Mijn communiefeest wordt uitgesteld… wat kan ik toch al voorbereiden?

Had je een communie-, lente- of groeifeest op de planning in maart of begin april? Dan weet je intussen dat dit helaas niet kan doorgaan… Dit is helemaal niet leuk om te horen en komt bij iedereen aan als een grote teleurstelling. Maar “in ons kot blijven” en zorgen voor elkaar is nu echt het enige wat telt. Maar dat weet jij ongetwijfeld ook. ♥

Toch is uitstel daarom nog geen afstel… En nu we allemaal plots heel wat meer tijd hebben (want hé, deze situatie heeft niet alleen maar nadelen), kunnen we die dus thuis ook nuttig besteden aan de voorbereiding van ons toekomstige feest. Ook al heb je er nog geen idee van wanneer dat zal zijn, wij duimen keihard met je mee dat het na deze moeilijke periode wél zal kunnen plaatsvinden en blijven erin geloven! 

Maar wat kan je in afwachting thuis dan al allemaal doen? We overlopen speciaal voor jou welke voorbereidingen je nu al kan maken voor de grote dag, want hij komt er echt wel aan. En wij hopen samen met jou dat dat zo snel mogelijk is!

🙏 First things first:
Het allerbelangrijkste op dit moment is om de situatie duidelijk uit te leggen aan je kind, die misschien al een traantje heeft gelaten… Als communicant leef je echt toe naar die grote dag, dus maak hem of haar zeker duidelijk dat uitstel géén afstel is en jullie samen naar een oplossing zoeken. Dat de gezondheid van familie en vrienden altijd voorgaat, en zodra het virus voorbij is we weer allemaal samen kunnen feestvieren, en daar dan alleen maar dubbel zo hard van zullen genieten!  

1. Brainstorm over je thema

Alvorens je echt met de voorbereidingen kan beginnen, bepaal je best eerst het thema van je communie- of lentefeest. En dat is iets dat je nu zéker al kan doen! 

Zet jullie samen met het hele gezin, maak een lijstje van alle mogelijke thema’s die passen bij de communicant en brainstorm er uitgebreid over wat je allemaal met dit thema kan doen. Ook de meest gekke ideeën zijn welkom! 😉 

Eens het thema is beslist, kan je jouw kind al in gang zetten. Hij/zij kan zich nu al helemaal inleven in het thema door verkleedkleren uit te zoeken, mooie tekeningen te maken, toneeltjes te verzinnen enz., om toch de feeststemming al wat verder te zetten!

→ Lees ook deze blog voor thema inspiratie: smartphoto.be/blog/leuke-ideetjes-voor-je-thema-communiefeest

2. Versiering & decoratie

Normaal gezien zijn de versiering & (tafel-)decoratie de laatste stap van de voorbereidingen, maar gezien de omstandigheden draaien we de volgorde eens volledig om! Nu we allemaal een tijdje thuis zitten, hebben we plots heel wat tijd die we nuttig (en leuk) kunnen besteden. Je kan de creatieveling in jezelf naar boven halen en samen met je kind feestvlaggetjes maken, tafeldecoratie knutselen of zelfs een eigen piñata maken, met alles erop en eraan! Niet getreurd als je geen knutselgerief in huis hebt, online kan je nog steeds allerlei zaken kopen.


Hou je niet zo van knutselen? Dan kan je ook gepersonaliseerde feestversiering maken om je feesttafel op te fleuren. 

Profiteer ervan om alle gekke of complexe ideeën die jullie hadden, maar die “te veel tijd in beslag nemen”, nu toch samen te gaan knutselen.  

Op zoek naar ideetjes voor je tafeldecoratie? Laat je hier inspireren: smartphoto.be/blog/tafelversiering-communie

3. Outfits & kapsels

Bij elk feest hoort een leuke outfit, zowel voor het feestbeest als voor jezelf. 😉 En dat is iets wat je nu wél nog kan kopen. Ook al sluiten alle winkels tijdelijk hun deuren, net daarom zetten ze nu extra in op hun webshops. Je kan voor elk gezinslid verschillende outfits uitzoeken online en iedereen laten stemmen wat hij/zij het mooiste vindt voor elkaar. Bestel dan één feestoutfit per persoon en maak er thuis een ware modeshow van!

Maar de outfit is niet compleet zonder feestkapsel natuurlijk… De kapper heb je waarschijnlijk ook moeten afzeggen, dus kan je gewoon zelf kappertje spelen thuis. Zoek haartutorials op op YouTube en test allerlei kapsels uit bij je zoon of dochtertje. Met een pot gel, een zakje rekkers, een borstel en een haardroger kan je héél veel doen, geloof ons! 

PS: Nu je toch thuis zit en niemand hoeft te zien, kan je ook funky of grappige kapsels uittesten en nadien een leuke fotoshoot organiseren: amusement verzekerd! 

4. Speel zelf fotograaf

Was je van plan om met dit mooie lenteweer een fotoshoot te houden voor de communiekaartjes? Een shoot met fotograaf zal niet meer kunnen doorgaan, dus grijp je kans om zélf de fotograaf in je boven te halen. Doe het in je eigen tuin met het hele gezin, of ga alleen met je kind naar een park, maar neem voldoende afstand van andere mensen. Foto’s op openbare plekken zoals een museum of speeltuin zijn jammer genoeg verboden momenteel.

Wees creatief, probeer verschillende poses uit, laat het feestbeest springen, lachen, gieren & brullen en je zal zien: de foto’s worden geweldig! Leg je erbij neer dat het niet super professioneel of perfect hoeft te zijn om een leuk resultaat te hebben. Natuur, de zon en een camera (of goeie smartphone): meer heb je niet nodig. 😊📸

→ Je vindt hier heel wat tips voor de mooiste communiefoto’s: smartphoto.be/blog/originele-communiefotos-maken-7-tips

5. Stel je menu samen

Ook voor de catering van je feest kan je al heel wat voorbereiden. Had je al een menu in gedachten? Test dan bv. je hoofdgerecht al eens uit! Iedereen in het gezin zal dit een héél goed plan vinden. 😉 Als je nog niet weet wat te maken, kan je verschillende recepten bijeenzoeken en iedereen punten laten geven op zijn favoriet. Zo is het gemakkelijk om het winnende gerecht uit te kiezen en hoef je maar één keer naar de winkel te gaan om alle ingrediënten te kopen.

Als het menu vastligt, kan je jouw menukaarten ook al opmaken. Je vindt heel wat leuke designs om jouw menu op tafel te zetten. Je hoeft de kaarten zeker nog niet te bestellen, maar bewaar ze in je account zodat je ze later eenvoudig kan bestellen, en hier niet meer aan hoeft te denken! 

6. Denk na over je uitnodigingen

Dat je het bestellen en verzenden van je uitnodigingen nog even wil uitstellen, begrijpen we maar al te goed. Het is nu nog helemaal niet duidelijk wanneer je feest wel zal kunnen doorgaan. Maar eens je jouw communiefoto’s hebt, kan je wél samen met het feestbeest al beslissen welk design jullie uitkiezen, welke foto’s, welke tekst je erop zet… Je kan verschillende testkaartjes maken om uit te testen, en deze allemaal opslaan in je account. Indien je ze graag fysiek wil vergelijken, zet dan de hoeveelheid in je winkelmandje op 1 en bestel verschillende testkaartjes.

Eens deze onzekere periode voorbij is en je eindelijk een nieuwe datum voor je feest hebt, hoef je gewoon maar de datum van je testkaartje aan te passen en dan kan je ze eenvoudig bestellen! 


Help, mijn uitnodigingen zijn al gemaakt en besteld?
Geen zorgen, neem gerust contact op met ons via mail (contact.nl@smartphoto.be), Facebook of Instagram en we bekijken graag wat we voor jou kunnen doen! Of wees creatief en steek een zelfgemaakt kaartje bij je uitnodigingen wanneer je ze verstuurt, dat de datum gewijzigd is. Met heel veel liefs van de communicant. 💕

7. Bereid je animatie voor

Feestje opleuken? Dan heb je animatie nodig! Zowel voor kinderen als voor volwassenen. Helaas is er vaak geen tijd genoeg meer op het einde om dit echt goed voor te bereiden. Maar guess what, dat is nu dus niet het geval. 😉

Bedenk allerlei spelletjes, zoektochten, opdrachtjes en leuke uitdagingen voor de kinderen die ze tijdens het feest kunnen uitvoeren. Zo houden ze zichzelf bezig, en kunnen de volwassenen genieten van het gezelschap en lekkere eten. Je vindt heel wat leuke spelletjes in deze databank: scoutsengidsenvlaanderen.be/spelendatabank. Je kan ook een bordspel knutselen, je eigen piñata maken, een playlist samenstellen of een leuke quiz in elkaar steken. De opties zijn eindeloos!

>> Inspiratie nodig? In ons communie e-magazine vind je leuke printables voor de animatie van jouw feest!  

8. Bedankjes maken

Ook de communie- of lentefeest bedankjes kan je nu al voorbereiden. Want hier hoeft in principe helemaal geen datum op te staan. Een leuke foto en de naam van de communicant zijn meer dan voldoende! 

Ga jij voor bellenblazen, snoepzakjes of liever originele kleurpotloden? Benieuwd naar jouw creaties! 😍

Ziezo.
Er is dus heel wat dat je nu al kan voorbereiden voor je feest, ook al wordt het uitgesteld voor onbepaalde tijd!
Laten we het positief bekijken en gewoon profiteren van de extra tijd die we nu hebben, om het feest alleen maar onvergetelijker te maken en echt alle ideeën die we hadden te kunnen uitvoeren! Zo kunnen we deze moeilijke periode toch een klein beetje leuker maken, en vooral samen héél hard uitkijken naar de zomer. ♥♥

Fien, 25 jaar, foodlover, met een passie voor talen en digital marketeer voor smartphoto. Mijn doel? Jouw dag opleuken met allerlei weetjes & ideetjes om jouw belangrijke momenten nog specialer te maken!

3 comments

  • En wat als de maatregelen nog langer duren? En er geen feest komt? Ik heb reeds alles al gemaakt, besteld en ondertussen geleverd. Een hele jammere zaak…. had beter nog gewacht met alles bestellen maar toen wist ik nog niets

    Reply
    • Hey Melissa, deze uitzonderlijke situatie kon natuurlijk niemand voorzien, het is heel erg vervelend als je alles al had besteld en er zo hard naar uitkeek 😔. Je kan zeker contact opnemen met onze klantendienst via contact.nl@smartphoto.be en zij bekijken graag wat ze voor jou kunnen doen! Ze helpen nu iedereen in nood met heel veel plezier. Ik duim met je mee dat je feest later wél kan doorgaan, laten we daar met z’n allen in geloven! 💪💙

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *