Een fleurig geschenk voor Moederdag!

Bloemen voor Moederdag.

Bloemen of planten voor Moederdag, een klassieker die altijd werkt. Maar het is niet altijd even makkelijk om de juiste bloemen- of plantenkeuze te maken… Plus, hoe bewaar en verzorg je bloemen en planten eigenlijk het beste? Wat met binnen- en buitenplanten? En ga je voor een boeket in een vaasje of toch maar een plantje in een leuke bloempot?
Smartphoto to the rescue: we geven je een heleboel tips om de perfécte bloemen voor jouw mama uit te kiezen! 

bloemen voor moederdag

Kamerplanten

Toffe kamerplanten zijn niet alleen gezond, maar staan ook heel hip in je interieur! Voor de levensduur van je plantje is het wel belangrijk dat je elke plant een gepaste verzorgingsmethode geeft. Hieronder vind je de 4 populairste kamerplanten van 2019  terug, mét onderhoudstips!

De Vlinderorchidee (Phalaenopsis)

Bestaat er een moeder die de orchidee niet mooi vindt? Het is een van de populairste kamerplanten die je in veel woonkamers terug vindt. Bovendien heb je een ruime keuze in de verschillende soorten (maar liefst 25000, wow!). Ter illustratie gebruiken we hieronder de meest bekende soort: De “Phalaenopsis” of een beetje mooier: “De Vlinderorchidee”.

bloemen voor moederdag

 Verzorging

☀ Licht: De Vlinderorchidee houdt van veel licht, maar wil niet in direct zonlicht geplaatst worden. Anders kan hij verbranden of uitdrogen.
🌡 Temperatuur: De ideale temperatuur voor de vlinderorchidee ligt tussen 18°c en 22°c. Zet hem dus gewoon in je woonkamer maar niet naast een verwarming.
💦 Water: Van een te natte grond kan de orchidee zijn wortels rotten. Check dus vaak de vochtigheid van de grond. Normaal zou je een orchidee ongeveer 1 keer per week water moeten geven. Geef hem bovendien regenwater, in kraantjeswater zit vaak te veel kalk.
☑ Grond: De vlinderorchidee heeft geen nood aan compacte grond. Het liefst wordt hij groot in een luchtige omgeving. Verrijk daarom je potgrond met schors of turfblokjes.
🌿 Duur van de bloei: Binnenhuis bloeit deze plant ongeveer 2-5 maanden. Daarna kan je hem eenvoudig snoeien. Knip hiervoor de stengel af boven het tweede oog. Is de stengel helemaal verdort? Dan knip je hem volledig af of plaats je hem ’s nachts in een kamer van ongeveer 15°c. Dit stimuleert de plant om opnieuw over te gaan tot de bloei.

De Potroos

De potroos wordt ook wel eens ‘de koningin der bloemen’ genoemd. Ze heeft de laatste jaren dan ook niet voor niets sterk aan populariteit gewonnen. Ze is beschikbaar in  verschillende groottes en kleure, zowel de kleine als grote formaten hebben elk hun eigen charmes. Bovendien staat deze plant symbool voor de liefde. Ideaal dus als Moederdagcadeau!

bloemen voor moederdag

Verzorging

☀ Licht: Vooraleer de potroos zijn volle potentieel kan laten zien, wordt hij graag in het licht geplaatst. Buiten indirect zonlicht kan deze plant ook goed tegen direct zonlicht.
🌡Temperatuur. Desondanks deze plant direct zonlicht verdraagt, vermijd je toch best hoge temperaturen. Anders kan hij namelijk uitdrogen.
💦 Water: De potroos heeft best wel wat water nodig. Zelfs in indirect zonlicht geef je hem best om de 2-3 dagen water. In direct zonlicht doe je dit best elke dag.
☑ Grond: Net zoals de potroos veel water verbruikt, heeft hij ook nood aan een voedingsrijke grond. Geef hem dus om de 2-3 weken wat extra planten- of zelfs specifiek rozenmest. Zo verleng je de bloei en blijven de bloemen er mooi uit zien! Deze plant kan zowel in een pot als in volle grond worden geplaatst.
🌿 Duur van de bloei: Een goed verzorgde potroos kan binnen wel wekenlang bloeien. Eenmaal hij binnen is uitgebloeid, wacht dan tot maart en knip hem dan af op 5-10 centimeter boven de grond. Zet hem hierna buiten in volle grond en na ongeveer 8 weken zal hij opnieuw beginnen bloeien. Vanaf dan kan hij heel de zomer lang bloeien!

De pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

Deze hippe plant is helemaal terug van weggeweest! Ze valt meteen op in je interieur en heeft een hele jonge, speelse look. Bovendien is het ook een ‘ruilplant’: je kan gemakkelijk een stekje uit je pot halen en aan een vriend geven, die het stekje op zijn beurt kan planten. Binnen de kortste keren groeit ook bij hem een leuke pannenkoekenplant! Het plantje begint vaak klein, maar kan al snel uitgroeien tot een weelderige plant.

bloemen voor moederdag

Verzorging

☀ Licht: Een pannenkoekenplant houdt van de zon, maar let er op dat je hem op warme zomerdagen tijdelijk een ander plekje geeft. Dit geldt voornamelijk als hij voor een raam met rechtstreeks zonlicht staat. Als de plant te licht of te donker staat, zul je dit snel zien aan de bladeren. Probeer dan een nieuw plekje uit voor de kamerplant.
🌡Temperatuur. Desondanks deze plant direct zonlicht verdraagt, vermijd je toch best hoge temperaturen. Anders kan hij namelijk uitdrogen. De minimale temperatuur is 19°C.
💦 Water: Je Pannenkoekenplant wordt er blij van om iedere week een kleine hoeveelheid water te krijgen. Controleer regelmatig door een vinger in de grond te stoppen hoe droog de grond is. Zorg ervoor dat de grond van het plantje licht vochtig blijft.
☑ Grond: Het is mogelijk om je Pilea extra voeding te geven, maar het is geen vereiste. Als je ervoor kiest om plantenvoeding te geven, let dan vooral op dat je niet te veel geeft.
🌿 Duur van de bloei: De Pannenkoekenplant kan héél lang groeien, als je hem maar af en toe verpot. Zo zal hij meer ruimte hebben om verder te groeien en stekjes te creëren, waar nieuwe plantjes uit kunnen groeien.

Lucky Bamboo (Dracaena braunii)

Wil je echt uitpakken met iets origineels, kies dan voor een Zen plant zoals de Lucky Bamboo of Dracaena braunii. Ze zouden geluk, gezondheid en rijkdom opbrengen. Wie wenst zijn moeder dat nu niet toe? Bovendien zijn het heel mooie planten die er exclusief en zelfs artistiek uit zien. Hoe de Lucky Bamboo er zal uitzien ,bepaal jijzelf doordat je hem makkelijk kunt vervormen.

bloemen voor moederdag

☀ Licht: Deze plant staat net zoals de meeste planten niet graag in direct zonlicht. Plaatst hem beter in een schaduwrijke of indirect lichte plaats.
🌡Temperatuur.  De temperatuur mag liggen tussen de 15°c en 30°c. Binnenshuis kan deze plant dus perfect groeien zonder je al te veel zorgen te maken.
💦Water: Wanneer je deze plant in water plaatst, volstaat het om dit  om de 2 weken te verversen. Maak dan ook de stengels schoon  zodat je de bacteriën verwijdert. Gebruik hiervoor best regenwater. Wanneer de geluksbamboo in potgrond wordt geplaatst is het noodzakelijk de grond steeds vochtig te houden. Veel bewateren dus!
☑ Grond: Wanneer er onderaan de stam wortels ontstaan, kan je de Lucky bamboo in de grond plaatsen. Gebruik een potgrondmengsel gebaseerd op biologische humus. Deze nemen namelijk veel water op. Bemesten doe je best niet te veel.
🌿 Duur van de bloei: Deze plant krijgt helaas geen bloemen. Maar dit doet deze unieke plant niet minder eer aan, want hij is mooi van zichzelf. Hij groeit ongeveer een 10cm per jaar.

Bloempot

Boeket samenstellen

Ooit al eens gedacht om je boeket voor Moederdag zelf samen te stellen in plaats van de bloemist al het werk te laten doen? Op deze manier kan je niet alleen alles naar je eigen wensen maken, het is ook veel persoonlijker om je eigen boeket aan je mama af te geven. Ze zal helemaal overdonderd zijn!

  1. bloemen voor moederdagVaas: De meesten kopen of stellen eerst het boeket samen om daarna pas een bijpassende vaas te zoeken. Waarom draaien we de rollen niet eens om. Eerst kies je de vaas om daarna je boeket hier op af te stellen. Zo zal de combinatie van beiden één mooi geheel vormen. Maak het helemaal persoonlijk door een vaasje met foto te maken met jullie lievelingsfoto.
  2. Variatie: Plaats verschillende soorten bloemen bij elkaar. Kijk hierbij naar de grootte en textuur van de bladeren. Is het een rond blad of toch langwerpig? Groot of klein? Ruw of zacht? Dat zal helpen om meer leven in het boeket te krijgen.
  3. Voorkom lege ruimtes: Zorg ervoor dat je bos bloemen er vol uit ziet. Voorkom dus lege ruimtes. Hoe meer je boeketten gaat samenstellen, hoe meer je hier oog voor zal krijgen.
  4. Grootte van de bloemen: De grootte van de bloemen is belangrijk voor de juiste verhouding tussen je bloemen en de vaas. Zo wordt het geheel nóg mooier. Zorg ervoor dat je bloemen op tweemaal de hoogte van de vaas zijn afgesneden.
  5. Kleur: Voor de samenstelling van de verschillende kleuren in je boeket heb je meerdere mogelijkheden. Zo kan je voor één kleurtint kiezen, maar ook verschillende kleuren met elkaar te combineren. Kies je mama’s lievelingskleuren uit en je zal ongetwijfeld scoren.

gepersonaliseerd vaasje

Ziezo, we hopen dat je onze tips nuttig vond en dat je wat ideetjes hebt opgedaan. Ga nu je moeder maar verrassen met een mooi bloemetje!

Wil je toch nog inspiratie voor een ander fantastisch cadeau? Ontdek dan nu alle gepersonaliseerde cadeaus voor Moederdag hier!
Deel jouw creaties met ons via Facebook, Instagram & Pinterest met #mysmartphoto. Benieuwd naar jullie bloemetjes!

Fijne Moederdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *