Hoe kan je jouw duizenden foto’s organiseren?

Foto’s organiseren

Ken je het gevoel dat je helemaal achterop zit als het over het organiseren van je foto’s, fotoalbums en fotoboeken gaat? Je hebt zoveel foto’s, beelden en herinneringen dat je al snel door het bos de bomen niet meer ziet?
Als je maximaal gebruik wilt maken van je foto’s heb je best een goed systeem om deze te bewaren. Foto’s organiseren kan soms lastig zijn, om je op weg te helpen, leggen we graag onze manier van werken uit. Veel succes!

Stap 1: Verzamel al je foto’s op één plaats
Heb je foto’s op je computer, telefoon en/of tablet staan? De eerste stap is om al je beelden te verzamelen op één plaats op één toestel. Misschien gaat dit bij jou reeds deels automatisch? Anders is het ook meteen eens het goede moment om schoon schip te maken op al je toestellen!

foto's organiseren

Stap 2: Zet al je foto’s samen per jaar en per maand
Eens je alle foto’s op één plaats verzameld hebt, is het tijd om ze per jaar te groeperen. Er bestaat verschillende software die je daarmee kan helpen (bv. Lightroom op pc, de app Foto’s op Mac of via de cloudservice Google Photos), maar eenvoudigweg je foto’s in aparte mappen plaatsen, werkt ook perfect. Nadien plaats je al je beelden nog samen per maand. Hopelijk stond de datum goed ingesteld op al je verschillende toestellen, anders moet je eerst de data van je foto’s aan te passen.

foto's organiseren

Stap 3: Overloop je foto’s maand per maand en bewaar enkel de beste
Ok, we weten dat dit moeilijk is. Maar heb je echt 40 foto’s van ‘bijna dezelfde pose’ nodig? Probeer dit werkje in meerdere keren te doen, en steeds verder te selecteren.
Denk eraan: hoe minder foto’s je hebt, hoe meer je ze zal waarderen!
Mocht je je foto’s nog verder bewerken, wees dan zeker dat je ze achteraf weer opslaat in de juiste map. Wees ook hier streng en houd enkel de bewerkte foto’s bij die echt de moeite zijn.

foto's organiseren

Stap 4: Upload je foto’s maandelijks om te laten afdrukken en maak een checklist!
Een checklist maken, kan je het leven een heel stuk aangenamer maken. Zo kan je makkelijk bijhouden wat reeds in orde is voor welke maand en wat niet. Onze checklist is opgesteld per maand en de volgende vier categorieeën:

Foto’s geüpload naar smartphoto
Foto’s afgedrukt
Back-up van foto’s gemaakt
Fotoboek of album gemaakt

foto's organiseren

Stap 5: Maak een back-up van je foto’s op dvd of externe harde schijf
Op internet zijn er meerdere websites waar je gratis opslagruimte kan gebruiken om je foto’s te bewaren. Picasa, Dropbox en Google Drive zijn enkele bekende voorbeelden. Het is ook aan te raden om steeds je fotomappen te bewaren op een dvd of externe harde schijf. Zo heb je steeds een backup online en eentje offline.

foto's bewaren

Stap 6: Maak een prachtig fotoboek of fotoalbum met je foto’s!
Het leuke aan online een fotoboek maken, is dat je zoveel kanten uit kan qua lay-out als je wilt. Zo kan je je fotoboek volledig personaliseren en de sfeer van de foto’s versterken. Een fotoboek is ook ideaal om aan anderen cadeau te doen. Indien je zelf een leeg fotoalbum opvult met fotoprints heb je steeds maar één uniek exemplaar.

fotoboek maken

Hoe organiseer en bewaar jij al jouw mooiste foto’s? We vernemen het graag in onze commentaren!

foto's bewaren

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *