Een gezellige kersttafel = een gezellig kerstfeest!

Kersttafel

Een belangrijk onderdeel van het kerstfeest is natuurlijk het kerstdiner. De kersttafel is vaak dé gelegenheid, misschien wel de enige in het jaar, om de hele familie of misschien wel een hele vriendengroep op een moment bij elkaar aan tafel te krijgen. En natuurlijk is het dan leuk om een beetje uit te pakken. Niet alleen met het menu, maar zeker ook met de aankleding en omlijsting van de kersttafel!

gezellige kersttafel
 
1. Betrek de hele familie bij de voorbereidingen

kersttafel voorbereiden

Foto via Pinterest

 Een goede voorbereiding is het halve werk! Maar natuurlijk hoef je niet alles alleen te doen. Betrek de hele familie bij de voorbereidingen van de kersttafel. Dat neemt jou het nodige werk uit handen maar zorgt vooral ook voor een sfeer van samenwerken en betrokkenheid, een echte kerstsfeer dus! Bovendien wordt het kerstdiner op die manier echt een product van de hele familie samen en kan iedereen complimentjes oogsten.

Wat zullen de kleintjes trots zijn! Bespreek ruim voor kerst wie wat wil gaan doen. De een is gek op koken en zal het menu willen samenstellen en wat hulpjes in de keuken aanwijzen, de ander regelt de versieringen en de kinderen kunnen tijdens het diner laten zien hoe netjes en precies ze de tafel kunnen dekken. Voor iedereen is een passende werkzaamheid te bedenken.


2. Breng het gesprek op gang
Een gezellig diner valt of staat met de gesprekken aan tafel. Zeker als men elkaar nog niet zo goed kent (denk aan twee verschillende families aan één tafel) maar ook voor het introduceren van nieuwe gespreksstof, kan het heel goed werken het gesprek aan de kersttafel even op gang te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door op ieder bord een kaartje uit het spel Trivial Pursuit (of zelfgemaakte kaartjes met vragen!) te leggen en te overleggen over het antwoord. Of speel memory aan tafel: maak een gepersonaliseerd memoryspel en geef iedereen een kaartje: je zit naast diegene die hetzelfde kaartje in handen heeft. Ook leuk: organiseer in plaats van een traditioneel dessert een snoeptombola, waarbij de kleintjes aan tafel het lekkers rondbrengen bij de ‘winnaars’.


3. Maak het iedereen naar de zin

kersttafel decorerenFoto via The simple luxurious life 

Zorg voor blije gezichten aan tafel: het is tenslotte maar één keer per jaar kerst en dan zou iedereen het naar de zin moeten hebben, van 90-jarige oma tot de peuter aan tafel. Zorg dus voor kleine details waardoor mensen zich welkom voelen en merken dat er daadwerkelijk aandacht aan hun aanwezigheid is besteed. Zorg voor wat klein speelgoed in een hoekje van de kamer voor tussen de gangen door en schenk het favoriete likeurtje van oma.


4. Inspireer anderen
Wees creatief! Zoek inspiratie op internet voor anders-dan-andere tafelversiering (denk bijvoorbeeld aan Pinterest) en wees zelf een bron van inspiratie voor je gasten. Het is altijd leuk om origineel te zijn en veel ideeën zijn eenvoudig om uit te voeren en kosten weinig of geen geld. Vooral door in het Engels op zoek te gaan (zoek op ‘Christmas table‘ of ‘Christmas decorations‘) vind je de meest geweldige ideeën. Wat te denken van breed gestrikte kerstlinten om elke stoelleuning? Een grote glazen vaas vol met kerstballen en dennenappels als blikvanger op tafel?


5. Suprise!

originele kersttafelFoto via Carlan

Wat maakt een kerstavond tot een fantastische kerstavond? Een bijzondere verrassing! Geef de gasten een bijzonder, gepersonaliseerd cadeau mee aan het einde van het diner en zie hoe verrast en gecharmeerd ze zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kerstbal met foto, een glazen pot met zelfgebakken en versierde kerstkoekjes of een wijnfles met foto van alle aanwezige gasten op de cadeauverpakking.


6. Is het al zo laat?
Met al deze tips kan het haast niet anders dan dat jouw kerstdiner een heerlijke en ontzettend gezellige avond wordt. En dat weet je zeker als gasten aan het einde van de avond op de klok kijken en verschrikt moeten constateren ‘is het al zo laat?’.
Gefeliciteerd, je hebt een perfecte kersttafel georganiseerd voor je gasten waar nog lang over zal worden nagepraat. 


7. Sfeer en warmte
Een kerstdiner is dé manier om iedereen op een gezellige, ongedwongen manier aan tafel te krijgen. Bij kaarslicht en mooie versieringen ontstaat de bijpassende sfeer en warmte haast vanzelf en zullen je gasten optimaal genieten van het heerlijke eten en prettige gezelschap.


Wat doe jij om je kersttafel tot een echt succes te maken?
Laat het ons weten weten via de commentaren of Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest met de hashtag #mysmartphoto.

kersttafel cta

Kristof, 33 jaar. Alles met teksten en beelden. Hobby's: fietsen, lopen, mountainbike, tennis en van de natuur genieten. Blogposts achter de schermen van smartphoto + heel wat inspiratie voor je foto's en belangrijke momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *