De beste fotografie tips van de winnaars van onze interne fotowedstrijd

Niet alleen jullie, maar ook onze smartphoto collega’s zijn helemaal gek op wedstrijden, en al zeker als het over foto’s gaat! Wist je dat we iedere zomer een interne fotowedstrijd voor alle smartphoto collega’s organiseren? Iedereen doet mee, bedienden en arbeiders, en ongeacht in welk van de 12 smartphoto landen ze aan het werk zijn! Because teamwork makes the dream work!

Afgelopen zomer was het thema “Spel van zon en schaduw”. De winnaars van deze fotowedstrijd delen hieronder met veel plezier hun foto, alsook het verhaal erachter en hun allerbeste fototip voor jou!


📸 Ga op pad tijdens het Gouden Uur

Sunrays

Van wie is deze foto?

Linsey, Content Manager in Nederland.

Het verhaal achter haar foto?

Ik ga graag met mijn camera op pad om natuurfoto’s te maken. Voor deze foto moest ik goed rekening houden met de weersomstandigheden. Een zonneharp is vaak het best te zien op zonnige, maar mistige herfstochtenden. De wekker ging dus vroeg die ochtend! Ik kwam dit mooie bospaadje tegen en zag de zonneharpen mooi door de bomen schijnen. Die ochtend heb ik heel veel foto’s gemaakt, maar deze vond ik het mooist!

Ik heb de foto ingestuurd voor de fotowedstrijd, omdat ik zelf het contrast tussen het warme licht van de zon en de koele tinten van de schaduw erg gaaf vind. Daardoor paste de foto ook goed bij het thema!

Haar fototip voor jou?

Dit is een tip specifiek om mooie natuurfoto’s te maken. Ga op pad tijdens het Gouden Uur! Het Gouden Uur is het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Op deze momenten is het licht buiten heel mooi, zacht en warm. Dat geeft een sfeervolle gloed aan je foto.


📸 Speel met natuurlijke props

I said ‘yes’ in Aruba

Van wie is deze foto?

Jolien, CRM Manager in België en Frankrijk.

Het verhaal achter haar foto?

Afgelopen zomer reisde ik met mijn vriend naar Aruba voor een familiereünie. Op een avond stelde hij voor om enkele foto’s te gaan nemen bij zonsondergang op het strand, Palm Beach. Mijn schoonzus drong aan om mijn haar en make-up te doen. “Gaat dat niet een beetje ver voor enkele foto’s?”, dacht ik. Wist ik veel dat hij die avond op zijn knie zou gaan en mij ten huwelijk zou vragen… Natuurlijk zei ik volmondig “JA”, gevolgd door vele traantjes en deze gelukkige foto.

Haar fototip voor jou?

Speel met natuurlijke props. Een prachtige pier, een mooie zonsondergang, een bootje in de verte, wolken die voorbij dansen… De focus hoeft niet altijd op personen te liggen. Plaats hen een beetje verder, zoom uit en leg de focus op de natuurlijke props rondom jou!


📸 Zet het onderwerp niet altijd centraal

Life in perspective

Van wie is deze foto?

Lieven, Senior Software Engineer voor de hele smartphoto group.

Het verhaal achter zijn foto?

Vorige zomer was ik op vakantie in München om enkele goede vrienden te bezoeken. We wandelden naar het park, de Englischer Garten. Onderweg kuierden we door een voetgangers tunnel.
Het was een erg zonnige dag waardoor het licht in de tunnel een prachtig spel speelde. De symmetrie en de herhaling die erin zit, de textuur van die stenen,… Alles samen gaf het me een goed gevoel en wou ik het dan ook vastleggen!
Bovendien lijkt het wel alsof je terugkijkt op iets. Zonnige en donkere periodes die zich afwisselen. En helemaal op het einde lijkt er een deur te staan, terwijl dit eigenlijk gewoon een muur is. Vandaar ook de titel “Life in perspective”, die ik aan deze foto gaf.

Zijn fototip voor jou?

Let op het licht en de kadrering. Zet het onderwerp niet altijd centraal, geef wat ruimte aan een foto.


📸 Maak je achtergrond niet te druk

Little shadow (and bones) hunter

Van wie is deze foto?

Lara, Specialist Online Campaign & Content Management in Zwitserland.

Het verhaal achter haar foto?

Deze foto nam ik in oktober, toen mijn hondje Cleo nog een kleine puppy was. Al een tijdje probeerde ik haar het commando “zit” aan te leren. Na verschillende pogingen begreep ze op een avond eindelijk wat ik bedoelde. Braaf ging ze zitten in de zonnestralen van de op dat moment toevallig ondergaande zon. Met haar schaduw op de muur vond ik het zo een schattige pose dat ik vliegensvlug mijn camera bovenhaalde en heel wat foto’s nam. Na de fotoshoot beloonde ik haar met een snoepje. Schattig, toch?

Haar fototip voor jou?

Zoek een goede reden, locatie en persoon of dier dat je wil fotograferen. Maak meerdere foto’s zodat je nadien uit een brede selectie kan kiezen. Let op de achtergrond, dat die niet te druk of kleurrijk is, zodat je de aandacht niet afleidt van dat waarop je wil focussen. Zo komt je onderwerp van je foto beter in beeld.


📸 Kijk goed om je heen in je nabije omgeving

Blue spire in evening sun

Van wie is deze foto?

Susan, Teamleider in Nederland.

Het verhaal achter haar foto?

De foto heb ik ingestuurd omdat ik het initiatief om een dergelijke interne wedstrijd te organiseren heel erg waardeer. Hoe leuk is het dan ook als zoveel mogelijk mensen hier aan meedoen? Vanuit teamspirit en enthousiasme maar ook om een bijdrage vanuit de buitenlandse business unit te leveren, heb ik een foto ingezonden passend binnen het thema.

We hebben een fantastische zomer gehad met heel veel mooie en lange avonden. Op een van die dagen heb ik in mijn achtertuin deze foto gemaakt. En nee… Ik heb geen grote tuin maar wel een fantastisch uitzicht met ondergaande zon waar deze blue spirea plant een bijna artistiek beeld gaf.

Haar fototip voor jou?

Mijn tip is dan ook: kijk goed om je heen in je nabije omgeving want er is vaak genoeg moois te zien voor een, in dit geval, winnende foto! Het zit ‘m in de kleine dingen.

Daarnaast hoef je niet altijd een professioneel fototoestel te hebben om prachtige foto’s te kunnen maken. Ik maakte deze gewoon met mijn mobiele telefoon!


📸 Gebruik natuurlijke lichtinvallen

Light point

Van wie is deze foto?

Katrien, Acquisition Manager in België en Frankrijk.

Het verhaal achter haar foto?

Afgelopen zomer maakte ik met mijn gezin een cultureel uitstapje. Mijn echtgenoot en ik keken erg aandachtig rond op de expositie, toen we plotseling opmerkten dat ons zoontje, Tobias, het uitzicht buiten precies toch net iets interessanter vond. Gniffelend greep ik naar mijn camera om dit grappige moment vast te leggen. Achteraf bleek dit eigenlijk een heel geslaagde foto te zijn die perfect binnen het thema van de fotowedstrijd paste. Dus waagde ik mijn kans en sleepte ik, na vele jaren deel te nemen, voor de eerste keer een prijs in de wacht. Joepie!

Haar fototip voor jou?

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke lichtinvallen. Belicht goed het onderwerp van de foto. Ga hiervoor bijvoorbeeld naast een raam staan zodat je het onnatuurlijke effect van kunstlicht vermijdt.


Leg jouw allermooiste foto’s vast in een fotoboek, op wanddecoratie, fotoprints, een kalender of een van onze vele originele fotogeschenken! Ze zijn te mooi om zomaar op jouw smartphone te laten verdwijnen, toch?

Neem jij ook graag deel aan fotowedstrijden? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram om als eerste op de hoogte te zijn van alle nieuwigheden, acties en wedstrijden!


Heb jij nog interessante tips om mooie foto’s te maken? Laat het ons weten weten via de commentaren of via FacebookInstagramTikTok of Pinterest met de hashtag #mysmartphoto!

Hoi! Ik ben Jolien, 27 jaar, synchroonzwemster en chocoladeliefhebber met een grote passie voor talen en culturen, en dan in het specifiek voor het Spaans. Als CRM Manager bij smartphoto help ik jou graag met allerlei weetjes & ideetjes om jouw belangrijke momenten nog specialer te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *