10 onmisbare lifehacks voor drukbezette mama’s & papa’s

Tijdbesparende lifehacks die de drukte in huis nét iets lichter maken

“Ik ben mama, ik heb geen tijd!” Het is een zinnetje dat vaak uitgesproken wordt door heel wat jonge ouders. Deze lifehacks krikken je efficiëntie op waardoor je meer tijd vrij zal hebben voor jezelf om te genieten van de écht leuke dingen in het leven! 

1. Zet de wekker 10 minuten vroeger

Je doet veel meer in 10 minuten alleen dan dat je doet in 30 minuten als de kinderen wakker zijn. Ook al denk je “Vroeger opstaan is écht geen optie”, je zal zien dat je meer energie hebt als je ’s morgens al een klein momentje voor jezelf hebt ingelast. Écht de moeite waard om te proberen!

2. Shake it

Als ontbijt of als gezond tussendoortje: smoothies zijn snel en gemakkelijk te maken en geven je een echte energieboost! Je kan er (al dan niet bevroren) fruit, yoghurt, verschillende soorten melk… aan toevoegen. Verwen jezelf met een gepersonaliseerde mason jar en plaats er een quote op die je steeds aan het lachen brengt. Me-time momentje gegarandeerd!

lifehacks

3. Gebruik je technologie

We kunnen er niet aan onderuit, technologie kan je echt heel veel tijd besparen! Maak optimaal gebruik van je smartphone door enkele apps te installeren die superhandig zijn voor mama’s en papa’s:

 1. Een online agenda, die je kan delen met je partner (en tieners)
 2. Een automatische kopie van je foto’s en documenten
 3. Online winkelen
 4. Online banking
 5. To-dolijstjes
 6. Podcast-app
 7. Boodschappen app

4. Ontdek de magie van planners

Het is perfect mogelijk om je kinderen kleine taakjes te laten uitvoeren in het huishouden, vaak vinden ze het zelfs nog leuk! Natuurlijk moeten ze wel goed weten wat ze moeten doen en hoe ze de taak tot een goed einde kunnen brengen. Enkele ideetjes voor kleine taakjes:

 1. Een routineplanner: Zo weet je kind wat het moet doen als hij of zij wakker wordt of voor het naar bed gaat. Som bv. alle stappen op die horen bij het slaapritueel met een bijpassende afbeelding, die herkenbaar is voor je kindje: pyjama aandoen, tanden poetsen, pipi doen, verhaaltje lezen enz. Je kan dit zo eenvoudig maken als je zelf wilt!
 2. Een beloningsschema: Dit kan een steuntje in de rug zijn als je je kindje iets nieuws wilt aanleren, zoals potjestraining. Elke keer dat je kindje het goed doet, krijgt hij/zij een sticker. Is de lijn helemaal vol, dan volgt er een (lekkere) verrassing! Je zal zien, na een tijdje zijn de stickers niet meer nodig en doet hij/zij het helemaal vanzelf!lifehacks
 3. Een familieplanner: Voor drukbezette ouders is dit zonder twijfel één van de handigste smartphoto producten! Met een familieplanner kan je heel gemakkelijk de planning van elk familielid bijhouden, maar kunnen ook de taken onderling verdeeld worden en hoef jij niet meer aan alles te denken. 😉

10 lifehacks voor drukbezette mama's

4. Een prikbord: Hier hang je alle post-its, uitnodigingen en boodschappenlijstjes aan, maar ook tekeningen, doktersbriefjes en al die andere belangrijke papiertjes die mama’s en papa’s nu eenmaal moeten bijhouden…

5. Het huis kidsproof maken

Is je zoon of dochter al iets ouder, maar heeft hij/zij nog steeds hulp nodig bij allerlei dingen? Deze lifehacks helpen je om een aantal kleine aanpassingen door te voeren in huis die een wereld van verschil uitmaken!

 • Plaats de kinderborden en het bestek op een hoogte die voor hen bereikbaar is, zodat ze zelf de tafel kunnen dekken.
 • Zet een handige kruk bij de wastafel, zodat ze zelf hun handen kunnen wassen of water kunnen nemen.
 • Dek alle scherpe hoeken van je meubels af met plastieken tafelhoekjes, zodat je wildebrassen zich nergens kunnen bezeren.
 • Leg steeds een tafelkleed over je tafel, zodat er tijdens het eten of het knutselen zonder zorgen kan gesmost worden.
 • Schaf een minigootsteen in plastiek aan, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen.

lifehacks

Bron: http://midwestmontessori.tumblr.com.

6. Originele opbergdozen

Gebruik speciale labels of etiketten om je kind te helpen zijn speelgoed op te bergen. Dankzij de labels weten ze welk speelgoed in welke doos hoort. Je kan ook foto’s nemen van het speelgoed en het op etiketten laten drukken, of kies voor gepersonaliseerde bewaardozen. Deze zijn ideaal om kleine spulletjes op te bergen!

lifehacks

Bron: Momes.net.

7. Maak er een spelletje van

De kinderen willen graag spelen, maar jij moet koken? Combineer ze alle 2! Het zal misschien meer tijd kosten om de maaltijd klaar te maken, maar intussen heb je ook kostbare quality time met je kinderen. En dat is onbetaalbaar!

10 lifehacks voor drukbezette mama's

8. Freeze!

Maak je soep, spaghettisaus of koekjesdeeg? Vermenigvuldig de hoeveelheid altijd met 2 en vries porties in voor later. Je zal jezelf dankbaar zijn op een drukker moment waar geen tijd is om te koken. Nóg handiger: kleef je eigen diepvriesetiketten op de verschillende potjes, zodat je snel alles kan terugvinden! 

lifehacks

9. Kledij sorteren

Kinderen groeien als kool, en binnen de kortste keren zijn ze uit hun kleren gegroeid. Wat doe je met al die nieuwe, te kleine kleding? Maak een doos met het label “te groot” en een doos met het label “te klein.” Bewaar beide dozen dichtbij de plaats waar je kind zich omkleedt. Wanneer het kind een kledingstuk aantrekt en het is te klein, kan het meteen gesorteerd worden in de desbetreffende doos. Eventueel kan je dat te kleine kledingstuk vervangen door iets uit de “te groot-”doos.

10. Stel je prioriteiten

Zelfs met deze lifehacks zal je af en toe dingen moeten accepteren zoals ze zijn of taken even moeten laten vallen. Je kan een lijst maken van alle dingen die je moet doen, en een lijst met dingen die je graag wilt doen. Je zal zien dat het onmogelijk is om alles te kunnen doen. Je kan dus evengoed op voorhand zelf kiezen welke dingen je laat vallen. Je zal zien dat dit al heel wat rust geeft in je hoofd. Want hé, nobody is perfect! 🙂

10 lifehacks voor drukbezette mama's

Last but not least! Omdat we weten dat het leven als mama best wel uitdagend is, geven we je ook nog graag een handig cadeautje! 🙂

Bestel op www.smartphoto.be je gratis set gepersonaliseerde stickertjes* met actiecode DENKJIJDATIKHIERTIJDVOORHEB of klik meteen op de link hieronder:

Aanbod geldig met actiecode DENKJIJDATIKHIERTIJDVOORHEB t.e.m. 16/09/2019 op één bestelling via www.smartphoto.be. Niet cumuleerbaar met andere promoties. Niet geldig op verzendkosten.


Heb jij nog andere lifehacks voor mama’s en papa’s? Deel ze onder de hashtag #mysmartphoto op onze social media kanalen of tag ons op Facebook, Instagram en Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *