Een fleurig geschenk voor Moederdag!

Bloemen voor Moederdag.

Bloemen of planten voor Moederdag, een klassieker die altijd werkt. Echter is het niet altijd even makkelijk de juiste bloemen- of plantenkeuze te maken. Plus, hoe bewaar en verzorg je bloemen en planten eigenlijk het beste? Daarbij moet je ook nog eens de keuze maken of je er voor binnen of buiten wil. Trouwens, wordt het een boeket in een vaas of doe toch maar een plant in een pot? Wel, wij hebben een lijst met voorbeelden en tips gemaakt om jou hierbij te helpen!

Kamerplanten

Bloeiende kamerplanten zijn bij uitstek de manier om het interieur van je woonst op te fleuren met wat kleur en sfeer. Om een langdurige levensloop te garanderen verdient elke kamerplant een gepaste verzorgingsmethode. Onderstaand vind je dan ook de 4 populairste kamerplanten van 2018  terug.

De Vlinderorchidee of Phalaenopsis

Bestaat er een moeder of überhaupt een menselijk wezen die de orchidee niet mooi vindt? Het is een van de populairste kamerplanten die je in veel woonkamers terug vindt. Bovendien heb je een ruime keuze in de verschillende soorten (maar liefst 25000, wow!). Ter illustratie gebruiken we in deze blog de meest bekende soort: De Phalaenopsis of een beetje mooier: De Vlinderorchidee.

 Verzorging

 1. Licht: De Vlinderorchidee houdt van veel licht, maar wil niet in direct zonlicht geplaatst worden. Anders kan hij verbranden of uitdrogen.
 2. Temperatuur: De ideale temperatuur voor de vlinderorchidee ligt tussen 18°c en 22°c. Zet hem dus gewoon in je woonkamer maar niet naast een verwarming. Zo kan hij makkelijk overleven zonder dat jij je zorgen moet maken over de temperatuur.
 3. Water: Van een te natte grond kan de orchidee zijn wortels rotten. Check dus vaak de vochtigheid van de grond. Heb je een transparante bloempot kan je altijd naar de wortels kijken. Zien ze wit-grijs, geef hem dan wat water. Normaal zou je een orchidee ongeveer 1 keer per week water moeten geven. Besproei de bladeren voor de luchtvochtigheid hoog te houden. Geef hem bovendien regenwater, in kraantjeswater zit te veel kalk.
 4. Grond: De vlinderorchidee heeft geen nood aan compacte grond. Het liefst wordt hij groot in een luchtige omgeving. Verrijk daarom je potgrond met schors of turfblokjes.
 5. Duur van de bloei: Binnenhuis bloeit deze plant ongeveer 2-5 maanden. Daarna kan je hem eenvoudig snoeien. Knip hiervoor de stengel af boven het tweede oog. Is de stengel helemaal verdort? Dan knip je hem volledig af of plaats je hem ’s nachts in een kamer van ongeveer 15°c. Dit stimuleert de plant om opnieuw over te gaan tot de bloei.

De Potroos

De potroos of ook wel de koningin der bloemen genoemd. Deze koningin heeft de laatste jaren dan ook niet voor niets sterk aan populariteit gewonnen. Dit komt doordat ze beschikbaar is in zoveel verschillende groottes en kleuren. Zowel kleine als grote dames hebben elk hun eigen charmes. Bovendien staat deze plant symbool voor de liefde. Ideaal geschikt dus als Moederdagcadeau.

Verzorging

 1. Licht: Vooraleer de potroos zijn volle potentieel kan laten zien, wordt hij graag in het licht geplaatst. Buiten indirect zonlicht kan deze plant ook goed tegen direct zonlicht. Zo stralen zijn mooie bloemen nog beter!
 2. Water: De potroos heeft best wel wat water nodig. Zelfs in indirect zonlicht geef je hem best om de 2-3 dagen water. In direct zonlicht doe je dit best elke dag.
 3. Temperatuur. Desondanks deze plant direct zonlicht verdraagt, vermijd je toch best hoge temperaturen. Anders kan hij namelijk uitdrogen.
 4. Grond: Net zoals dat de potroos veel water verbruikt, heeft hij ook nood aan een voedingsrijke grond. Geef hem dus om de 2-3 weken wat extra planten- of zelfs specifiek rozenmest. Zo verleng je de bloei en blijven de bloemen er mooi uit zien! Deze plant kan zowel in een pot als in volle grond worden geplaatst.
 5. Duur van de bloei: Een goed verzorgde potroos kan binnen wel wekenlang bloeien. eenmaal hij binnen is uitgebloeid, wacht dan tot maart en knip hem dan af op 5-10 centimeter boven de grond. Zet hem hierna buiten in volle grond en na ongeveer 8 weken zal hij opnieuw beginnen bloeien. Vanaf dan kan hij wel heel de zomer lang bloeien

De lepelplant of Spathiphyllum

Wil je een plant die niet alleen mooi is maar ook nog eens functioneel? Kies dan de Spathiphyllum of lepelplant. Enerzijds geeft hij met zijn maagdelijke witte kelken een frisse meerwaarde aan je moeder haar interieur. Anderzijds fungeert hij ook nog eens als luchtzuiverende plant en verspreidt hij een heerlijk geur.

Verzorging

 1. Licht: De lepelplant houdt niet van te veel licht. Plaats hem dus in indirect zonlicht of zelfs gedeeltelijk in de schaduw
 2. Water:  Je moet  geen schrik hebben om deze plant te veel water te geven. Er mag zelfs gerust een bodempje in de schaal onder de pot blijven staan. Wanneer hij te droog staat gaan de bladeren hangen. Geef hem ongeveer 2 keer per week water. Besproei bijkomend zijn bladeren de dagen dat je geen water geeft. Dit houdt de luchtvochtigheid hoog. Pas wel op dat je niet op de bloemen sproeit. Anders kunnen deze bruine plekken ontwikkelen.
 3. Temperatuur. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18°c en 23°c. Normale kamertemperatuur dus.
 4. Grond: De grond waarin de Spathiphyllum groeit moet luchtig zijn voor een goede drainage.  Zo voorkom je wortelrot. In het Amazonegebied groeit deze plant op een dik bladerdek. Daarom verrijk je de grond dus best met turf, gecomposteerd schors of perliet. De plant bemesten doe je best maar één keer per maand
 5. Duur van de bloei: De bloei van de lepelplant bedraagt ongeveer 2-3 maanden. Hierna heeft hij weer enkele weken rust nodig om daarna weer in de bloei te kunnen schieten. Knip de uitgebloeide bloemen weg zodat alle energie en aandacht naar de gezonde bladeren kan.

Lucky Bamboo of Dracaena braunii

Wil je echt uitpakken kan je kiezen voor een Zen plant zoals de Lucky Bamboo of Dracaena braunii. Deze planten behoort immers tot de uitverkozen planten van mei 2018.  Daarbij zouden ze ook nog eens geluk, gezondheid en rijkdom opbrengen. Wie wenst zijn moeder dat nu niet toe? Buiten dat zijn het ook nog eens heel mooie planten die er exclusief en artistiek uit zien. Hoe de Lucky Bamboo er zal uitzien bepaal jijzelf doordat je hem makkelijk kunt vervormen. Bovendien kan de Geluksbamboo groeien in zowel potgrond alsook volledig in water.

 1. Licht: Deze plant staat net zoals de meeste planten niet graag in direct zonlicht. Plaatst hem beter in een schaduwrijke of indirect lichte plaats.
 2. Water: Wanneer je de Dracaena braunii in puur water plaatst volstaat het om dit water te verversen om de 2 weken. Maak dan ook de stengels schoon  zodat deze verwijderd worden van bacteriën. Gebruik hiervoor regenwater of laat het kraantjeswater een dag staan. Wanneer de geluksbamboo in potgrond wordt geplaatst is het noodzakelijk de grond steeds vochtig te houden. Veel bewateren dus!
 3. Temperatuur.  De temperatuur mag liggen tussen de 15°c en 30°c. Binnenshuis kan deze plant dus perfect groeien zonder je al te veel zorgen te maken.
 4. Grond: Wanneer er onder aan de stam wortels ontstaan kan de Lucky bamboo in de grond geplaatst worden. De grond moet een potgrondmengsel zijn gebaseerd op biologische humus. Deze nemen namelijk veel water op. Bemesten doe je best niet te veel. Wanneer je het toch doet kan je best de plantenvoeding eerst oplossen in water om daarna gedoseerd te gaan toedienen.
 5. Duur van de bloei: Deze plant krijgt helaas geen bloemen. Maar dit doet deze plant met zijn unieke uiterlijke niet minder eer aan natuurlijk! Hij groeit ongeveer een 10cm per jaar.

Bloempot

Boeket samenstellen

Ooit al eens gedacht om je boeket voor Moederdag zelf samen te stellen in plaats van de bloemist al het werk te laten doen? Op deze manier kan je niet alleen alles naar je eigen wensen maken, het is nog eens veel persoonlijker ook.

 1. Vaas: De meesten kopen of stellen eerst het boeket samen om daarna pas een bijpassende vaas te zoeken. Waarom draaien we de rollen niet eens om. Eerst kies je de vaas om daarna je boeket hier op af te stellen. Zo zal de combinatie van beiden één mooi geheel vormen.
 2. Variatie: Plaats verschillende soorten bloemen bij elkaar. Kijk hierbij naar de grootte en textuur van de bladeren. Is het een rond blad of toch langwerpig? Groot of klein? Ruw of zacht? Al deze aspecten zullen helpen om meer leven in het boeket te krijgen.
 3. Voorkom lege ruimtes:Zorg er voor dat je bos bloemen er vol uit ziet. Voorkom dus lege ruimtes. Hoe meer je boeketten gaat samenstellen hoe sneller je deze lege ruimtes zal spotten.
 4. Grootte van de bloemen:De grootte van de bloemen is belangrijk zodat er een juiste verhouding zit tussen je bloemen en de vaas. Dit draagt bij tot een mooier uiterlijk van het geheel. Zorg ervoor dat je bloemen op tweemaal de hoogte van de vaas zijn afgesneden
 5. Kleur:Voor de samenstelling van de verschillende kleuren in je bos bloemen heb je meerdere mogelijkheden. Zo kan je er enerzijds voor kiezen je vast te houden aan één kleurtint, anderzijds kan je ook het boeket meer leven geven door verschillende kleuren met elkaar te combineren. Hierbij kan je eventueel rekening houden met de kleurensymboliek om een nog persoonlijker boeket samen te stellen.

Extra:


Met een beetje creativiteit kan je zelfs in onze gepersonaliseerde pennenhouder een bloempot zien. Kies een leuk design, vul de houder met wat grond en zoek een bijpassend plantje. Doordat de pennenhouder niet zo groot van formaat is kunnen vetplantjes en cactussen een uitstekende oplossingen bieden. Ze zijn makkelijk in onderhoud doordat ze over ondiepe wortels beschikken die  hun water opslaan in hun bladeren of stengels. Je moet ze dus weinig water geven. Ideaal op een eenvoudige manier decoratie toe te voegen aan je interieur!

Ziezo, we hopen dat je onze tips nuttig vond en dat je wat ideetjes hebt opgedaan. Ga nu je moeder maar verrassen met een mooi bloemetje!

Wil je toch nog inspiratie voor een ander fantastisch cadeau? Ontdek dan nu alle gepersonaliseerde cadeaus voor Moederdag hier!

Fijne Moederdag!

Kjell is 21 jaar en volgt als laatstejaarsstudent een opleiding bedrijfsmanagement, marketing aan de UCLL. Werkende als stagiaire bij smartphoto helpt hij graag mee aan het schrijven van blogs en houdt hij de sociale media up-to-date. Hij is een echte all-rounder waarvan je fotografie tips, cadeau tips maar ook gewoon leuke weetjes kan verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *