Maak je eigen fotoboek jaaroverzicht van 2018!

Jaarboek 2018

Wordt 1 januari 2019 de start van een jaar vol liefde en geluksmomenten? Laat het ons hopen! Maar laat ons vooral ook al die mooie gebeurtenissen uit 2018 niet vergeten! Sommige mooie momenten zitten waarschijnlijk al ver weg in het geheugen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog! Speciaal om een mooi jaaroverzicht te maken staken onze designers de koppen samen en ontwierpen een mooi jaarboek design!

jaarboek-fotoboek-2018

Alle gebeurtenissen op een rij, mooi om er later nog eens bij te pakken voor de nodige “oh ja, weet je nog toen…” momentjes!  Maar hoe begin je nu aan zo een mooi jaaroverzicht?

Foto’s sorteren

Begin bij het begin: zorg dat je alle foto’s op één plek hebt verzameld. Dus bekijk wat er al op je computer staat. Download de foto’s van je smartphone eveneens naar je computer, of, beter nog, bewaar deze via een cloud service zoals iCloud of Google Photos meteen samen op één plaats. Maar denk zeker ook aan foto’s van vrienden, bijvoorbeeld op Facebook of Whatsapp, waar jij of je gezinsleden ook op staan.
Bekijk fotoalbums op de website van de school van je kinderen, de sportclub, je hobby’s… Zorg dat je alle foto’s verzamelt.
Het handigste is vervolgens om de foto’s per maand in een map te sorteren, en binnen die mappen submappen voor elke gebeurtenis aan te maken. Meer tips over het sorteren en opruimen van je foto’s vind je hier.

Indeling jaarboek 2018

Als je foto’s zijn geordend, bedenk dan hoe je je jaarboek wil indelen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Kies je voor een chronologische volgorde of een alfabetische?
Je kunt het per maand ordenen, waarbij je eventueel maanden waarin weinig is gebeurt bij elkaar neemt als dat beter uitkomt.
Of je laat je jaarboek leiden door de belangrijkste gebeurtenissen, de grappigste, de gekste, de indrukwekkendste…

Een jaarboek ziet er een stuk mooier en professioneler uit wanneer je voor een thema (met formaat en lay-out) kiest. Bij smartphoto heb je de keuze uit vele verschillende soorten designs. Kies je voor modern, speels, kleurrijk, traditioneel of iets anders? De keuze is aan jou! Maar als je creatief bent, kun je ook helemaal vanaf 0 beginnen met het maken van je eigen boek.

Het nieuwste smartphoto fotoboek design is alvast uitermate geschikt voor een chronologisch jaarboek. Maar zoals steeds, alles is personaliseerbaar en aanpasbaar naar smaak en voorkeur, dus voel je zeker niet gelimiteerd!

design jaaroverzicht fotobeok

Foto’s

Wanneer je al deze zaken op een rijtje hebt gezet, is het tijd om je foto’s op te laden en je jaarboek daadwerkelijk te gaan vullen. Het lijkt misschien veel werk, maar je zal merken dat zodra je even bezig bent het heel snel gaat, zeker omdat je je foto’s al gesorteerd hebt en de indeling bedacht had. Bij een dergelijk jaarboek is het extra leuk het boek te eindigen (of te beginnen) met een top 5 van de leukste momenten van het jaar. Reserveer daar alvast een dubbele pagina voor in het ontwerp, waarop je straks de foto’s van de mooiste momenten kan plaatsen.

jaarboek 2017

Leuke extra’s

Natuurlijk horen er veel foto’s in je jaarboek 2018. Maar kijk verder dan je eigen foto’s en bijbehorende teksten. Misschien heb je leuke sms’jes, tweets, Facebook-reacties, e-mailtjes, briefjes ontvangen. Een ticket voor een concert, bioscoopkaartjes, een vliegticket…
Allemaal leuke extra’s waar je weer een foto van kunt maken om te verwerken in je jaarboek 2018. Dat maakt het persoonlijker, afwisselender en leuker!

Tekst

Bedenk wat voor soort teksten je wil gaan gebruiken in het jaarboek. Je kan kiezen voor een korte toelichting per maand waarna de bladzijden met foto’s volgen. Maar je kunt het ook wat creatiever aanpakken door bijvoorbeeld ook tekstballonnen bij de foto’s plaatsen, of misschien de extra’s van hierboven (reacties op Facebook, mailtjes etc): extra origineel!
En als de foto’s duidelijk voor zichzelf spreken, is veel tekst misschien niet nodig. Schrijf je zelf teksten, gebruik dan altijd even een spellingchecker of laat iemand de teksten even nalezen om te voorkomen dat er straks storende spelfouten in je jaarboek staan.

fotoboek-jaaroverzicht-2017

Mooiste overzicht van het jaar

Als je alle foto’s in het jaarboek hebt geplaatst, is het een kwestie van simpel bestellen, betalen en…wachten tot je jaarboek 2018 in de bus valt! Een prachtige herinnering om nu en later regelmatig nog eens te bekijken. Het is wellicht geen gek idee om een paar extra exemplaren te bestellen: dit soort jaarboeken zijn ook ideale cadeautjes voor familieleden!

Ben jij van plan dit jaar zelf een jaarboek te maken?  Laat het ons weten weten via de commentaren of Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest  met de hashtag #mysmartphoto!

fotoboek maken

Kristof, 30 jaar, gepassioneerd loper, fietser en blogger voor smartphoto. Met mijn schrijfsels inspireer ik hoe je jouw foto's kan gebruiken voor de meest originele en creatieve doeleinden.

1 comment

  • Hallo.
    Ik kreeg gisteren mijn eerste foto-jaarboek thuis. Ik ben er blij mee: na jaren van intenties is het er nu eindelijk van gekomen. Ongetwijfeld altijd uitgesteld uit schrik dat het mij niet goed zou lukken. Maar met de sjablonen op smartphoto viel dit goed mee: zeker ook zelf proberen. Volgend jaar zal het vlotter en wellicht ook een stukje creatiever gaan omdat ik nu de foto’s meteen ga ordenen.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *