Zo maken wij jouw fotoboek : blik achter de schermen

Zo maken wij jouw fotoboek

“Oef, het is klaar!” Je hebt net je fotoboek afgewerkt en je bestelling geplaatst… Vanaf nu is het in spanning wachten op de postbode vooraleer je jouw dierbare fotoboek kan uitpakken, doorbladeren en wegdromen bij alle leuke momenten die je hebt verzameld! 

Maar vraag je je ooit af hoe we bij smartphoto jouw fotoboek maken?

Om je een beeld te geven welke reis jouw fotoboek aflegt vooraleer het bij jou terecht komt, nemen we je graag mee doorheen het fotoboeken productieproces van smartphoto.

zo maken wij jouw fotoboek

Dagelijks worden er honderden fotoboeken gemaakt in onze productieruimte in Wetteren, dichtbij Gent. Fotoboeken in verschillende formaten en kaften, met verschillende soorten papier en verschillende afwerkingen. Ieder fotoboek dat bij ons de deur uitgaat, is uniek!

Laten we beginnen bij het begin:

Zo maken wij jouw fotoboek

De reis van je fotoboek begint in onze printkamer, waar je digitale bestanden worden omgezet in tastbare herinneringen. De printkamer wordt volledig geklimatiseerd en afgesloten van het andere productiegedeelte. De ruimte moet steeds aan een bepaalde vochtigheidsgraad en temperatuur voldoen om het papier optimaal te stockeren. Wordt de ruimte te vochtig dan kan het papier gaan opkrullen en het vocht opslorpen.

1. Jouw bestelling komt binnen

Alle bestellingen komen binnen op het digitale scherm en worden rechtstreeks doorgestuurd naar de printers. Een enthousiast team van 25 werknemers staat hierbij bijna dagelijks paraat om jouw foto’s om te zetten in een kwalitatief en prachtig fotoboek!

2. De pagina’s worden geprint

De fotoboeken met zachte kaft worden net als onze Collection fotoalbums geprint op Xerox en HP printers. Dagelijks vertrekken duizenden vellen papier blanco naar de printer om er aan de andere kant gedrukt uit te komen.

De fotoboeken met een harde kaft worden daarentegen niet op losse vellen, maar op rol geprint. De rol bestaat uit het standaard kwalitatief printpapier of mat fotopapier.

Vraagt de klant een matte afwerking, dan wordt de lak op het papier gelegd na het printen. Als de klant een glanzende afwerking vraagt, dan wordt daarboven een rol laminaat gemonteerd. De rol en laminaat gaan dan simultaan door de machine lopen, waarbij het laminaat aan de pagina wordt bevestigd. Deze afwerkingen zijn énkel geldig op onze fotoboeken met een harde kaft.

 

💡 Klein weetje: Er bestaan 2 types van deze rollen. De kleine rollen omvatten 400m aan fotopapier, de grote tot 3000m!

3. De binnenkant van je boek

De beprinte rollen worden verwerkt in de Fastbook machine. Deze zorgt voor de dikke en duurzame structuur van het fotoboek. Het wordt gemaakt met de grootste precisie zodat je album levenslang blijft meegaan. Aan de hand van een barcode gaat de machine de pagina’s plooien, lijmen en per boek afsnijden. Zo krijg je het perfect uitgelijnde binnenboek als resultaat!

4. Het snijden

In een volgende stap gaat jouw fotoboek nog even naar de snijmachine. Een instelling per product of per boek zorgt voor een perfect op maat afgesneden binnenboek.

5. Tijd voor de kaft!

Het is tijd voor de uitstraling van je boek! De covers van de hardcover fotoboeken worden aan onze experts toevertrouwd, want er zijn verschillende werkwijzen voor de types fotoboeken.

Voor het fotoboek XL liggend bijvoorbeeld wordt alles manueel gedaan, zoals je hieronder ziet.

Voor alle harde covers wordt eerst de lijm aangebracht, nadien wordt aan de hand van karton de rug + een versteviging van de kaft op de lijm geplaatst. We hebben harde covers in leer, linnen of gepersonaliseerd met een foto en/of tekst.

Hierna kunnen de randen worden omgeplooid, gecontroleerd en schoongemaakt!

fotoboek maken - cover folding

6. Het ‘huwelijk’ van het fotoboek

Zijn het binnenboek en de kaft klaar? Dan is het nu tijd voor wat romantiek!

Aan de hand van barcodes wordt het binnenboek verenigd met de kaft. Onze machines verlijmen de kaft met de bladzijden en maken de vouwlijn. Voor de boeken met een zachte kaft verloopt dit volledig machinaal.

Links wordt de kaft ingegeven, rechts het binnenboek

Na het huwelijk wordt er aan de rug van het fotoboek een extra ril gegeven, waardoor het papier of karton op die plaats zich mooier en gemakkelijker laat vouwen. Dat vergemakkelijkt het openleggen van de kaft met pagina’s.

Bij de boeken XL Liggend met een harde kaft is de samenstelling van je boek manueel, zoals je hieronder kan zien. Wij gebruiken hiervoor de term ‘het huwelijk van het fotoboek’. Best romantisch, niet? 😉

7. Kwaliteitscontrole

Als je boek klaar is, gaat het nog even langs de kwaliteitscontrole. Geen vreemde kleuren of pagina’s die verkeerd zitten? Fantastisch, dan zijn we er bijna!

8. Verpakking

Het enige wat nu nog moet gebeuren is je boek stevig inpakken en labellen, zodat de postbode het snel bij jou kan bezorgen!

fotoboek maken - packaging

 

En hop, je fotoboek is klaar voor verzending!

En nu?
… Is het aan jou!

Lees, bekijk, deel, herbeleef en herinner. Alleen of met vrienden, familie, reisgenoten…

Heb jij nog vragen over hoe we fotoboeken maken? Of wil je graag je creaties met ons delen? Laat het ons weten weten via de commentaren of via FacebookInstagram of Pinterest met de hashtag #mysmartphoto.

fotoboek maken bij smartphoto

Lees ook:

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

4 comments

 • Beste,
  Ik zou graag voor mijn dochter een gepersonaliseerd vriendenboek maken. Eerst en vooral met info over mijn dochter + foto. En dan met vragen voor de vriendinnen en vriendjes om zelf op te schrijven en plaats om een foto te plakken.

  Kan er geschreven worden in een fotoboek? Op niet glanzend papier?

  Alvast bedankt om iets te laten weten!
  Tamara De Cree

  Reply
 • Beste , ik zou vandaag een boek maken en zou deze vrijdagochtend ten laatste willen ontvangen ? Is dit mogelijk met jullie super snelle leveringsgarantie ?
  Ik vind hier nergens iets van terug op de site ?
  Thanks

  Reply
  • Dag Vic,
   Je vindt de leveringsinfo van de fotoboeken onderaan de fotoboek-productpagina (tabje ‘Levering’ openklikken)
   Groetjes, Kristof

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *