5 inspirerende fotoprojecten om mee te beginnen op 1 januari 2015

Fotoproject 2015

Al eerder deelden we zeven erg inspirerende fotoprojecten met jullie, maar nu willen we een stapje verder gaan. 1 januari 2015 is een prima datum om aan de slag te gaan met echt uitdagende fotoprojecten. Je zal versteld staan hoeveel je kan bereiken met slechts wat kleine inspanningen! Een beetje creativiteit en een klein beetje tijd doorbrengen met je camera kunnen hele bijzonder resultaten opleveren.

Het fijne is dat je voor deze projecten vaak niet veel nodig hebt en niet gebonden bent aan een bepaalde tijd of plaats: je hebt altijd de mogelijkheid het ergens in je vrije tijd te doen.
Lees onze tips en ga aan de slag met je fotoproject 2015!

fotoproject 2015 cover 

Volg een object

In plaats van in een bepaald tijdsframe te werken kun je er voor kiezen een specifiek object te volgen. Een goed voorbeeld hiervan is Kevin Day, die dit deed met een boom in een periode van vijf jaar. Hij maakte niet elke dag, week of maand een foto maar fotografeerde als het zo uitkwam en als de omstandigheden geschikt waren voor een mooie foto. Het is een indrukwekkend project wat goed laat zien dat je met weinig middelen en tijd toch een heel mooi fotoproject 2015 kan opzetten.

Kies om het te vergemakkelijken een object waar je vaak bij in de buurt komt, bijvoorbeeld bij je huis of in nabij je werk.
Een andere mogelijkheid is om een bepaalde plaats uit te kiezen. Op de foto’s leg je vervolgens vast hoe die plek zich door de dagen heen vult met mensen en weer leegloopt. Denk bijvoorbeeld aan een plein met terrasjes: op een zonnige dag vol met mensen, een regenachtige herfstdag is een leeg plein en in de winter is het plein versierd met lichtjes.

fotoproject 2015 - object volgen

fotoproject 2015 - object volgen 1

fotoproject 2015 - object volgen 2‘My friend, the dead three’ project door KevinDay.

Ieder uur een foto

Vaak staat in een fotoproject het elke dag, elke week of elke maand een foto maken centraal. Pak het voor je fotoproject 2015 eens anders aan: maak in plaats van iedere dag of week ieder uur een foto! Zo leer je fotograferen in alle omstandigheden: bij daglicht, in het donker, bij zonnig en regenachtig weer…
Vergeet dan natuurlijk niet om je fotocamera altijd in je tas te stoppen!

Heb je een telefoon met een goede camera, dan is dat voor dit project ideaal. Je kan dit project zo lang of kort laten duren als je zelf wil: 24 uur, maar ook een week achtereen of misschien elke maand één dag elk uur foto’s maken.

fotoproject 2015 - 1 per uurDit is wel een heel erg extreem voorbeeld: 1 foto van dezellfde plaats om het half uur!
1 year in 1 image door Eirikso

100 vreemden

Dit is een bijzonder uitdagend maar heel leuk project! Maak een portret van 100, voor jou onbekende, personen. Moeilijk? Zeker. Uitdagend? Absoluut. Maar vooral heel erg interessant en leuk.

Je zal verbaasd zijn hoeveel bijzondere contacten en verhalen je tegenkomt bij een dergelijk project. Je kan er voor kiezen naast de foto elke persoon dezelfde vraag te stellen en de antwoorden bij de foto te vermelden. Misschien is het wel een mooi idee om alle foto’s en verhalen op een Facebookpagina of op andere sociale media te delen (natuurlijk alleen met toestemming van elke deelnemer aan het project).

fotoproject 2015 2‘A stranger’ door Benoit Paille

Zelfportretten

Nee, een zelfportret is niet altijd een selfie! Het kan natuurlijk wel. Er zijn online veel voorbeelden van mensen die elke dag een selfie maken en die vervolgens in een filmpje achter elkaar ‘plakken’: geeft een heel leuk effect.
Dit kun je gemakkelijk doen met de Everyday app op je smartphone.

Ook met kinderen is dit heel leuk om te doen, je ziet ze bijna letterlijk opgroeien. Maar in plaats van selfies kun je ook spiegels of reflecterende oppervlakten (winkelruiten, auto’s…) gebruiken voor een origineel effect. Dit staat garant voor een bijzonder fotoproject 2015!

fotoproject 2015-zelfportretFoto door David Mar Quinto

Een dag in het leven van

Dit is een fijn fotoproject om te doen met jonge kindjes. Probeer op een vrije dag van opstaan tot slapengaan alle belangrijke momenten te fotograferen. Denk aan ontbijt, samen spelen, fruit eten, oudere kindjes naar school brengen, spelen in de speeltuin, lunchen, middagslaapje, even televisie kijken, mama helpen bij eten maken, avondeten, in bad gaan, samen een boekje lezen…

Ideaal om nadien in een fotoboek te verzamelen: juist de ‘normale’ foto’s van het dagelijks leven zijn later zo leuk om terug te zien.

 Fotoproject 2015 - a day in the lifeOntdek ‘a day in the life of’ van Clickitupanotch

Handigheidjes voor je fotoproject 2015

Al deze fotoprojecten 2015 zijn geweldig om te doen en leveren een prachtig product op. Het is soms lastig niet te vergeten elke dag een foto te maken. Met de Collect Photo app krijg je iedere dag een herinnering: handig! En is je project eenmaal voldaan, dan is het natuurlijk geweldig er een mooi fotoboek van te laten maken.

Of misschien wil je de mooiste foto’s wel laten uitvergroten en afdrukken op canvas of er een andere wanddecoratie van laten maken. Zo geniet je elke dag nog na van je eigen fotoproject.

 

En, heb jij ook zin gekregen met een fotoproject te beginnen in 2015? Laat het ons weten weten via de commentaren of Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest  met de hashtag #mysmartphoto.

 

banner_blog_3_NL

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *