Katertips: 14 tips om een feestkater overleven

Wat een fantastisch feest was dat! Je hebt gefeest zonder ook maar ergens rekening mee te houden, heerlijk! Alleen… *auw!* Wat een knallende kater is dat zeg…

katertips_blog

 

Wij begrijpen het, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. De nacht was geweldig, maar de volgende dag… Geen zorgen, we hebben hier veertien katertips en drie fantastische recepten verzameld waarmee de hoofdpijn en misselijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

katertips-man

Foto via Mens Health

Katertip 1. Leg een bodem

De eerste van de katertips is je wellicht goed bekend: leg een bodem voordat je gaat drinken om een kater te voorkomen. Wanneer je een lege maag hebt, absorbeer je alcohol sneller en krijg je dit de volgende ochtend hard terug. Leg een bodem van gezonde koolhydraten en ga er de hele nacht goed tegenaan. Een glazen boterham (bier) geldt helaas niet als een gezonde bodem.

 

Katertip 2. Kies voor lichtere kleuren

Er zijn donkere dranken zoals rode wijn, whisky en rum, maar ook lichtere dranken zoals wodka en witte wijn. Vermijd de drankjes van de eerste categorie. Donkere dranken bevatten namelijk veel stoffen die voorkomen bij gisting en die dragen weer bij aan een kater.

 

Katertip 3. Geen bubbels!

Bubbels zijn erg leuk, maar niet handig als je een kater probeert tegen te gaan.

De belletjes van de bruisende dranken kunnen er namelijk voor zorgen dat de alcohol sneller wordt opgenomen. En dat is iets wat je juist graag wil voorkomen.

 

Sparkling celebration

Foto via Greatist

Katertip 4. Houd het classy

Heb je een wat duurdere smaak wat alcoholische dranken betreft? Heel goed, hou dit vol!

Duurdere dranken zijn namelijk over het algemeen vaker gedestilleerd en bevatten daarom minder katerbevorderende stoffen die bij gisting vrijkomen. Misschien kun je nu wat minder vaak naar de bar gaan, maar je kunt in elk geval echt genieten zonder zorgen over morgen.

 

 

Katertip 5. Slaap je roes uit

Kun je lekker in je bed blijven liggen? Doe dat dan maar zo lang als je wil! Je lichaam heeft nu eenmaal rust nodig na een avondje door en slapen kan hier goed bij helpen. Je bezit uit jezelf veel meer herstellende krachten dan je zou denken. Ze hebben alleen wat tijd nodig om tot uiting te komen. Draai dus gerust nog een keertje om.

 

katertips-slaap-je-roes

Foto via Verlorenes Kind

Katertip 6. Vul bij aan de ontbijttafel

Dit is één van de belangrijkste katertips. Door goed te ontbijten kun je je lichaam goed helpen te herstellen. Alcohol verlaagt je bloedsuikerspiegel, maar met met gezonde fruitsapjes kun je die opnieuw een flinke boost geven.

Gebruik ook makkelijk te verteren voedsel zoals cornflakes of toast en vermijd koffie. Bij sommige mensen maakt koffie alles alleen maar erger.

katertips-ontbijttafel

Foto via Greatist

Katertip 7. Water, water en nog eens water

Water is echt goed tegen een kater. Het weefsel rond je hersenen bestaat voornamelijk uit water en als dat uitdroogt en daardoor krimpt, krijg je hoofdpijn. Drink daarom ook veel water naast de alcohol.

De ideale regel is: één glas water per één glas alcohol. Ligt deze regel je toch niet helemaal? Leg dan gewoon een flesje water op je bed voordat je gaat feesten. Zo kan je als je thuiskomt nog snel wat water inhalen.

Katertip 8. Multifunctioneel, die multivitamientjes

Een multivitamientje is ideaal geschikt om de verloren voedingsstoffen weer aan te vullen.

Alcohol vermindert bijvoorbeeld vitamine B12 en foliumzuur. Met lekkere multivitamientjes kun je deze tekorten gewoon weer aanvullen.

Katertip 9. Blijf ademen

Door je bloed goed te laten stromen en de zuurstof vrije baan te geven, verminder je stress en kun je er weer beter tegenaan. Klinkt goed als tip tegen de kater toch?

Doe bijvoorbeeld wat ademhalings- en meditatieoefeningen of doe aan yoga. Met een stevige wandeling wordt je lichaam ook weer wakker. Niet blijven zitten dus, maar wel bewegen!

Katertip 10. Lekker veel kalium

Wanneer we uitdrogen, verliezen we ook elektrolyten. Die kunnen we weer aanvullen met kalium.

Je hebt waarschijnlijk een blikje kalium in de kast staan. Gelukkig werkt voedsel zoals bananen of spinazie ook heel goed om je kalium weer aan te vullen. De meeste sportdrankjes kunnen je hier ook bij helpen.

Katertip 11. Roer eitjes

Alcoholische dranken zijn meestal erg lekker, maar helaas niet zo goed voor je lever. De schade die je daaraan oploopt na een nacht stappen kun je gelukkig wel weer herstellen.

Hoe? Eet een eitje. Eieren bevatten taurine en als je er ook wat groenten bij mengt, kun je ook wat extra antioxidanten binnen krijgen. Lekker en gezond!

 

Katertip 12. Verzachtende gember

Ken je dat misselijke gevoel van een kater?

Deze katertip bevat de oplossing: gemberthee. Gember helpt goed tegen misselijkheid en maakt dat je maag weer tot rust kan komen. Daarnaast is een warme kop thee ook al gewoon een aangename traktatie als je je zo slecht voelt.

 

Katertip 13. Ga een luchtje scheppen

Blijf niet binnen hangen, maar ga naar buiten!

Zuurstof zorgt onder andere voor het afbreken van de alcoholische stoffen en laat je weer fris voelen. Als je toch naar buiten gaat, kun je evengoed ook wat sporten. De endorfine die dan vrijkomt, helpt je ook als bonus om de kater tegen te gaan.

 

Need for speed

Foto via Greatist

Tip 14. Wees de BOB

Natuurlijk blijft de enige echte zekere manier om geen kater te krijgen gewoon niet drinken. Doe het op een handige manier en bied jezelf als BOB aan. Niet alleen veilig, maar ook je vrienden zullen je erg dankbaar zijn!

Extra. Hangover cocktail

Het internet staat bomvol recepten om een kater tegen te gaan. Omdat we bij onze kater tips de beste recepten niet wilden laten ontbreken, hebben we hier onze favoriete top drie samengesteld. Probeer ze allemaal eens uit en laat ons weten welke jij het lekkerst vindt!

 

Recept 1. Tropical hangover juice

Om die vervelende stoffen uit je lichaam te krijgen, heb je gezonde voedingsstoffen nodig. Het is alleen niet altijd even gemakkelijk om vaste voeding naar binnen te werken. Gelukkig is er dit tropische katerdrankje waarmee je jezelf de juiste boost kan geven die je nodig hebt. Probeer het ook eens uit zonder kater, want het is gewoon een erg lekker en gezond drankje om de dag mee te beginnen.

 

kater-tips-tropical

Foto via Little Leopard Book

Benodigdheden:

 • 1 kopje kokosnootwater
 • ½ kopje appelsap
 • 1 banaan (gepeld en in stukjes)
 • 1 theelepel honing
 • 2 kiwi’s (gepeld en in stukjes)

Recept 2. Morning Bloody Mary

Deze Bloody Mary klinkt misschien wat saai zonder de wodka, maar het is een heerlijk pittig drankje om je de dag goed door te krijgen.

Het bevat de voedingsstoffen die je nodig hebt, die je tijdens de nacht bent kwijtgeraakt. En als extra bonus werkt de gember goed tegen eventuele misselijkheid.

katertips-bloody-mary

Foto via Fit Sugar

Benodigdheden:

 • 3 middelgrote tomaten
 • 2 selderstengels
 • 1 citroen
 • 1 ruime centimeter gember
 • 1 jalapeño peper (verwijder de pitjes)
 • 1/4de van een grote komkommer

Recept 3. Appelsienwater

Dit recept klinkt misschien wat simpel, maar het werkt heel erg goed. Daarnaast is het in een wip gemaakt. Handig als je ’s ochtends niet helemaal helder meer bent.

Dankzij het water en het zout kun je het verloren water goed aanvullen en vasthouden. Met het appelsiensap krijg je de energie die je nodig hebt om de dag goed door te kunnen komen.

katertips-appelsien-water

Foto via Top Inspired

Benodigdheden:

 • 50/50 water en appelsiensap
 • Een snuifje zout

 

Deze katertips kunnen je hopelijk wat houvast geven om in het vervolg de dag na een avondje stappen goed door te komen.

 

Heb je zelf nog een aantal goede katerips? Of heb je zelf nog wat lekkere recepten liggen die kunnen helpen? Laat het ons dan zeker weten via de commentaren, onze Facebook of Twitter met de hashtag #mysmartphoto. We zijn benieuwd!

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

1 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *