10 onmisbare lifehacks voor drukbezette mama’s

Tijdbesparende lifehacks om meer te genieten van het leven

lifehacks

“Ik ben mama, ik heb geen tijd!” Het is een zinnetje die door veel mama’s uitgesproken wordt. Deze lifehacks krikken je efficiëntie op waardoor je meer tijd vrij zal hebben om te genieten van de echt leuke dingen.

1. Zet de wekker 10 minuten vroeger

Je doet veel meer in 10 minuten dan dat je doet in 30 minuten als de kinderen wakker zijn. De moeite waard om te proberen!

2. Smoothies

Als ontbijt of als tussendoortje: smoothies zijn snel en gemakkelijk. Je kan er (al dan niet bevroren) fruit, yoghurt, verschillende soorten melk,… aan toevoegen. Je presenteert je smoothie het leukst in een gepersonaliseerde mason jar!

lifehacks

3. Gebruik technologie

Maak optimaal gebruik van je smartphone! Deze apps zijn handige lifehacks voor mama’s:

 1. Een online agenda, die je kan delen met je partner en eventueel oudere kinderen
 2. Een automatische kopie van je foto’s en documenten
 3. Online winkelen
 4. Bankapplicatie
 5. To-dolijstjes
 6. Podcast-app

lifehacks

4. Ontdek de magie van planners

Het is perfect mogelijk om de kinderen kleine taakjes te laten uitvoeren. Vaak vinden ze het zelfs nog leuk. Daarnaast is het heel voordelig voor hun ontwikkeling. Natuurlijk moeten ze wel weten wat ze moeten doen en hoe ze de taak tot een goed einde kunnen brengen. De taken moeten toegankelijk zijn voor hen. Enkele lifehacks voor mama’s:

 1. Een routineplanner: Zo weet je kind wat het moet doen als hij of zij wakker wordt of voor het naar bed gaan. Je kan dit zoveel vereenvoudigen als je zelf wilt.
 2. Een beloningsschema: Dit kan je kind helpen om meer dingen zelf te doen, maar ook zaken die je hen wilt aanleren, bijvoorbeeld potjestraining. Elke keer dat je kindje het goed doet, krijgt hij of zij een sticker. Is de lijn helemaal vol, dan volgt er een verrassing. Na een tijdje zijn de stickers niet meer nodig!
 3. Een familieplanner: Zo kunnen de taken onderling verdeeld worden en hoef jij niet meer aan alles te denken. 😉
 4. Een prikbord: Hier hang je alle post-its, uitnodigingen, boodschappenlijstjes,…

lifehacks

Routineplanner. Via auxpetitesmerveilles.com.

lifehacks

Beloningsschema.

5. Het huis kidsproof maken

Is je kind al iets ouder maar heeft het nog steeds hulp nodig bij allerlei dingen? Deze lifehacks helpen je om een aantal aanpassingen door te voeren!

 • Plaats de kinderborden en het bestek op een hoogte dat voor hen bereikbaar is.
 • Zet een handige kruk bij de wastafel, zodat ze zelf hun handen kunnen wassen.
 • Schaf een minigootsteen aan, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen.

lifehacks

Bron: http://midwestmontessori.tumblr.com.

6. Originele opbergdozen

Gebruik speciale labels of etiketten om je kind te helpen zijn speelgoed op te bergen. Dankzij de labels weten ze welk speelgoed in welke doos hoort. Je kan ook foto’s nemen van het speelgoed en het op etiketten laten drukken bij smartphoto, net zoals de metalen opbergdozen. Deze zijn ideaal voor kleine onderdelen.

lifehacks

Bron: Momes.net.

7. Maak er een spelletje van

De kinderen willen graag spelen, maar jij moet koken? Combineer ze alle 2! Het zal misschien meer tijd kosten om de maaltijd klaar te maken, maar intussen heb je ook kostbare momenten samen met je kinderen. En dat is onbetaalbaar!

lifehacks

8. Invriezen!

Maak je soep, spaghettisaus of koekjesdeeg? Vermenigvuldig de hoeveelheid met 2 en vries het in voor later. Voor de koekjes hoef je enkel de deegbolletjes te bewaren en nadien kan je ze gewoon bakken.

lifehacks

9. Kledij sorteren

Kinderen groeien als kool, en binnen de kortste keren zijn ze uit hun kleren gegroeid. Wat doe je met al die pas nieuwe, te kleine kleding? Maak een doos met het label “te groot” en een doos met het label “te klein.” Bewaar beide dozen dichtbij de plaats waar je kind zich omkleedt. Wanneer het kind een kledingstuk aantrekt en het is te klein, kan het meteen gesorteerd worden in de desbetreffende doos. Eventueel kan je dat te kleine kledingstuk vervangen door iets uit de “te groot-”doos.

Animated GIF

Via Giphy.

10. Stel je prioriteiten

Zelfs met deze lifehacks zal je af en toe dingen moeten accepteren zoals ze zijn of taken even moeten laten vallen. Je kan een lijst maken van alle dingen die je moet doen, en een lijst met dingen die je wilt doen. Je zal zien dat het onmogelijk is om alles te kunnen doen. Je kan dus evengoed op voorhand zelf kiezen welke dingen je laat vallen, in plaats van de tijd het te laten doen. Je zal zien dat je veel geruster bent! 🙂

lifehacks

Last but not least! Omdat we weten dat het leven als mama best wel uitdagend is geven we je ook nog graag een handig cadeautje! 🙂

Bestel op www.smartphoto.be je gratis set gepersonaliseerde stickertjes* met actiecode DENKJIJDATIKHIERTIJDVOORHEB of klik meteen op de link hieronder:

Aanbod geldig met actiecode DENKJIJDATIKHIERTIJDVOORHEB t.e.m. 16/09/2018 op één bestelling via www.smartphoto.be. Niet cumuleerbaar met andere promoties. Niet geldig op verzendkosten.


 

Heb jij nog andere lifehacks voor mama’s? Deel ze onder de hashtag #smartphoto op onze social media kanalen of tag ons op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest.

Tessa, 21 jaar, journaliste, social media manager en content marketeer. Gedreven danseres en blogger voor Bubbles and macaroons en smartphoto. Ik inspireer je graag met leuke, originele content.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *