Mijn stage bij smartphoto in 8 foto’s

Mijn ervaring als stagiair bij smartphoto

Smartphoto, één van de grootste Europese spelers op vlak van digitale fotoverwerking. Als hobby foto-/videograaf en student Marketing aan de Hogeschool UCLL had ik het bedrijf bovenaan mijn lijstje van stagemogelijkheden staan . Echter had ik nooit gedacht dat ik er zou mogen beginnen. Na lang twijfelen stuurde ik toch maar mijn CV en motivatiebrief op. Een paar dagen later mocht ik op een verkennend gesprek. Hierna wist ik het, voor dit bedrijf heb ik gerust de elke dag anderhalf uur durende reis over. Tot op vandaag heb ik hier nog altijd geen moment spijt van. Daarom wil ik jullie ook graag een kijk geven in mijn fantastische ervaring tijdens mijn stageperiode, hier bij smartphoto.

Foto 1: Mijn taken

Tijdens het verkennend gesprek, kreeg ik meteen zicht op het takenpakket dat mij in de schoot zou worden geworpen. In tegenstelling tot veel andere bedrijven waar je stage kan lopen hebben ze zich bij smartphoto hieraan gehouden. Daarvoor wil ik mijn bedrijfsmentor Kristof dan ook heel erg bedanken. Dus bij deze: dankjewel Kristof! 😉

Mijn taken bestonden voornamelijk uit:

  • Opzetten nieuwe samenwerkingen met bloggers
  • Zelf blogartikels schrijven met focus op seo optimization
  • Sociale media marketing met de focus op Facebook

Natuurlijk ligt een takenpakket bijna nooit vast. Zo had smartphoto naast de basistaken die in functie stonden van mijn opleiding, ook nog eens oog voor mijn persoonlijke interesses en ontwikkeling. Ik kreeg bijvoorbeeld de kans om een productfotoshoot bij te wonen. Een unieke ervaring waarbij ik een kijkje achter de schermen kon nemen. Later, tegen het einde van mijn stageperiode mocht ik eveneens mijn persoonlijke specialiteit gebruiken: het maken van video’s. Hoe dit juist is afgelopen lees je bij foto 8, de videoshoot!

Foto 2: Dartphoto

Tijdens mijn eerste middag lieten mijn collega’s mij na het middagmaal meteen kennismaken met de bedrijfssport van smartphoto, namelijk: darten, of zoals het hier ook wel wordt genoemd, Dartphoto. Mijn eerste worp was meteen een schot in de roos. Niet alleen was ik op deze manier snel ingeburgerd, ook de verwachting rondom mijn “dartskills” lagen hoog. Spijtig genoeg merkten ze al snel op dat dit puur beginnersgeluk was. Ik mag dan niet veel spelletjes gewonnen hebben, wel ben ik er in geslaagd de All Time High Score te verbreken (tot groot ongenoegen van Jef, de dartkoning van smartphoto).

PS voor Jef: Mijn score wegvegen als mijn stage gedaan is zal niet veel uithalen, het staat voor eens en voor altijd vereeuwigd in deze blog. 😉

Foto 3: Mijn collega’s

Tijdens mijn eerste week maakte ik goed kennis met mijn collega’s. Mijn bedrijfsmentor had hiervoor met elke persoon binnen de afdeling waar ik werk, een individueel gesprek ingepland. Hierbij kreeg ik een beter zicht op hun functies binnen het bedrijf. Al snel viel het mij op dat ze echte professionals zijn in hun vak. Zij doen hun job zoals niemand anders het kan. Buiten werken is er bij hun ook veel ruimte voor plezier. Het is een hechte vriendengroep die desondanks het harde werk, ook wel eens stevig kunnen bijpraten en lachen. Ik had nooit verwacht dat collega’s op het werk zo nauw verbonden konden zijn met elkaar.

Foto 4: Team meetings

Nog nooit eerder had ik een echte “Team meeting” meegemaakt. Een beetje nerveus woonde ik voor de eerste keer de wekelijkse maandagochtendmeeting bij. Tijdens deze meeting worden er een paar belangrijke aspecten binnenin het bedrijf besproken. Denk maar aan de statistieken van de uitgezonden mailings, het verloop van de opgezette campagnes, het bespreken van een aantal klachten van klanten, hoe het zit met de SEO, en zo verder en zo voort. Iedereen krijgt hier wel zijn zegje om de activiteiten waar hij of zij op dat moment mee bezig is kort toe te lichten en te bespreken. Voor een nieuwkomer, de uitgelezen kans dus om op de hoogte te blijven van wat er allemaal gaande is.

Foto 5: Fotoshoot

Het thema van de eerste fotoshoot die ik bijwoonde was “communie”. Hierbij was het leuk om te zien hoe door de creativiteit van mijn collega’s, de combinatie van decoratieve items en fotoproducten één mooi geheel vormden waar professionele foto’s van konden worden gemaakt. Nog een beetje nabewerken en het was meteen klaar om op de site geplaatst te worden. Desondanks dat ik mezelf geregeld bezig hou met fotografie wist ik dat ik nog veel kon bijleren. Onze fotograaf van dienst tijdens de shoot zorgde hier dan ook voor. Ik kreeg meteen wat tips die nu nog steeds van pas komen. Na de communie fotoshoot volgde er naar het eind van mijn stageperiode nog een tweede shoot. In de volgende paragraaf lees je hoe dit verliep!

Foto 6: Videoshoot

Naar het einde van mijn stageperiode toe, kreeg ik niet alleen de kans om nog een extra fotoshoot bij te wonen, ik mocht het nog eens filmen ook! De uitgelezen kans om mijn videokwaliteiten op de proef te stellen en bij te schaven. De bedoeling was om het verloop van de fotoshoot in kaart te brengen. Deze keer was het thema “Cadeautjes voor de juf”. Desondanks ik in mijn vrije tijd mij voornamelijk toeleg op video, weet ik dat ik net zoals bij mijn fotografie nog veel kan bijleren. De verfilming van de fotoshoot was voor mij dan ook een ervaring rijker waar ik veel uit heb geleerd. Ben je benieuwd naar het resultaat? Dan kan je de video hier bekijken.

Foto 7: Mijn bureau

Eerlijk gezegd wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik me moest voorstellen bij de plek waar ik effectief fysiek zou moeten gaan zitten om te werken. Zoals je op onderstaande foto ziet is dit echt een relaxte en ruime omgeving. Heel het team zit bij elkaar en toch is er genoeg persoonlijke ruimte voor iedereen. Kan je niet meer stilzitten? Strek dan even jouw benen en maak gebruik van de standing desks. Ook zijn er opblaasbare zitballen beschikbaar voor moest je last krijgen van je rug. Met onze eigen eettafel kan je gezellig lunchen met de collega’s binnen je team. Een spelletje dart om even te ontspannen? Ook mogelijk! Wil je de producten van smartphoto in levende lijve zien? Kijk dan even naar onze mooie kast waar alles netjes staat in uitgestald. Als dat geen veelzijdige werkruimte is, dan weet ik het ook niet meer… 😉

Foto 8: De productieruimte

Tijdens mijn eerste week had Kristof mij beloofd dat ik in mijn tweede week een rondleiding ging krijgen in het productiehuis. De plaats waar bijna alle fotoproducten worden gerealiseerd. En zoals jullie weten: belofte maakt schuld. Een weekje later was het dan ook zo ver, ik kreeg de rondleiding. 😀 Wauw, Wat was ik onder de indruk. Niet alleen kreeg ik zicht in de totstandkoming van de verschillende producten zoals fotoboeken, mokken, smartphonehoesjes, kussens en nog veel meer, ik leerde ook iets bij over de logistiek en kwaliteitscontrole. Als liefhebber van het programma “How it’s made” was het voor mij zeker en vast een exclusieve ervaring waarvan ik blij ben, ze meegemaakt te mogen hebben.

Zo, nu hebben jullie een beter kijk op het bedrijf en hoe het er aan toegaat op de werkvloer door de ogen van een stagiair. Ik kan alvast zeggen dat het een fantastische en leerrijke ervaring was. Wil je ook stage lopen bij smartphoto? Aarzel dan zeker niet om hen een knaller van een CV en motivatiebrief te sturen, want het klinkt misschien cliché, maar een stageplaats zoals deze, ga je niet makkelijk ergens anders vinden.

TIP: they love sushi 😉 

Ontdek nu ook al onze vacatures op onze nieuwe jobsite www.werkenbijsmartphoto.be !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *