Met deze 10 tips maak jij de beste baby foto’s!

10 tips voor Newborn Baby foto’s

Mooie baby foto’s maken is niet altijd even eenvoudig. Toch wil je dat ook jouw kleine spruit, net zoals vele andere kleintjes, kan stralen in een leuk fotoboek of op een mooie fotocanvas. Veel ouders doen voor deze reden beroep op een professionele fotograaf. Met een beetje begeleiding is dit eigenlijk helemaal niet nodig. Daarom hebben wij, speciaal voor jou, enkele tips opgesomd. Zo kan ook jij, samen met je partner, de meest prachtige baby foto’s maken. Aan de slag dus maar!

Hoe maak je de allermooiste babyfoto’s?

#Tip 1: Setting

Ga je binnen of buiten shooten? Dat is de eerste keuze die je moet maken bij het fotograferen van je baby. Wanneer je binnen shoot, zorg je best voor een ruimte met een achtergrond die niet te veel afleidt of te druk is. Buiten ga je dan weer beter op zoek naar een meer open landschap of rustigere omgeving. Zo komt de focus volledig op jouw pasgeborene te liggen. Bovendien heb je dan nog steeds de mogelijkheid om extra attributen toe te voegen. Deze kunnen een leuke meerwaarde bieden aan de gekozen setting, om zo je baby foto’s net dat tikkeltje extra te geven, maar daar later meer over.

#Tip 2: Licht

Baby foto

Hier zie je heel goed hoe het natuurlijke licht de ruimte en het gezichtje van de baby belicht

Misschien nog belangrijker dan de setting zelf, is het licht. Echter is het wel zo dat het soort licht dat je nodig hebt afhangt van de gekozen setting. Binnen kan je het best gebruik maken van een ruimte die beschikt over een groot venster. Dit laat  toe dat het zachte natuurlijke licht de kamer vult.  Mocht het licht toch nog te fel zijn, kan je eventueel een doorschijnend wit laken voor het venster hangen. Dit breekt het licht en maakt het wat zachter. Buiten kan het zogenoemde “gouden uurtje” heel mooie beelden opleveren. Het gouden uur is het moment wanneer de zon opkomt of ondergaat. Bijgevolg werpt dit een super mooie zacht-rode gloed over je foto’s.

Babyfoto

Foto van http://kristeenmarie.com/photography/ tijdens het gouden uur

#Tip 3: Attributen

Welke attributen je gebruikt, zal afhangen van de soort uitstraling die je aan de baby foto’s wilt geven. Wil je meer diepgaandere, artistieke en emotionele foto’s? Dan kan het lonen om weinig tot zelfs geen attributen te gebruiken. Zo komt de pure eenvoud van je baby mooi tot uiting. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om meer leven in je foto’s te blazen door gebruik te maken van enkele leuke of grappige attributen, zoals een schattig mutsje, een knuffel enz.

Leuke mutsjes als attributen

#Tip 4: Kies het juiste moment uit voor je baby

Jij als ouder kent je kindje als geen ander. Daarom kan ook jij het best bepalen op welk tijdstip je de fotoshoot laat doorgaan. Wil je foto’s waar je baby aan het slapen is, kan het bijvoorbeeld slim zijn de fotoshoot te houden nadat hij of zij gegeten heeft. Meestal zijn ze dan moe en vallen ze sneller in slaap. Omgekeerd kan ook natuurlijk. Zo kan je een moment uitkiezen waarop je baby het meest actief is. Dit kan voor verrassend mooie foto’s zorgen doordat je kleintje af en toe onverwachtse handelingen zal maken. Hou je camera dus altijd goed bij de hand en wees voorbereid op het onverwachte!

#Tip 5: Camera instellingen

Als je van plan bent Newborn foto’s met een smartphone te maken, laat dan de standaardinstellingen staan. Wanneer je over een spiegelreflexcamera beschikt is het belangrijk om je diafragma wijd open te zetten (f/2.8 – f/4.5). Zo creëer je een ondiep scherptebereik waardoor je die mooie wazige achtergrond bekomt. Probeer hierbij wel altijd scherp te stellen op de oogjes van de baby. Zoals daarnet besproken kan je pasgeborene onverwachte bewegingen maken. Stel daarom een snelle sluitertijd in. Best bedraagt deze boven 1/250. Zo kan je elk bewogen moment toch nog altijd haarscherp vastleggen. De ISO waarde hou je beter zo laag mogelijk. Als de situatie het toch vereist moet je geen schrik hebben om de camera op ISO 800 in te stellen. Alles is beter dan helemaal geen shot.

#Tip 6: Verander je perspectief

De echte prachtplaatjes krijg je pas wanneer je je op hetzelfde niveau van je kleintje begeeft. Wees dus niet verlegen en ga gerust op je knieën zitten of tegen de vlakte liggen. Trek dus wel een comfy outfit aan! Het leuke hieraan is dat je zo oogcontact kunt creëren  door je baby recht in de camera te laten kijken. Dat oogcontact kan je trouwens triggeren door de aandacht van je baby te trekken met speelgoed, geluidjes of liedjes. Natuurlijk kan je ook experimenteren door uit tal van andere hoeken te fotograferen. Je kan maar beter te veel, dan te weinig foto’s hebben.

Baby foto oogcontact

Door op hetzelfde niveau te gaan zitten maakt de baby oogcontact 

#Tip 7: Details

Zorg dat je ook genoeg foto’s maakt van details. Hiermee bedoel ik close-ups van de voetjes, handjes, neusje, mondje… Dit benadrukt nog maar eens hoe klein je baby wel niet is. Als je gebruik maakt van attributen kan het ook leuk zijn hier wat extra close-up shots van te nemen. Onderstaande foto toont hoe ze met een simpel bloemetje de shot van de voetjes nog een beetje extra opfleuren.

Baby voetje

#Tip 8: Vergeet jezelf niet!

Nu al die tijd de aandacht op je baby was gericht, is het tijd om ook jezelf bij in het plaatje te plaatsen. Niets is zo mooi als ouder en kind samen te zien. Het is trouwens leuk voor je baby om later te kunnen zien hoe ook jij er x aantal jaar geleden uitzag. Bovendien mag je echtgeno(o)t(e) ook wel eens proberen wat shots te maken na al het harde werk dat jij reeds hebt geleverd ;-)!

Baby foto's

#Tip 9: Andere kinderen? Huisdieren?

Heb je nog andere kinderen? Of misschien wel huisdieren? Betrek hen dan ook maar bij de fotoshoot. Op die manier is er plezier verzekerd op de set en wordt je baby voortdurend geëntertaind, wat hem vaak aan het lachen zal brengen. Je zal ervan verschieten hoe fotogeniek huisdieren kunnen zijn!
Dit levert niet alleen mooie beelden op, maar ook nog eens momenten om niet te vergeten.

#Tip 10: Save, organize, back it up!

Deze laatste tip kan ik niet genoeg herhalen! Opslaan, organiseren en een back up maken van al je baby foto’s! Elke stap telt hier. Stel je maar eens voor dat al de prachtige foto’s van je kroost, die jij eigenhandig hebt gemaakt, verloren raken…  Je baby verandert zo snel waardoor we niet zomaar naar momenten zoals tijdens de fotoshoot kunnen terugkeren. Het zou nogal een zonde zijn…


Nog op zoek naar kaartjes of accessoires voor de geboorte van je nieuwe spruit? Ontdek nu meer dan 100 unieke kaartjes, doopsuikers en geboorte cadeaus op www.smartphoto.be/geboorte

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *