Zo maken wij jouw fotoboek

Zo maken wij jouw fotoboek

“Oef, het is klaar!” Je hebt net je fotoboek afgewerkt en je bestelling geplaatst… Vanaf nu is het in spanning wachten op de postbode vooraleer je jouw dierbare fotoboek kan uitpakken, doorbladeren en wegdromen bij alle leuke momenten die je hebt verzameld.

Maar vraag je je ooit af hoe we bij smartphoto jouw fotoboek maken?

Om je een beeld te geven welke reis jouw fotoboek aflegt vooraleer het bij jou terecht komt nemen we je graag mee doorheen het fotoboeken productieproces van smartphoto.

zo maken wij jouw fotoboek

Dagelijks worden er honderden fotoboeken gemaakt in onze productieruimte in Wetteren. Fotoboeken in verschillende formaten en kaften, met verschillende soorten papier en verschillende afwerking. Ieder fotoboek dat de deur uitgaat is uniek.

Printkamer

Hier begint de reis van je fotoboek, je digitale bestanden worden omgezet in tastbare herinneringen.

De printkamer wordt volledig geklimatiseerd en afgesloten van het andere productiegedeelte. De ruimte moet steeds aan een bepaalde vochtigheidsgraad en temperatuur voldoen om het papier optimaal te stockeren. Wordt de ruimte te vochtig dan kan het papier gaan opkrullen en het vocht opslorpen.

Inkomende bestellingen

Alle bestellingen komen binnen op het digitale scherm en rechtstreeks doorgestuurd naar de printers. Een enthousiast team van 25 werknemers staat hierbij bijna dagelijks paraat om jouw digitale opnames om te zetten in een kwalitatief en aantrekkelijk fotoboek.

Het printen

De fotoboeken met zachte kaft worden net als onze Collection fotoalbums geprint op Xerox en HP printers. Dagelijks vertrekken duizenden vellen papier blanco naar de printer om er aan de andere kant gedrukt uit te komen.

De fotoboeken met een harde kaft worden daarentegen niet op losse vellen maar op rol geprint. De rol bestaat uit het standaard kwalitatief printpapier of mat fotopapier.

Vraagt de klant een glanzende afwerking, dan wordt daarboven een rol laminaat gemonteerd. De rol en laminaat gaan dan simultaan door de machine lopen, waarbij het laminaat aan de pagina wordt bevestigd.

 

Het binnenboek

De beprinte rollen worden verwerkt in de Fastbook machine. Deze zorgt voor de dikke en duurzame structuur van het album. Het wordt gemaakt met de grootste precisie zodat je album levenslang blijft meegaan. Aan de hand van een barcode gaat de machine de pagina’s plooien, lijmen en per boek afsnijden. We krijgen het perfect uitgelijnd binnenboek als resultaat.

Het snijden

In een volgende stap gaat jouw fotoboek nog even naar de snijmachine. Een instelling per product of per boek zorgt voor een perfect op maat afgesneden binnenboek.

Tijd voor de kaft!

Het is tijd voor de uitstraling van je boek! Aangezien er veel verschillende opties zijn, worden de covers van de hardcover fotoboeken aan onze experts toevertrouwd. De harde kaften bestaan uit leder, linnen of papier dat wordt geprint en gelamineerd.

Eerst wordt de lijm aangebracht, nadien wordt aan de hand van karton de rug + een versteviging van de kaft op de lijm geplaatst.

Hierna kunnen de randen worden omgeplooid, gecontroleerd en schoongemaakt!

fotoboek maken - cover folding

 

Wist je dat?

Waar het maken van kaften nu nog vooral uit manueel werk bestaat, verloopt dit binnenkort volledig geautomatiseerd. De werkkrachten worden dan op andere plaatsen ingezet waar ze hard nodig zijn zoals bijvoorbeeld de verpakking en facturatie.

Het ‘huwelijk’ van het fotoboek

Zijn het binnenboek en de kaft klaar? Dan is het nu tijd voor wat romantiek!

Aan de hand van barcodes wordt het binnenboek verenigd met de kaft. Onze machines verlijmen de kaft met de bladzijden en maken de vouwlijn. Voor de boeken met een zachte kaft verloopt dit volledig machinaal. Bij de boeken XL Liggend met een harde kaft zie je in onderstaand filmpje hoe het boek uiteindelijk samenkomt. Wij gebruiken hiervoor de term ‘het huwelijk van het fotoboek’. Best romantisch, niet? 😉

Na het huwelijk wordt er aan de rug van het fotoboek een extra ril gegeven, waardoor het papier of karton op die plaats zich mooier en gemakkelijker laat vouwen. Dat vergemakkelijkt het openleggen van de kaft met pagina’s.

 

Kwaliteitscontrole

Als je boek klaar is, gaat het nog even langs de kwaliteitscontrole. Geen vreemde kleuren of pagina’s die verkeerd zitten? Fantastisch, dan zijn we er bijna!

Verpakking

Het enige wat nu nog moet gebeuren is je boek stevig inpakken en labellen, zodat de postbode het snel bij jou kan bezorgen!

fotoboek maken - packaging

 

En hop, je fotoboek is klaar voor verzending!

En nu?
… Is het aan jou!

Lees, bekijk, deel, herbeleef en herinner. Alleen of met vrienden, familie, reisgenoten,…

Heb jij nog vragen over hoe we fotoboeken maken? Laat het ons weten weten via de commentaren of via Facebook,Instagram of Pinterest met de hashtag #mysmartphoto.

fotoboek maken bij smartphoto

Lees ook:

Kristof, 30 jaar, gepassioneerd loper, fietser en blogger voor smartphoto. Met mijn schrijfsels inspireer ik hoe je jouw foto's kan gebruiken voor de meest originele en creatieve doeleinden.

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *