voor terug durft te deinzen. Het pad van het verrassingsfeest ligt namelijk bezaaid met gevaarlijke hindernissen en niet allemaal even goed te controleren obstakels. Met deze 15 regels spring je zo over de hindernissen heen en hou je je verrassingsfeestje echt verrassend!

Regel #1. Ken je doelwit…

…Of doe eerst nog wat grondige research naar de verwachtingen van het feestvarken. Vooraleer je begint aan de grootse voorbereidingen van een verrassingsfeest stel je jezelf best deze vraag: is de jarige wel een fan van verrassingen? Hoezeer het je ook kan verbazen, niet iedereen heeft het verrassingsgen in zich. Je hebt verschillende soorten feestvarkens. Je hebt eerst en vooral feestvarkens die gewoonweg graag eens verrast worden.

Daarnaast zijn er ook feestvarkens die gebukt gaan onder het zinnetje “oh maar voor mij moet je niets speciaals doen hoor”, maar eigenlijk stiekem al jaren dromen van een verrassingsfeest. Anderzijds heb je ook feestvarkens die al huiveren bij de gedachte aan een verrassingsfeest. Valt de jarige in de laatste categorie? Haal dan snel al zijn/haar vrienden van achter die sofa vandaan voor die een beroerte doet. Toch nog niet zo ver? Ga dan terug naar start, laat het verrassingsidee vallen en zoek een nieuwe invalshoek. Kunnen verrassingen het feestvarken wel bekoren? Ga verder naar regel 2: “Zwijgplicht”.

 Regel #2. Zwijgplicht

Uitnodigingen maken of gewoon mondeling uitnodigen? Dit is een tricky one. Maak alleen uitnodigingen als je zeker bent dat de jarige ze niet kan ontdekken. Een evenement aanmaken op Facebook? Dit is er ook eentje vol hinderlagen. Doe het alleen als je de magische krachten bezit om je telkens, iedere keer en altijd af te melden na een Facebooksessie én als je weet waarom je een evenement best op private zet.

Als je er voor kiest om uitnodigingen te versturen, zet er dan heel duidelijk bij dat het een VERRASSINGSfeest is, en dat het dus GEHEIM moet blijven. Is het een feest met een beperkte groep? Probeer dan de uitnodigingen in levende lijve af te geven zodat je het er ook nog eens live kunt bij vermelden dat het feestvarken dus wel degelijk VAN NIETS MAG WETEN. Loslippige vrienden? Die moeten in de weken voor het feest maar even niet met het feestvarken afspreken.;) 

Regel #3. Neem een andere identiteit aan

Gebruiken jullie thuis een gemeenschappelijk e-mailadres voor familiezaken of ben je bang dat je je niet telkens zal uitloggen op je e-mailaccount? Maak een nieuw e-mailadres aan en laat alle bevestigingen daarop toekomen. Geef ook in geen geval jullie vaste telefoonnummer of eigen adres door aan leveranciers van decoratiespulletjes, de traiteur of de drankencentrale. Hoezeer je ook iedereen de mond hebt gesnoerd, deze mensen hebben nog klanten en kunnen zich niet bezighouden om alle speciallekes te onthouden. Een telefoontje naar de huistelefoon met de boodschap dat het pizzakraam een uurtje later zal arriveren zaterdag, kan namelijk fataal zijn voor het VERRASSINGSeffect van je VERRASSINGSfeest.Voor leveringen aan huis kijk je ten slotte ook best even één van je beste vrienden lief in de ogen.

Regel #4. Veeg je sporen uit

Organiseer je een verrassingsfeestje voor je beste vriendin en zoek je hiervoor ijverig naar inspiratie op Pinterest? Zet je borden dan op “hidden”. Je bestie, die ook een Pinterestaddict is, is namelijk ook niet van gisteren;) Het internet zitten afschuimen naar leuke feestdecoratie, ideeën voor feestspelletjes of, aha betrapt, tips over hoe je nu precies zo’n verrassingsfeestje moet aanpakken? Het is nog niet te laat! Wis gewoon telkens je geschiedenis na een surfsessie en je zit safe. Eens een feestvarken namelijk onraad geroken heeft, gaan ze werkelijk overal op onderzoek uit.

Regel #5. Zet het doelwit op een dwaalspoor

Hoe kun je voorkomen dat het doelwit zelf plannen begint te maken voor zijn verjaardag? Maak gewoonweg zelf al plannen voor of samen met hem/haar. Zo voorkom je dubbelboekingen en zal het feestvarken ook niet vermoeden dat hem/haar een verrassingsfeestje te wachten staat.  Het doelwit is intussen wat afgeleid van je ware bedoelingen en zo kun je in alle rust verder broeden op je masterplan voor het verrassingsfeestje van de eeuw.

 Regel #6. Zorg voor een waterdicht alibi

Dit is vooral noodzakelijk wanneer je van plan bent een verrassingsfeest te organiseren voor je wederhelft met wie je samenwoont. Je moet na je werk nog heel wat dingen regelen voor het feest en komt dagen aan een stuk pas uren later thuis dan gewoonlijk? Je hebt duidelijk een alibi nodig. Vriendinnencrisis, overwerken, boodschappen doen voor het oude vrouwtje in de straat of een avondje fitness? Mogelijkheden genoeg! Zolang het maar een waterdicht alibi is, ondersteund door enkele geloofwaardige partners in crime. Soms zal het eens door de zure appel heen bijten zijn om je te moeten loswringen uit het kleine web van leugentjes dat je geweven hebt. Maar… je moet altijd in gedachten houden dat het voor the good cause is.

 Regel #7. Timing is everything

Toegegeven, om het verrassingselement vol te houden op de verjaardag zelf, simpel is het niet. Maar verrassingsfeestjes moeten nu eenmaal niet per se op de dag zelf plaatsvinden. Het weekend voor de dag van de jarige zijn feestje organiseren? Wedden dat hij/zij het niet zal zien aankomen? Pas de avond zelf, na een volledige dag jarig te zijn, met een verrassingsfeest aankomen zetten kan soms gevaarlijker zijn. De jarige kan al intriest zijn omdat hij denkt dat iedereen zijn verjaardag vergeten is of kan het hele plan gewoon al weken in de mot hebben.

Regel #8. Gooi het bewijsmateriaal bij een ander

De dagen/weken voor het verrassingsfeest is het vooral zaak om je van alle bewijsmateriaal te ontdoen. De drank en hapjes voor het feest bewaar je in geen geval bij jullie thuis. Buren, vrienden of ouders zijn goede alternatieven om het bewijsmateriaal te verbergen. Heb je toch het geluk dat het belletje niet onmiddellijk zou gaan rinkelen bij het zien van tien flessen gin, vier dozen chips en wat slingers? Dan bestaat het gevaar dat hij/zij je gewoon dankbaar is voor de grote voorraad lekkers en er niet veel meer van overblijft eens het verrassingsfeest daar is.

 Regel #9. Te laat is niet oké

Laat je gasten minstens een uur op voorhand arriveren. Maak desnoods ook nog twee categorieën  uitnodigingen: één voor die hardnekkige telaatkomer van een vriendin van je, en één voor de fashionably late vrienden. Zorg natuurlijk wel dat er al voldoende drankjes en hapjes voorzien zijn, dat je gasten nog niet uitgedroogd tegen de grond liggen vooraleer je met het feestvarken arriveert.

 Regel #10. The crime scene

Een grote struikelblok bij verrassingsfeestjes is altijd de locatie. Want met welk smoesje kun je je jarige nu in godsnaam waar naartoe loodsen zonder dat hij/zij ook maar iets kan vermoeden? Hoezeer je ook wil dat het een verrassing blijft, een (bijna-)jarige staat altijd op scherp om verrassingen op het spoor te komen. Wat kan lukken: een café of restaurant waar jullie vaak vertoeven, of het huis van vrienden waar jullie kind aan huis zijn. Het verrassingsfeest kan je ook altijd bij jullie thuis laten plaatsvinden. Maar dan moet je de jarige wel al een hele dag mee op uitstap nemen en zal je de dag zelf wel wat versterking moeten inroepen.

 Regel #11. Zoek een partner in crime

Als je de jarige zelf een hele dag op pad meeneemt is het natuurlijk wat moeilijk om zelf alles klaar te zetten en te decoreren voor het verrassingsfeest. Maar niet getreurd: hier komt de partner in crime tevoorschijn. Je hebt zelf wekenlang alles tot in de puntjes voorbereid en zal het kersje op de taart nu aan je handlanger moeten overlaten. Een ideale partner in crime is een boezemvriend van het feestvarken die je instructies goed zal opvolgen en er alles zal aan doen om de rest van het plan in goede banen te doen lopen.

 Regel #12. Kom incognito

De geparkeerde auto’s van de gasten kunnen echt roet in het eten van je verrassingsfeestje gooien. Een massa auto’s voor je huis, inclusief de rode kever van nonkel Jos, zullen niet één, maar meerdere belletjes doen rinkelen bij het doelwit. Ook al wordt er zelfs niet recht voor de partyplace geparkeerd, herkenbare auto’s in de straat ernaast kunnen de jarige ook al onraad doen ruiken. Zeg daarom duidelijk tegen je gasten in welke straten ze zonder enig gevaar kunnen parkeren.

 Regel #13. Doelwit in aantocht

Spreek met je partner in crime een duidelijk signaal af om iedereen in gereedheid te brengen voor de ontknoping van het mysterie. Een stiekem sms’je, drie maal de telefoon laten rinkelen of een fake telefoontje naar “het restaurant” met de mededeling dat jullie een kwartiertje later zullen zijn dan voorzien? Het signaal moet slechts aan twee criteria voldoen: het moet subtiel en effectief zijn.

Regel #14. Ontknoping van het mysterie

Onder het motto, “old but gold”, vinden we het clichébeeld van de bende partygangers die samengepropt achter de sofa verborgen zit toch nog steeds een aanrader. Maar gewoon blijven staan, met de lichten gedoofd en de snaveltjes dicht, kan ook een heel leuk effect hebben. Spreek ook precies af wat jullie zullen doen. Als gekken op het doelwit springen, luidkeels VER-RAS-SING! schreeuwen of de ruimte vol confetti strooien? Hou steeds rekening met mogelijke hartkwaaltjes en acute allergieën, aka tranende oogjes.

 Regel #15. Applaus

Applausje voor jezelf en een goed glas cava of twee dat je dit zolang hebt kunnen verborgen houden. Well done! Had het feestvarken toch iets door? Ga sowieso door met dat glas cava. Verrassingsfeest geslaagd of niet, je hebt je eeuwige liefde voor het feestvarken meer dan voldoende bewezen.

 

Ben jij er ooit al in geslaagd een perfect verrassingsfeestje te geven? Wij zijn nieuwsgierig! Laat het ons zeker weten via de commentaren, onze commentaren Facebook of Twitter met de hashtag #mysmartphoto. We zijn benieuwd!

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *