De perfecte kerst voorbereiden in 8 stappen

De perfecte kerst voorbereiden

De maand december is ingegaan, laat de kerstvoorbereidingen beginnen!
Hoewel de kerstperiode eigenlijk altijd een gezellige en fijne tijd is, zorgt een goede kerstvoorbereiding ervoor dat je de perfecte kerst kunt vieren met veel warmte van familie en vrienden. Daarbij zorgt het voorbereiden van kerst voor extra veel voorpret, extra genieten dus! 🙂

de perfecte kerst voorbereiding
1. Lijstjes opstellen
Als je aan kerst denkt, dwarrelen er ongetwijfeld allerlei ideeën en ‘to-do’s’ door je hoofd. Maak het overzichtelijk en maak lijstjes. Op losse papiertjes, in je agenda, in je smartphone… wat je handig vindt. Denk bijvoorbeeld aan lijstjes met:

  • Voor wie moeten er allemaal cadeautjes worden gekocht, compleet met cadeau-ideeën per persoon
  • Naar wie zal je kerstkaarten sturen (neem eventueel de lijst van het voorafgaande jaar erbij)
  • Wie zal je uitnodigen voor het kerstdiner
  • Het kerstmenu

Nu is het een kwestie van de lijstjes aanvullen en afmaken. Dit geeft een goedoverzicht en zorgt ervoor dat kerst voorbereiden in alle rust verloopt. Schrijf eventuele belangrijke actiepunten, zoals het versturen van kerstkaarten, in je agenda of zet een reminder in je telefoon.
Een leuk overzicht van handige lijstjes voor Kerstmis vind je hier.

Kerst voorbereiden 2

2. Bepaal een shopbudget
Bedenk, voordat je überhaupt gaat kerstshoppen, wat je budget is voor deze kerst.

Het handigste is om eerst een totaalbedrag vast te stellen en dat vervolgens te verdelen naar het aantal personen voor wie je kerstcadeautjes zal aanschaffen.

Vergeet ook andere kosten niet mee te rekenen, zoals de kerstkaarten, postzegels en de boodschappen voor het kerstmenu. Zo weet je zeker dat je ook in deze dure decembermaand niet voor verrassingen komt te staan.

Kerst voorbereiden 3

3. Cadeauverpakkingen en accessoires
Het is handig om naast het kopen van de cadeautjes ook al op tijd cadeaupapier en andere versieringen in huis te halen.

Nu is er nog volop keuze in kleuren en motieven, dus zorg dat je dat als eerste binnen hebt en niet straks tijdens het inpakken met lege handen staat. Een mooi ingepakt cadeau is tenslotte een feest om te geven én te krijgen! 🙂

Tip: Lees onze blogpost met 17 fantastisch coole ideetjes om je kerstcadeautjes in te pakken

kerstcadeautjes origineel inpakken

4. Nieuwe kerstversiering
Bij kerst voorbereiden hoort natuurlijk ook kerstversiering.

Iedereen heeft op zolder of in de kelder wel een paar dozen met lampjes, slingers en andere kerstversiering liggen. Maar zou het niet leuk zijn het dit jaar eens helemaal anders te doen?

Bij smartphoto heb je heel wat mogelijkheden om dit jaar een persoonlijke toets aan je kerstversiering te geven. Wat dacht je van enkele kerstballen met foto’s van je geliefden of placemats en onderzetters met jullie leukste foto’s op? Gegarandeerd is de sfeer bij de gasten meteen gezet!

kerst decoratie tafelversiering

5. Zelf cadeautjes en kerstversiering maken? Helemaal niet zo moeilijk!
Do-it-yourself (DIY) is helemaal van deze tijd en zeker zelfgemaakte cadeautjes doen het goed.Maar deze zelfgemaakte presentjes vereisen vaak wat meer tijd en voorbereiding: begin dus op tijd te bedenken wat je wil maken, hoeveel, en voor wie.

Het hoeft niet moeilijk te zijn: een mooi versierde glazen pot met zelfgebakken koekjes is leuk om te maken (ook met kinderen) en een zeer gewaardeerd cadeau.

Zeker even leuk is een DIY kerstversiering.
Wat dacht je van een originele Christmas fotocollage of een kerstboom met al je fotokaartjes?
Je vindt alvast heel wat inspiratie in een vorig blogbericht:

 9 ideetjes om zelf originele kerstdecoratie te maken

Toch niet zoveel tijd voor alle kerstvoorbereidingen? Kijk op de website van smartphoto voor tips als je weinig tijd hebt maar toch origineel uit de hoek wil komen.

6. De leukste familiefoto van het jaar
Een kerstkaart met een foto van jullie familie is natuurlijk altijd leuk. Maar het is niet meer zo leuk als je er op de avond dat je de kaarten wil maken, achterkomt dat je niet één leuke foto van jullie samen hebt.

Dit jaar doen we het anders!Bij het voorbereiden van kerst hoort ook het maken van een leuke, spontane, grappige of sfeervolle familiefoto. Dit kan bij een fotograaf, maar ook gewoon thuis met een zelfontspanner of een hulpje die de foto’s maakt.

Stem jullie kleding (qua kleuren) wat op elkaar af, zorg voor een leuke achtergrond en smile! Tips om originele kerstkaarten te maken die vind je hier!

7. Verzamel je ideeën op Pinterest
Pinterest is dé ideale manier om allerlei leuke ideeën en tips rondom kerst voor jezelf op een rijtje te zetten en zo de kerstvoorbereiding weer een stapje verder te helpen.

Gebruik wel een secret board, zodat je familieleden niet stiekem al kunnen mee gluren naar hun cadeautjes!

Natuurlijk zijn er ook volop boards om te volgen rond kerst voor nog meer inspiratie, bijvoorbeeld het Smartphoto Christmas Times board.

8. Vul je spaarvarken alvast…
Tsja, het is en blijft een feit, Kerstmis is een dure periode. Gelukkig kun je door je goed voor te bereiden, door slim in te kopen en op de juiste aanbiedingen te letten het allemaal goed betaalbaar houden. Maar wat extra centjes opzij zetten ter voorbereiding op de decembermaand kan natuurlijk nooit kwaad. 😉

De perfecte kerst!
Je ziet het, met een paar simpele stappen is kerst voorbereiden prima te doen en vaak zelfs heel gezellig en leuk.

In alle rust dingen bekijken, bedenken en regelen is nu eenmaal veel meer ontspannen dan alles op het laatste moment moeten doen. Begin dus op tijd en zorg voor een perfecte kerst!

Op wat voor manier bereid jij kerst voor?  Laat het ons weten weten via de commentaren of Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest met de hashtag #mysmartphoto.

 

kerst voorbereiden CTA

Lees ook:

  1. Kerst playlist – top 20
  2. Kinderactiviteiten kerst – Maak het gezellig met de kids
  3. Gepersonaliseerde kerstkaarten – Een blik op de nieuwe designs

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *